Terug naar zoekresultaten

2.20.61 Inventaris van de collectie Documentatiebureau voor Overzees Recht (DOR), 1894-1963

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.20.61
Inventaris van de collectie Documentatiebureau voor Overzees Recht (DOR), 1894-1963

Auteur

A.M. Tempelaars

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1997 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie Documentatiebureau voor Overzees Recht
Documentatiebur. Overzees Recht

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1894-1963

Archiefbloknummer

I27100

Omvang

; 162 inventarisnummer(s) 2,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Documentatiebureau voor Overzees Recht

Samenvatting van de inhoud van het archief

De collectie van het Documentatiebureau voor Overzees recht (DOR) bevat onder meer stukken over de staatsrechtelijke - en burgerrechtelijke ontwikkelingen in Indonesië na 1950, een verzameling originele stukken betreffende de nationalistische beweging, de Sarekat Islam en het communisme in Nederlands-Indië bijeengebracht door prof B.J.O. Schrieke en een verzameling afgeschreven nota's inzake het adatrecht in de residentie Timor en enige andere gebieden.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Medio 1949 werd op initiatief van de Leidse hoogleraren mr F.M. baron van Asbeck, mr J.E. Jonkers, mr R.D. Kollewijn, dr V.E. Korn en dr J.H.A. Logemann het Documentatiebureau voor Overzees Recht (DOR) opgericht. Hierbij werd bijstand ontvangen van de Organisatie voor Zuiver Wetenschappelijk Onderzoek. Men kreeg de beschikking over een studiezaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden, gevestigd aan het Rapenburg 70-74.
Het bureau stond onder leiding van mr F.R. Böhtlingk, die belast werd met het documenteren van gegevens over de juridische ontwikkelingen in de overzeese Aziatische en West-Indische gebieden. Uitgezonderd hiervan werden die gebieden van het overzees recht, die al bestreken werden door andere instituten, zoals het adatrecht (door de Adatrechtstichting) en specifiek technische gedeelten van het administratief recht.
Door de beperkte opzet van het bureau werden gegevens verzameld en gedocumenteerd over Indonesië, Nieuw-Guinea, de Nederlandse Antillen en Suriname, alsmede betreffende de regionale internationale organisaties waarin Nederland betrokken was zoals de Zuid-Pacific Commissie en de Caribische Commissie. Ter illustratie van het vigerend recht werden ook gegevens van niet-juridische aard gedocumenteerd, bijvoorbeeld staatkundig-politieke gebeurtenissen, politieke partijen, onderwijskwesties etc.
Van 1951 tot 1958 gaf het DOR een periodiek uit onder de naam "Mededelingen van het Documentatiebureau voor Overzees Recht". Het blad bevatte zowel verhandelingen over als vertalingen van belangrijke Indonesische wetgeving. ( Zie: Nederlands-Indische rechtsliteratuur, register op de verhandelingen in het Indisch Tijdschrift van het Recht (1849-1950) en de Mededelingen van het Documentatiebureau voor Overzees Recht (1950-1958); H. van Katwijk en A. Dekker, KITLV-Uitgeverij, Leiden 1992. ) Het periodiek kende zes categorieën van artikelen:
  1. Kroniek der wetgeving;
  2. Kroniek van het politieke leven;
  3. Jurisprudentie-overzicht;
  4. Tijdschriften-overzicht;
  5. Boekaankondigingen;
  6. Diversen.
Als gevolg van de verkoeling in de betrekkingen tussen Indonesië en Nederland werden na 1958 de werkzaamheden van het DOR beduidend verminderd. In 1978 toen het DOR een slapend bestaan leidde, werd in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde besloten tot de oprichting van het Nederlands Onderzoekscentrum voor het Recht in Zuid-Oost Azië en het Caraïbisch Gebied (NORZOAC). De naam van het instituut werd in 1989 gewijzigd in Van Vollenhove Instituut voor Recht en Bestuur in niet-Westerse Landen (VVI). ( Adres: Rapenburg 23, 2311 GG Leiden ) Het instituut zorgt onder andere voor de acquisitie en het toegankelijk maken van Indonesische en Nederlands-Indische rechtsbronnen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1983 werd een verzameling losse bescheiden berustend bij het NORZOAC door het Algemeen Rijksarchief geacquireerd.
Inbewaringgeving van een particulier archief, niet in eigendom verkregen

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De thans in deze inventaris beschreven documenten handelen voornamelijk over de volgende onderwerpen:
  • Handgeschreven, gestencilde en getypte bescheiden betreffende staatsrechtelijke - en burgerrechtelijke ontwikkelingen in Indonesië, waarvan de herkomst veelal niet meer te bepalen is.
  • Een verzameling originele stukken betreffende de nationalistische beweging, de Sarekat Islam en het communisme in Nederlands-Indië bijeengebracht door prof B.J.O. Schrieke, destijds hoogleraar aan de Rechtshogeschool te Batavia, in het kader van zijn regeringsopdracht tot onderzoek van de communistische beweging. ( De onderzoekscommissie werd ingesteld bij besluit van de gouverneur-generaal van 13 februari 1927 nr 1a. )
  • Een verzameling afgeschreven nota's inzake het adatrecht in de residentie Timor en enige andere gebieden, vermoedelijk bijeengebracht in verband met een onderzoek naar dit onderwerp.
Verantwoording van de bewerking Na een eerste inventarisatie kon een scheiding worden gemaakt op basis van herkomst, alsmede van inhoudelijke criteria:
  • Retour-overdracht aan het NORZOAC: Gedrukte seriematige bescheiden van overheidsorganen ter completering van reeds in de bibliotheek van het NORZOAC opgenomen bestanden.
  • Overdracht aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden: Archivalia behorend tot het archief van de Adatrechtstichting en stukken met betrekking tot islamitische bewegingen ter Sumatra's Westkust, behorend tot het archief van de Adviseur voor Inlandse Zaken, dr G.A.J. Hazeu.
  • Een aantal nota's inzake het Indisch staatsrecht en collegedicaten van prof. dr J.H.A. Logemann konden worden ingevoegd in het persoonlijk archief van Logemann, dat reeds berustte bij het Algemeen Rijksachief (nummer toegang 2.21.111; inv.nrs 196-205).
  • Enige nota's uit de jaren 1942-1944 werden ingevoegd in het archief van het Ministerie van Koloniën in Londen (nummer toegang 2.10.45).
  • Gedrukte Japanse orders en decreten betrekking hebbend op de bezetting van Nederlands-Indië werden gevoegd in de aanvulling op het archief van het Ministerie van Koloniën (nummer toegang 2.10.03).
  • Gedrukte publicaties van de Nederlands-Indische overheid ("Landsdrukkerij, Batavia") worden opgenomen in een bij het Algemeen Rijksarchief te vormen collectie Grijze Literatuur van het Ministerie van Koloniën.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie Documentatiebureau voor Overzees Recht, nummer toegang 2.20.61, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Documentatiebur. Overzees Recht, 2.20.61, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar