Terug naar zoekresultaten

2.21.288 Inventaris van het archief van B.H.M. Vlekke [levensjaren 1899-1970], 1913-1967

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.288
Inventaris van het archief van B.H.M. Vlekke [levensjaren 1899-1970], 1913-1967

Auteur

J.A.A. Bervoets, P.H.M. Blaas

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1992 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 568 B.H.M. Vlekke
Vlekke

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1913-1967

Archiefbloknummer

C26157

Omvang

; 44 inventarisnummer(s) 0,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Vlekke, B.H.M.

Samenvatting van de inhoud van het archief

Berhardus Hubertus Maria Vlekke (1899-1970) werkte als secretaris van het Nederlands Historisch Instituut in Rome. Na de Duitse inval in Nederland op 10 mei 1940 vertrok hij uit Rome om de Nederlandse regering in Londen zijn diensten aan te bieden; hij was werkzaam in de Verenigde Staten voor het Nederlands Informatiebureau in New York en kreeg een hoogleraarspost in Harvard. Zijn historische publicaties, in eerste instantie gericht om de band tussen Nederland en de Verenigde Staten te versterken, gaven ook blijk van een onafhankelijke visie op de geschiedenis der koloniën. Na de oorlog werd hij secretaris-generaal van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken. Vanaf dat moment specialiseerde Vlekke zich in de contemporaine geschiedenis als docent, later hoogleraar, aan de Rijksuniversiteit Leiden.
De collectie bevat o.a. stukken betreffende zijn proefschrift over Sint Servatius en stukken betreffende overige wetenschappelijke bijdragen; correspondentie betreffende de culturele betrekkingen van Nederland met de V.S.; stukken betreffende zijn afgewezen verzoek om rechtsherstel en herbenoeming als secretaris van het Nederlands Historisch Instituut te Rome; stukken betreffende de eerste Bilderbergconferentie; en personalia van hemzelf en zijn vader. In 1997 en 2001 hadden er aanvullingen op de collectie plaats.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Levensbeschrijving B.H.M. Vlekke
Berhardus Hubertus Maria Vlekke werd op 18 september 1899 in Stampersgat geboren. In 1935 promoveerde hij aan de R.K. universiteit te Nijmegen op het proefschrift Sint Servatius, de eerste Nederlandsche bisschop in historie en legende. Twee jaar later werd hij benoemd tot secretaris van het Nederlands Historisch Instituut in Rome. Na de Duitse inval in Nederland op 10 mei 1940 vertrok hij uit Rome om de Nederlandse regering in Londen zijn diensten aan te bieden; hij was werkzaam in de Verenigde Staten voor het Nederlands Informatiebureau in New York en kreeg een hoogleraarspost in Harvard. Zijn historische publicaties, in eerste instantie gericht om de band tussen Nederland en de Verenigde Staten te versterken, gaven ook blijk van een onafhankelijke visie op de geschiedenis der koloniën.
Na het einde van de oorlog solliciteerde Vlekke vergeefs naar terugkeer in het Historisch Instituut in Rome; zijn afwijzing door de voorzitter Hoogerwerff leidde tot een verbitterd gevecht om rehabilitatie en schadevergoeding in de vorm van een hoogleraarspost in Nederland of de Verenigde staten, dat eerst eindigde toen hij in 1948 secretaris-generaal werd van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken. Vanaf dat moment specialiseerde Vlekke zich in de contemporaine geschiedenis. Van 1951 tot 1954 was hij docent actuele vraagstukken in de internationale politiek te Leiden, vanaf 1961 kreeg hij daar een post als buitengewoon hoogleraar. In 1968 ging hij met emeritaat. Tot zijn dood in 1970 maakte hij deel uit van de examencommissie voor de Buitenlandse Dienst, waarvan hij sinds 1961 lid was.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Over Vlekke verscheen een monografie van de hand van P.H.M. Blaas, "Betrokkenheid en distantie, Bernhard Vlekke (1899-1970) en de studie van de internationale betrekkingen", 1990. Blaas kwam tijdens het schrijven van zijn boek in bezit van Vlekke's archief, dat hem door zijn stiefdochter, M.M. Speleers, ter beschikking werd gesteld. Dit archief, voornamelijk betrekking hebbend op de activiteiten van Vlekke tijdens en vlak na de oorlogsjaren en enkele bijzondere gebeurtenissen, was gedeeltelijk op stukken papier geplakt en in mappen geordend. Het werd door Blaas van een nadere inhoudsopgave voorzien.
In 1992 werd het archief door bemiddeling van Blaas door mevrouw M.M. Speleers in Zwijndrecht aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief geschonken.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 568 B.H.M. Vlekke, nummer toegang 2.21.288, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Vlekke, 2.21.288, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar