Terug naar zoekresultaten

2.11.22.01 Inventaris van het archief van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening: Afdeling Visserijen, (1920) 1921-1950

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.11.22.01
Inventaris van het archief van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening: Afdeling Visserijen, (1920) 1921-1950

Auteur

A.J.M. Trompen

Versie

27-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1984 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Landbouw en Visserij, Afdeling Visserijen
LV / Visserijen

Periodisering

archiefvorming: 1921-1950
oudste stuk - jongste stuk: 1920-1950

Archiefbloknummer

L23000

Omvang

; 1016 inventarisnummer(s) 12,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Landbouw / Afdeling Visserijen Ministerie van Economische Zaken / Afdeling Visserijen Ministerie van Economische Zaken en Arbeid / Afdeling Visserijen Ministerie van Landbouw en Visserij / Afdeling Visserijen Ministerie van Landbouw / Nijverheid en Handel, Afdeling Visserijen Ministerie van Landbouw / Visserij en Voedselvoorziening Afdeling Visserijen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Pas in 1921 werd voor het beleidsterrein visserij een aparte afdeling nodig geacht, die bij de instelling onder meer als taken kreeg:
- het houden van toezicht op de naleving van de Visserijwet van 1908 en andere wettelijke maatregelen
- toezicht op het beheer van instituten voor visserijonderzoek;
- instandhouding van de visstand en verbetering van de teelt van schaal- en schelpdieren;
- het geven van voorlichting aan het bedrijfsleven;
- samenstelling van het jaarlijkse Visserijverslag en visserijstatistiek
Het archief zelf bestaat vrijwel geheel uit op onderwerp geordende stukken. De belangrijkste rubrieken betreffen: wetgeving en reglementering, regulering en uitoefening van visrechten, instandhouding van de visstand, bevordering en regulering van de handel in vis en steunverlening aan vissersbedrijven.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van de Afdeling Visserijen.
Bij Koninklijk Besluit van 9 mei 1919, nr. 71, werd een Staatscommissie ingesteld welke werd opgedragen een onderzoek in te stellen naar de werkzaamheden van de Visserij-inspectie, ressorterende onder het Ministerie van Landbouw, Nijverheid en Handel. ( Inventarisnr. 333 ) Naar aanleiding van de door deze Staatscommissie uitgebrachte rapporten, vond in 1921 een reorganisatie plaats, welke resulteerde in de opheffing van de functie van Hoofdinspecteur der Visserijen en de instelling van de Afdeling Visserijen. ( Inventarisnr. 110 )
De benaming Afdeling Visserijen is gekozen door het onderscheid dat de Visserijwetgeving maakt tussen de binnenvisserij, de kustvisserij en de zeevisserij.
In de instellingsbeschikking van de Afdeling Visserijen werden de werkzaamheden als volgt omschreven:
"De behandeling van zaken van de visserijen in de ruimste zin en meer in het bijzonder de volgende werkzaamheden:
  1. De uitvoering van de Visserijwet en andere wettelijke maatregelen betreffende de visserij.
  2. Het toezicht op het beheer van de instituten voor visserijonderzoek en de zuivering van afvalwater. ( Het Instituut voor de Zuivering van afvalwateren ressorteerde sinds 01-01-1923 onder het Ministerie van Arbeid, Handel en Nijverheid, Afdeling Arbeid. )
  3. De regeling van de premiën voor het doden van zeehonden.
  4. De regeling van de zalmvisserij in het stroomgebied van de Rijn, voortvloeiende uit de uitvoering van de gesloten overeenkomst te Berlijn in 1885."
De Afdeling Visserijen heeft in de beschreven periode onder leiding gestaan van de hierna volgende personen:
  1. Dr. H.J. Lovink, 1921-1922 ( Inventarisnr. 110 )
  2. A.B. Brouwer, 1923-1936 ( Benoemingsbesluit niet bekend. )
  3. G.C. Groen, 1936-1941 ( Ministeriële Beschikking 20-06-1936, nr. 124. Kabinet. )
  4. Drs. D.J. vanDijk, 1941-1947 ( Besluit Secretaris Generaal 17-01-1941, nr. 1034. Afd. Compt. )
  5. Ir. GJ. Lienesch, 1947-1950 ( Koninklijk Besluit d.d. 25-01-1947, nr. 14. )
In 1947 kreeg het Hoofd van de Afdeling Visserijen de persoonlijke titel van "Directeur van de Visserijen". ( Ministeriële Beschikking d.d. 01-07-1947, nr. 1039. Kabinet. )
De visserijtaken werden als volgt gesplitst in:
  1. De binnenvisserij, waaronder werd begrepen de visserij in de binnenwateren, welke niet behoorde tot de kustvisserij, de visserij op de rivieren, de polderwateren en de Zuiderzee na de afsluiting.
  2. De kustvisserij, welke zich bepaalde tot de visserij binnen de territoriale wateren, de zeegaten, de open havens, de Lauwerszee, de Dollart, de Zuidhollandse- en de Zeeuwse stromen en de Zuiderzee vóór de Afsluiting.
  3. De zeevisserij, toegepast buiten de territoriale wateren.
De aangelegenheden m.b.t. de binnenvisserij bestonden uit:
  1. Het geven van voorlichting aan bedrijven en het houden van toezicht op de uitvoering van bepalingen gesteld in de Visserijwet. Deze taak was gedelegeerd aan de onder de Afdeling Visserijen ressorterende Visserij-inspectie, welke technische opzieners met politionele bevoegdheden in dienst had.
  2. De steunverlening aan de Nederlandse Heidemaatschappij, die in kweekvijvers karpers, zeelt en andere vissoorten kweekte voor uitzetting in de binnenwateren. Ook het kunstmatig kweken van snoekbroed viel onder het ambtelijk toezicht.
De bemoeienis m.b.t. de kustvisserij bestond uit maatregelen tegen het vangen van het jonge broed en het kweken van vis en oesters.
De taak m.b.t. de zeevisserij bestond voornamelijk uit het toezicht op de naleving van
wettelijke voorschriften.
Ook had de Afdeling Visserijen bemoeienis met de walvisvaart.
Bij de reorganisatiebeschikking van 1950 kreeg de Afdeling Visserijen de naam "Directie Visserijen". ( Ministeriële Beschikking d.d. 18-12-1950, nr. 1734, Kabinet. ) Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het geïnventariseerde archief is gedateerd vanaf 15 maart 1921 tot 1 september 1950, van de instelling tot de opheffing van de Afdeling Visserijen, welke onder het Ministerie van Landbouw, Nijverheid en Handel ressorteerde. ( lnventarisnr.110 ) Bij de opheffing werd tevens ingesteld de Directie Visserijen. ( Organisatiebeschikking 1950, d.d. 18-12-1950, nr. 1734, Kabinet. )
Het archief bevond zich in de Archiefbewaarplaats van het Ministerie van Landbouw en Visserij aan de Oude Haagweg 547 te 's-Gravenhage, waar ook de werkzaamheden ten behoeve van de inventarisatie werden uitgevoerd.
Het archief was ingedeeld in afdelingen. Binnen de afdelingen was het rubriekenstelsel toegepast.
De stukken waren over de gehele periode ingeschreven in indicateurs. ( Inventarisnr's 59-109. )
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging Na de registratuurperiode werden archiefbescheiden vernietigd, ingevolge het incidenteel advies van de Algemene Rijksarchivaris van 16 oktober 1975, nr. RA1 250 en op grond van de voor de Directie Visserijen vastgestelde vernietigingslijst. ( Bijlage blz. 124. )
Tijdens de inventarisatie heeft vernietiging van stukken plaats gevonden ingevolge de voor de Directie Visserijen vastgestelde vernietigingslijst.
Een opsomming van de vernietigde stukken is als bijlage bij de inventaris gevoegd. De "INDEX" van de inventaris omvat:
  • Een lijst van namen van personen;
  • Een lijst van plaatsaanduidingen;
  • Een opgave van wetten, besluiten en beschikkingen;
  • Een opgave van vissen en vistuigen.
Verantwoording van de bewerking
Het archief van de "Visserijen" van 1878 tot en met 1950 is in overleg met de Rijksarchivaris van de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief, gesplitst in drie perioden:
  • 1878-1905,
  • 1906-1921 en
  • 1921-1950.
De periode 1878-1905 omvat archiefstukken, ontstaan onder het Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid, Afdeling Handel en Nijverheid, 1e onderafdeling. Deze stukken zijn gevoegd in het archief van genoemd Ministerie, bij de Afdeling Handel en Nijverheid I, welke zich bevindt in het Algemeen Rijksarchief te 's-Gravenhage. De periode 1906-1921 omvat stukken uit het archief van het Ministerie van Landbouw, Nijverheid en Handel, Afdeling Nijverheid, onder het hoofd "Visserijen". Ook deze stukken zijn geplaatst in het Algemeen Rijksarchief.
De periode 1921-1950, welke in de inventaris is beschreven als het archief "Afdeling Visserijen 1921-1950", omvat stukken uit archieven van diverse ministeries. ( Zie bijlage van de inleiding, blz. 21. ) In de inventaris zijn de afdelingen van de onderverdeling, "III. Taakuitoefening" systematisch geordend.
"Wetgeving en reglementering in het algemeen" is bovenaan geplaatst bij de onderverdeling III, om een inzicht te verkrijgen over de regulering van de visserij in het algemeen. De archiefstukken betreffende twee of meerdere onderwerpen, zijn in één onderwerp genoemd, in de overige betrokken rubrieken zijn verwijzingen geplaatst, zodat ieder onderwerp te achterhalen is. Met dank aan de heer H.A.J. van Schie werkzaam bij het Algemeen Rijksarchief voor zijn adviezen.
De stukken betreffende de afwikkeling van in 1940-1945 naar Engeland uitgeweken vissersschepen bevinden zich niet meer in dit archief, maar zijn destijds geplaatst in het archief van de "Bewindsvoering Visserijafdeling 1945-1959", welke speciaal met deze taak was belast.
Dit bureau bezit ook de desbetreffende stukken van de Afdeling Visserijen, zodat het geïnventariseerde archief geen stukken bevat over de afwikkeling van de vissersvloot in Engeland van 1940 tot 1945. Het betreffende archief bevindt zich in het Algemeen Rijksarchief.
In het archief van de Afdeling Visserijen zijn ook stukken aangetroffen van andere organen. Deze zijn gelicht en als een zelfstandige eenheid geïnventariseerd, t.w.:
  • De Raad voor de Visserij, 1921-1926,
  • De Commissie van Advies inzake het Snoekhengelen, 1923-1932,
  • De Commissie voor de Haringvisserij, 1926-1930,
  • De Commissie van overleg ter Voorlichting van de Regering omtrent de genomen en de te nemen uitvoeringsmaatregelen op grond van de Haringwet 1927,1933-1949,
  • De Commissie voor de Samenwerking tussen Beroeps- en Sportvisserij, 1946-1947.
Het geïnventariseerde archief bestaat uit 5 pakken registers van ingekomen en uitgaande stukken en 94 dozen archiefbestanddelen, waarop de inventarisnummers zijn vermeld. Tenslotte wordt verwezen naar de inventarissen van het archief van:
a) De Wetenschappelijke Adviseur in Visserijzaken, (1888-1914)
  • Het Rijksinstituut voor het Onderzoek der Zee, 1903-1912)
  • Het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek, (1912-1926 en 1942-1955)
  • Het Rijksinstituut voor Biologisch Visserijonderzoek, (1916-1942)
  • Het Rijksinstituut voor Hydrografisch Visserijonderzoek, (1916-1942) (Rijksinstituut voor Chemisch, Microbiologisch en Hydrografisch Visserijonderzoek) door R. Kok
, en van het Archief van
b) Hoofdinspecteur der Visserijen, (1910-1924) door H. Revier. Beide uitgegeven door het Ministerie van Landbouw en Visserij, resp. in 1966 en 1974. De afbeeldingen in de inventaris zijn ter beschikking gesteld door de Bibliotheek van de Directie Visserijen van het Ministerie van Landbouw en Visserij.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Landbouw en Visserij, Afdeling Visserijen, nummer toegang 2.11.22.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, LV / Visserijen, 2.11.22.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Zie voor verwante archieven ook:
  1. 2.11.22.02 Raad voor de Visserij, 1921-1946
  2. 2.11.22.03 Commissie van Advies inzake het Snoekhengelen, 1923-1932
  3. 2.11.22.04 Commissie voor de Haringvisserij, 1926-1930
  4. 2.11.22.05 Commissie van Overleg ter Voorlichting van de Regering omtrent de genomen en te nemen uitvoeringsmaatregelen op grond van de Haringwet 1927, 1933-1949
  5. 2.11.22.06 Commissie voor de samenwerking tussen Beroeps- en Sportvisserij (1946-1947)

Archiefbestanddelen