Terug naar zoekresultaten

2.05.113 Inventaris van het archief van de Nederlandse Missie bij de Geallieerde Bestuursraad te Berlijn: Sectie VI (Consulaire Aangelegenheden), 1945-1957 (1969)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.113
Inventaris van het archief van de Nederlandse Missie bij de Geallieerde Bestuursraad te Berlijn: Sectie VI (Consulaire Aangelegenheden), 1945-1957 (1969)

Auteur

J.M. Louter

Versie

04-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2001 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Missie bij de Geallieerde Bestuursraad te Berlijn: Sectie VI (Consulaire Aangelegenheden)
Militaire Missie Berlijn

Periodisering

archiefvorming: 1945-1957
oudste stuk - jongste stuk: 1945-1969

Archiefbloknummer

Z32

Omvang

539 inventarisnummer(s); 2,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Bestuursraad te Berlijn

Samenvatting van de inhoud van het archief

Na de val van het Derde Rijk was Nederland vanaf augustus 1945 door middel van de Nederlandse Militaire Missie (NMM) in Berlijn bij de Geallieerde Bestuursraad vertegenwoordigd. Deze missie stond aanvankelijk onder leiding van vice-admiraal L.A.C.M. Doorman en vanaf februari 1948 van vice-admiraal J.M. de Booy. Na de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) werden de betrekkingen hersteld. De missie verhuisde in 1950 naar Bonn. Consulaire zaken bleven behandeld worden door het Consulaat-Generaal te Berlijn.
Het archief bevat stukken betreffende het onderzoek naar gedragingen en activiteiten van Nederlandse en Duitse personen in verband met verzoeken om de Nederlandse nationaliteit of terugverkrijging c.q. verlies van de Nederlandse nationaliteit.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Op de conferentie van Potsdam in 1945 werd besloten dat Duitsland zou worden verdeeld in vier bezettingszones: een Engelse, een Amerikaanse, een Russische en een Franse zone. Berlijn, gelegen in de Russische zone, werd in vier sectoren verdeeld die elk door de troepen van een der mogendheden werden bezet. Aan het hoofd van elke bezettingszone stond een commandant: samen vormden zij de Geallieerde Bestuursraad.
In de reeds eerder genoemde overeenkomst inzake de verdeling van Duitsland werden de belanghebbenden der verenigde volken, waartoe ook Nederland behoorde, verzocht zich door een militaire missie bij de geallieerde bestuursraad in Duitsland te laten vertegenwoordigen. Bij KB van 21 augustus 1945 nr. 23 ging de Nederlandse regering over tot oprichting van een Nederlandse militaire missie te Berlijn.
Toen in 1949 de Bondsrepubliek tot stand kwam, richtte de Nederlandse regering bij KB van 28 november 1949 nr. 49 een Nederlandse missie op die gevestigd werd in Bonn, de nieuwe hoofdstad. In Berlijn bleef de Nederlandse militaire missie gehandhaafd en omvatte tevens het Consulaat-Generaal opgericht bij KB van 3 januari 1947 nr. 27 met aan het hoofd de Consul-Generaal kolonel A. Millenaar die na de oprichting van de Nederlandse missie te Bonn tevens de leiding overnam van de militaire missie te Berlijn. Het ambtsgebied van de militaire missie en het Consulaat Generaal omvatte de stad Berlijn.
De werkzaamheden van Nederlandse militaire missie te Berlijn waren verdeeld over de volgende zes groepen of secties:
Sectie I politieke zaken
Sectie II economische zaken
Sectie III financiele zaken
Sectie IV reparatie en restitutie
Sectie V juridische zaken
Sectie VI consulaire zaken
Bij de instelling van een Nederlandse missie bij de geallieerde hoge commissie voor Duitsland te Bonn in 1949, werden de meeste te Berlijn werkende Nederlandse ambtenaren met het grootste gedeelte van de politieke, economische en financiële correspondentie naar Bonn overgeplaatst. Consulaire zaken bleven behandeld worden door het Consulaat-Generaal te Berlijn.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Ordening van het archief
De dossiers zijn op naam geordend, achter elke naam staat de geboortedatum en het oorspronkelijke registratienummer vermeld.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Missie bij de Geallieerde Bestuursraad te Berlijn: Sectie VI (Consulaire Aangelegenheden), nummer toegang 2.05.113, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Militaire Missie Berlijn, 2.05.113, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Archief van Sectie IV (Restitutie- en Reparatiezaken) van de Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Bestuursraad in Duitsland te Bonn, 1945-1950 (nummer toegang 2.05.24).
Plaatsingslijst van het archief van het Ministerie van Economische Zaken: Nederlandse Militaire Missie: Afdeling Technisch Onderzoek, 1945-1950 (nummer toegang 2.06.042).
Archief van Ambassade in de Bondsrepubliek Duitsland te Bonn, 1945-1954; Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Bestuursraad Berlijn, 1945-1955 (nummer toegang 2.05.55)
Persoonlijk archief van J.M. de Booy (levensjaren 1885-1969), 1944-1950 (nummer toegang 2.21.311). December 1948 werd De Booy hoofd van de Nederlandse Militaire Missie (NMM) in Berlijn. Van april 1951 tot zijn pensionering in december 1952 was De Booy de eerste Nederlandse ambassadeur in Bonn bij de Bondsrepubliek Duitsland (BRD).