Terug naar zoekresultaten

2.21.281.17 Inventaris van het archief van mr. A.F.X.E.J. Vos de Wael [levensjaren 1899-1981], 1945-1947

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.281.17
Inventaris van het archief van mr. A.F.X.E.J. Vos de Wael [levensjaren 1899-1981], 1945-1947

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1992 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 569 A.F.X.E.J. Vos de Wael
Vos de Wael

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1947

Archiefbloknummer

C26159

Omvang

; 8 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in het.
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Mr. A.F.X.E.J. Vos de Wael, 1899-1981

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van A.F.X.E.J. Vos de Wael (1899-1981) bevat stukken betreffende zijn werkzaamheden als verbindingsofficier bij het Netherlands Forces Intelligence Service zoals betaalstaten aan militairen die belast waren met de hulpverlening aan de vrouwenkampen, afschriften van processen-verbaal van verhoren van geëvacueerde en lijsten van geëvacueerde uit Japanse kampen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Inleiding
Antonius Franciscus Xaverius Ernestus Josephus Vos de Wael werd op 7 augustus 1899 in Malang geboren. Hij behaalde in 1926 het doctoraalexamen Nederlands recht aan de universiteit van Amsterdam en had zitting in de rechterlijke macht. In 1942 nam hij deel aan de verdediging van Nederlandsch-Indië tegen Japan en tot 1945 was hij krijgsgevangen.
Kort na de bevrijding van Nederlandsch-Indië, op 6 september, was hij officier-hulpleider van de eerste groep officieren die hulp moesten verlenen aan de vrouwenkampen op Midden-Java. Op 13 december was de evacuatie van het vrouwenkamp Ambawara voltooid en op 1 januari 1946 werd hijzelf geëvacueerd naar Kandy (Ceylon) waar hij verbindingsofficier (security officer) was voor de Nederlandse evacuatiekampen. Daar verhoorde hij als vertegenwoordiger van het Netherlands Forces Intelligence Service (NEFIS) de Nederlanders die vanuit Nederlandsch-Indië werden geëvacueerd en daar als "displaced persons" hun tijdelijk verblijf hadden. Op 18 mei zette hij zijn werkzaamheden voort op het ms. `Kota Baroe', waarop de laatste `Kandy-groep' werd gerepatrieerd.
In Nederland aangekomen werd hij raadsheer in het bijzonder gerechtshof in 's-Hertogenbosch, griffier, plaatsvervangend kantonrechter en kantonrechter in Roermond. Na zijn pensionering in 1969 overleed hij op 18 mei 1981 in Lienz (Oost-Tirol).
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief werd in 1992 aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief geschonken door ir. A. Vos de Wael in Oosterbeek.
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het hier beschreven archief bevat de neerslag van zijn werkzaamheden als officier hulpleider in de Javaanse vrouwenkampen en als verbindingsofficier in het evacuatiekamp (Displaced Persons kamp) te Kandy. Zij geven een nagenoeg volledig beeld van zijn werk voor het NEFIS: alle rapporten, verhoren en correspondentie lijkt te zijn bewaard.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief draagt sporen van vochtaantasting en het papier is slecht; een gedeelte bestaat uit met potlood geschreven en moeilijk te ontcijferen teksten.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 569 A.F.X.E.J. Vos de Wael, nummer toegang 2.21.281.17, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Vos de Wael, 2.21.281.17, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar