Terug naar zoekresultaten

2.21.278 Inventaris van het archief van dr. L.G.M. Jaquet [geboortejaar 1912], 1936-1990

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.278
Inventaris van het archief van dr. L.G.M. Jaquet [geboortejaar 1912], 1936-1990

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1990 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 552 L.G.M. Jaquet
Jaquet

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1936-1990

Archiefbloknummer

C22517

Omvang

; 63 inventarisnummer(s) 1,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in het.
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

L.G.M. Jaquet

Samenvatting van de inhoud van het archief

L.G.M. Jaquet was bestuursambtenaar in Nederlands-Indië. Het archief bevat stukken betreffende de schadeloosstelling van slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands- Indië, collegedictaten over Japan, stukken betreffende zijn contacten met Sukarno, stukken betreffende zijn verschillende publicaties en stukken met betrekking tot zijn (bestuurs-)lidmaatschap van verschillende verenigingen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Dr. L.G.M. Jaquet werd op 20 januari 1912 in Middelburg geboren. Hij studeerde indologie in Leiden en promoveerde in 1935. Daarna was hij ambtenaar en hoofdambtenaar Binnenlands Bestuur in Nederlandsch-Indië. Tijdens de Japanse inval was hij gedetacheerd bij de dienst Oost-Aziatische Zaken, Japanse afdeling. Na zijn internering was hij in 1945 betrokken bij de N.E.F.I.S. en vanaf 1947 was hij hoofd van de afdeling Voorlichting van het Departement van Binnenlandse Zaken in Batavia. Als zodanig had hij enige invloed op de presentatie van het Nederlandse regeringsbeleid in Nederlandsch-Indië.
Na zijn repatriëring naar Nederland bleef hij actief in de buitenlandse politiek. Van 1952 tot 1964 was hij werkzaam bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken als Plaatsvervangend chef van de Directie Oosten en later als Directeur voor Afrika en het Midden-Oosten. Als ministerieel ambtenaar was hij betrokken bij de uitvoering van het Nederlands-Japans vredesverdrag, dat onder meer de schadeloosstelling van slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlandsch-Indië regelde. In 1961 was hij toegevoegd aan de Nederlandse delegatie van de Algemene Vergadering der Verenigde Naties. Van 1964 tot 1972 was hij voorzitter van het Nederlands-Genootschap voor Internationale Zaken en hoofdredacteur van "Internationale Spectator". In 1969 werd hij aangezocht voor een bijzondere leerstoel voor de veiligheid en vrede aan de rijksuniversiteit in Utrecht; na acties van de studenten, die hierin een pro-atlantische tegenhanger zagen van het polemologisch instituut in Groningen, werd deze benoeming in 1972 ongedaan gemaakt.
Jaquet werd toen benoemd tot gevolmachtigd minister-civiel plaatsvervangend commandant van het Nato Defence College in Rome en vertegenwoordigde van 1976 tot 1978 het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het Defensie Studiecentrum in Den Haag. Nadien maakte hij naam als historicus over het Nederlands beleid ten aanzien van de Indonesische onafhankelijkheid en kwam hij op voor de belangen van de binnenlandse bestuursambtenaren uit die periode.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Jaquet ordende zijn eigen archief en deelde het in in dossiers op onderwerp. Hierin werden zowel eigentijdse stukken opgenomen als naderhand verzameld bronnenmateriaal.
De verwerving van het archief
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Achteraan is een lijst van door Jaquet gevormde dossiers opgenomen die in hun geheel niet voor blijvende bewaring in aanmerking zijn gekomen. Deze stukken zijn dubbelen van reeds aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen archiefbescheiden. In de toekomst kunnen nog meer doublures uit dit archief worden verwijderd.
Verantwoording van de bewerking
In deze lijst is de ordening en indeling van Jaquet aangehouden met verwijzing naar zijn dossiernummering.
Nadere inventarisatie zal daarom eerst plaatsvinden als het archief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over de jaren 1950-1960 aan het Algemeen Rijksarchief is overgedragen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 552 L.G.M. Jaquet, nummer toegang 2.21.278, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Jaquet, 2.21.278, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar