Terug naar zoekresultaten

2.16.73 Inventaris van het archief van de Meetkundige Dienst: Afdeling Normaal Amsterdams Peil, (1797) 1931-1984

Het archief van de Meetkundige Dienst, afdeling NAP, bevat meetresultaten van de waterpassingen en gegevens van tussentijdse metingen over de periode 1881 tot 1985. Daarnaast bevat het archief publicaties van de peilmerken en peilmerkhoogten.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.73
Inventaris van het archief van de Meetkundige Dienst: Afdeling Normaal Amsterdams Peil, (1797) 1931-1984

Auteur

SSA-V&W

Versie

13-07-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1988 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Meetkundige Dienst en Voorgangers: Afdeling NAP
Meetkundige Dienst

Periodisering

archiefvorming: 1931-1984
oudste stuk - jongste stuk: 1797-1984

Archiefbloknummer

W26515

Omvang

; 584 inventarisnummer(s) 17,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Meetkundige Dienst / Afdeling Normaal Amsterdams Peil

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Meetkundige Dienst, afdeling NAP, bevat meetresultaten van de waterpassingen en gegevens van tussentijdse metingen over de periode 1881 tot 1985. Daarnaast bevat het archief publicaties van de peilmerken en peilmerkhoogten.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Meetkundige Dienst ( De gegevens uit deze paragraaf zijn voornamelijk gebaseerd op: J. te Pas, Korte schets van de Meetkundige Dienst van de Rijkswaterstaat, Delft 1988; S.P. Dijkstra, Literatuurrapport ten behoeve van de bewerking van de archieven van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat. Directie Meetkundige Dienst 1931-1980, 's-Gravenhage 1988. )
Vóór 1931 werden door de "Algemene Dienst" van de Rijkswaterstaat de volgende meetkundige activiteiten verricht:
  • vervaardiging van de waterstaatskaart
  • vervaardiging van de rivierkaart
  • uitvoering van de secundaire waterpassing
  • beheer van instrumenten
Daarnaast werden incidentele opmetingen bij de voorbereiding en uitvoering van waterstaatswerken verricht, niet door de "Algemene Dienst" maar door de bij de werkzaamheden betrokken ingenieurs, technisch ambtenaren en opzichters zelf. Omdat men niet in landmeetkunde gespecialiseerd was werd na 1920 het particuliere "Geodetisch Bureau" te Delft - onder leiding van ir. W. Schermerhorn ingeschakeld om adviezen te geven bij diverse projecten.
Op voorstel van Schermerhorn werd in 1930 het initiatief genomen tot instelling van een "Centrale Meetdienst" binnen Rijkswaterstaat. Deze dienst zou moeten worden belast met het verrichten van landmeetkundig en cartografisch werk, zoals dat tot dan toe door de "Algemene Dienst" werd verricht, en met het doen van opmetingen ten behoeve van de wegen- en kanalenaanleg. Ook zou het particuliere "Geodetisch Bureau" in de nieuwe organisatie worden opgenomen. De reorganisatie werd in 1931 gerealiseerd. Schermerhorn werd als adviseur aan de Meetkundige Dienst verbonden.
De Meetkundige Dienst maakte van 1931 tot 1959 deel uit van de Algemene Dienst van Rijkswaterstaat. Daarna werd de dienst omgezet in een zelfstandige specialistische directie.
De dienst is onderverdeeld in vier hoofdafdelingen, te weten:
  • Hoofdafdeling Mariene en Terrestrische Geodesie voor het inwinnen van gegevens;
  • Hoofdafdeling Luchtkaartering voor het kartografisch verwerken van de ingewonnen gegevens;
  • Hoofdafdeling Technische en Numerieke Ondersteuning die de zorg heeft voor het instrumentarium van de Meetkundige Dienst en ondersteuning verleent op rekenkundig gebied en bij automatisering;
  • Hoofdafdeling Bedrijfseconomische en Algemene Zaken voor algemene bedrijfskundige ondersteuning.
De afdeling Normaal Amsterdams Peil is onderdeel van de hoofdafdeling Technische en Numerieke Ondersteuning en is onder meer belast met het instandhouden en publiceren van het NAP-peilmerkennet. Ieder jaar wordt vastgesteld, welke peilmerken door waterpassing gecontroleerd moeten worden. Er wordt een meetopzet gemaakt en er worden meetinstructies opgesteld. De waterpassingen worden uitgevoerd door de hoofdafdeling Mariene en Terrestrische Geodesie of uitbesteed aan particuliere landmeetkundige bureau's. De afdeling NAP controleert, analyseert en berekent de uitgevoerde metingen en verwerkt de resultaten in een computerbestand. Vanuit dit computerbestand worden de peilmerkenkaarten en peilmerkenlijsten van het NAP opgesteld. Door het uitgeven van deze peilmerkenkaarten en -lijsten voldoet de Meetkundige Dienst aan haar plicht tot publicatie van het NAP-peilmerkennet.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In verband met een op handen zijnde verhuizing van de afdeling, benaderde de afdeling NAP in 1988 het Algemeen Rijksarchief met het verzoek de meetresultaten van de nauwkeurigheidswaterpassingen over te nemen.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het bestand dat in 1988 werd overgedragen bestaat met name uit meetresultaten van de nauwkeurigheidswater passingen zoals deze zijn verricht en de gegevens van de tussentijdse metingen. De gegevens zijn vastgelegd in registers (primaire gegevens), resumptiestaten en in een kaartsysteem. Buiten de overdracht bleven de gegevens betreffende de ondergrondse merken die vanaf 1931 in gebruik zijn, aangezien van deze gegevens nog regelmatig gebruik wordt gemaakt.
Tot 1960 werden de resultaten via publicaties openbaar gemaakt. Deze publicaties zijn eveneens overgedragen. Vanaf 1960 werkt men met losse zgn. "top-kaarten" en losbladige overzichten met meetgegevens, welke in de vorm van aanvullingen en wijzigingen aan de circa 20.000 abonnees worden toegezonden. De gepubliceerde gegevens vanaf 1960 zijn niet volledig overgedragen, maar beperkt gebleven tot een aantal voorbeelden.
Het overgedragen archief bevat niet alleen bescheiden van de afdeling NAP maar ook een aantal registers, afkomstig van de Algemene Dienst. Een "geschreven archief" werd niet aangetroffen. Het is niet uitgesloten dat zich nog archivalia bij de Rijkscommissie voor Geodesie bevinden. Hiernaar wordt nog een onderzoek ingesteld.
Verantwoording van de bewerking
Het archief van de Meetkundige Dienst, waar de afdeling NAP toe behoort, zal door de Centrale Archief Selectiedienst worden bewerkt. Het voornemen bestaat het bestand van de afdeling NAP met het archief van de Meetkundige Dienst te integreren en hiervan één inventaris uit te brengen. Op dit moment is daarom volstaan met het uitbrengen van een plaatsingslijst van het archief van de afdeling NAP.
De omvang van het archief bedraagt 37.5m. Het archief is volledig openbaar.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Meetkundige Dienst en Voorgangers: Afdeling NAP, nummer toegang 2.16.73, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Meetkundige Dienst, 2.16.73, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar