Terug naar zoekresultaten

2.21.281.29 Inventaris van het archief van A. Pelt [levensjaren 1892-1981], 1898-1981; J.D. Pelt, 1948-1962

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.281.29
Inventaris van het archief van A. Pelt [levensjaren 1892-1981], 1898-1981; J.D. Pelt, 1948-1962

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1994 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 582 A. Pelt
Pelt

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1898-1962

Archiefbloknummer

C26198

Omvang

; 94 inventarisnummer(s) 9,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in talen als heten het.
Nederlands
Frans
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat een aantal foto's en een filmrol.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

A. Pelt J.D. Pelt,, 1892-1981

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de familie Pelt bevat stukken afkomstig van Adriaan Pelt (1892-1981) die actief was voor de Volkenbond en later de Verenigde Naties. Het betreft correspondentie met diverse familieleden, foto's en overige documentatie; stukken over internationale missies namens de Volkenbond naar China (Mandsjoerije); persfoto's m.b.t. het Nederlandse leger in de Tweede Wereldoorlog en correspondentie met het Rijksinstituut van Oorlogsdocumentatie over het buitenlands beleid in oorlogstijd en stukken betreffende zijn dienstverband bij de Verenigde Naties (speciaal zijn commissariaat in Libië). Daarnaast bevat het een archief van zijn dochter Jeanne Dorothea, de eerste vrouw in nederlandse diplomatieke dienst, met gegevens over haar loopbaan.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Inleiding
Adriaan Pelt werd op 8 mei 1892 in Koog aan de Zaan geboren. In 1909 ging hij reeds na vier jaar HBS in de journalistiek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij correspondent aan het front van de geallieerden in Frankrijk; tevens versloeg hij de vredesconferenties in Versailles. Van 1916 tot 1919 studeerde hij aan de Ecole des Sciences Politiques in Parijs, waar hij relaties aanknoopte met functionarissen van de Volkenbond. In Parijs trouwde hij op 3 februari 1919 met Andrée Elvire Léonide Bernard. In 1920 werd hij medewerker van de sectie Voorlichting van de Volkenbond, waarvan hij in 1934 directeur werd. Intussen vervulde hij verschillende internationale missies, waaronder het secretariaat van de Lytton Commissie die een onderzoek instelde naar het Japans-Chinese conflict inzake Mandsjoerije (1932). Ook was hij nauw betrokken bij de organisatie van de conferenties van de bond.
Op 10 mei 1940 maakte de Duitse inval in Nederland een einde aan zijn missie in de Volkenbond; hij vertrok spoorslags naar Londen, waar hij de Nederlandse regering in ballingschap zijn diensten aanbood. Hij reorganiseerde de Regeringspersdienst tot een Regeringsvoorlichtingdienst. Ook werd hij hoofd van de voorlichtingsdienst van het Militair Gezag (1944-1945).
In de zomer van 1945 maakte hij deel uit van de Nederlandse delegatie naar de oprichtingsvergadering van de Verenigde Naties in San Francisco. Hier werd hij door het secretariaat-generaal gevraagd zijn medewerking te verlenen aan de opzet van het secretariaat. Vanaf 1946 was hij een van de adjuncts-secretarissen-generaal.
Op 10 december 1949 werd hij benoemd tot Hoge Commissaris van de VN in het te dekoloniseren gebied Libië - eerst een Italiaanse kolonie, na de val van Mussolini een Frans-Engels mandaat -, waar hij als "onderkoning" belast werd met de constitutionele vereniging van de gebieden Cyrenaica, Tripoltianië en Feznan. Per 1 januari 1952 werd de onafhankelijkheid van Libië een feit. Pelt werd toen directeur van het Europees bureau in Genève tot aan zijn pensionering in 1956.
In 1959 vervulde hij nog een speciale missie voor de Verenigde Naties naar de republiek Guinée.
Op 11 april 1981 overleed Pelt in Hermance.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De hier beschreven papieren bestaan voornamelijk uit zijn persoonlijke briefwisseling met familieleden (in het bijzonder zijn vrouw) en de documentatie die hij tijdens zijn werkzaamheden als "souvenirs" heeft verzameld. In dit archief wordt dus vooral de nadruk gelegd op de persoonlijke kant van zijn werk en zijn persoonlijke belevenissen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief kent geen materiële beperkingen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 582 A. Pelt, nummer toegang 2.21.281.29, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Pelt, 2.21.281.29, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Pelt droeg tijdens zijn leven zijn werkarchieven als functionaris van de Volkenbond en als gedelegeerde van de Verenigde Naties over aan het archief van de Volkenbond in het Palais des Nations in Genève.