Terug naar zoekresultaten

2.04.53.15 Inventaris van het archief van de Inspectie Bescherming Bevolking tegen Luchtaanvallen, 1937-1946

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.04.53.15
Inventaris van het archief van de Inspectie Bescherming Bevolking tegen Luchtaanvallen, 1937-1946

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Versie

23-06-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1993 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Inspectie Bescherming Bevolking tegen Luchtaanvallen
Isp. Bescherming Bevolking Luchtaanvallen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1937-1946

Archiefbloknummer

B24027

Omvang

; 156 inventarisnummer(s) 9,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het, er zitten ook stukken in het Duits tussen.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Hoofdinspectie voor de Luchtbescherming en het Brandweerwezen Inspectie voor de Bescherming van de Bevolking tegen Luchtaanvallen

Samenvatting van de inhoud van het archief

In 1936 trad de Wet tot Bescherming van de Bevolking tegen Luchtaanvallen in werking. Dat leidde tot de oprichting van de Inspectie Bescherming Bevolking tegen Luchtaanvallen, die tot taak had de gemeentelijke activiteiten op dit terrein te begeleiden en te controleren. Luitenant-generaal b.d. P.H.A. de Ridder werd aangesteld als inspecteur. In 1942 verving de Duitse bezetter de Wet tot Bescherming van de Bevolking tegen Luchtaanvallen door de Luchtbeschermingsverordening. Dit bracht de luchtbescherming sterker onder de controle van de bezetter. De inspectie werd uitgebreid en overgeheveld naar het directoraat-generaal van Politie van het ministerie van Justitie. Luitenant-kolonel A. van Batenburg werd aangesteld als hoofdinspecteur. Na de bevrijding volgde op 15 juli 1945 algemeen ontslag van het personeel van de inspectie.
Het archief bevat stukken over de eigen organisatie, correspondentie met de Duitse bezetter, met overheidsinstellingen over maatregelen om objecten te beschermen en met bedrijven die luchtbeschermingsartikelen leverden.
Tot de onderwerpen die aan de orde komen behoren voorlichtingsmateriaal voor de bevolking, rapporten over luchtactiviteiten, maatregelen voor de bescherming van kunstschatten, monumenten, scholen en kerken, regels voor verduistering, voorschriften voor schuilkelders, sirenes, gasmaskers, de organisatie van de luchtbescherming, oefeningen, cursussen en evacuatieplannen.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De bescheiden opgenomen onder deze archiefvormer was als eenheid goed te onderkennen en van andere te onderscheiden. Het is als zodanig dan ook opgenomen in het Archiefbewerkingsplan. Tijdens de bewerking is niet komen vast te staan dat het hier om een onvolledig archief gaat. Op basis van een in het verleden gemaakte summiere inventaris zijn de bescheiden nader toegankelijk gemaakt. Het resultaat hiervan is opgenomen in de hieronder liggende inventaris. Van de oorspronkelijke 42 dozen zijn 39 dozen bewaard. De cesuren zijn bepaald door het jongste en oudste aangetroffen stuk.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Inspectie Bescherming Bevolking tegen Luchtaanvallen, nummer toegang 2.04.53.15, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Isp. Bescherming Bevolking Luchtaanvallen, 2.04.53.15, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Verwant aan dit archief is het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: Centrale Commissie Bestrijding Rampen als gevolg van Luchtaanvallen, 1941-1945, beschikbaar onder nummer 2.04.53.16.