Terug naar zoekresultaten

2.05.132 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal te Nairobi (Brits Oost-Afrika, Kenya), 1948-1954

Het archief bevat stukken over de inrichting van de dienst, personeel en gebouwen. Daarnaast stukken over nationaliteitskwesties, burgerlijke stand, nalatenschappen en voogdijzaken, paspoorten en visaverlening, economische zaken, migratie, en staatkundige aangelegenheden. Er is een index op persoons- en zaaknamen.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.132
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal te Nairobi (Brits Oost-Afrika, Kenya), 1948-1954

Auteur

J.P. de Haas

Versie

04-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1983 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Buitenlandse Zaken, Consulaat-Generaal te Nairobi, Brits Oost-Afrika (Kenya)
Consulaat-Generaal Nairobi

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1948-1954

Archiefbloknummer

Z51

Omvang

; 107 inventarisnummer(s) 1,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Consulaat-Generaal te Nairobi, Brits Oost-Afrika (Kenya)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken over de inrichting van de dienst, personeel en gebouwen. Daarnaast stukken over nationaliteitskwesties, burgerlijke stand, nalatenschappen en voogdijzaken, paspoorten en visaverlening, economische zaken, migratie, en staatkundige aangelegenheden. Er is een index op persoons- en zaaknamen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van Brits Oost Afrika
Brits Oost Afrika was samengesteld uit vier gebieden, namelijk Kenya, Tanganyika, Zanzibar en Oeganda.
Kenya was in 1949 een Britse kolonie, behalve een kuststrook van 16 km breedte van de grens met Tanganyika tot de mond van de Tanarivier, welke het domein was van de sultan van Zanzibar, en verhuurd werd aan de Britse regering. Dit was een protectoraat. De hoogste gezagsdrager in Kenya was de gouverneur. Hij werd bijgestaan door een ministerraad van 7 Britse ambtenaren en 8 niet-ambtelijke personen, die samen met één Arabier en vier Afrikanen de Uitvoerende Raad vormden. De wetgevende raad telde 56 leden, bestaande uit ambtenaren, benoemde en gekozen leden. Kenya was sinds 1837 onderworpen aan de sultan van Zanzibar. Duitsland, dat tegelijk met Engeland vaste voet probeerde te krijgen in dit gebied, zag van alle aanspraken af bij het Helgoland-Zanzibar-verdrag van 1890. In 1920 werd Kenya een Kroonkolonie. Felle Mau Mau-opstanden teisterden het land sedert 1951 en vooral in 1953 -1955.
Kenya werd volledig onafhankelijk op 12 december 1963, binnen het Gemenebest. De Coastal Strip werd een deel van Kenya.
Tanganyika was een Brits beheerschapsgebied, dat in opdracht van de Verenigde Naties door Groot-Brittanië beheerd werd. De Britse gouverneur werd bijgestaan door een ministerraad van 14 leden. De wetgevende raad bestond uit 64 leden. Duits Oost Afrika, zoals het gebied vanaf 1893 heette, werd in 1920 een Volkenbondmandaat onder Brits bestuur als Tanganyika-territorium. Ruanda Urundi werd van het gebied afgescheiden als Belgisch mandaatgebied. In 1946 werd Tanganyika een trustgebied der Verenigde Naties onder Brits bestuur. Op 9 december 1961 vond de afkondiging van de onafhankelijkheid plaats en werd het land tevens opgenomen als jongste lid van het Gemenebest.
Op 9 februari 1962 werd het V.N. trustschapsgebied een republiek.
Oeganda was een Brits protectoraat, bestaande uit de provincies Buganda, Oost-, West-, en Noord-Provincie, en werd bestuurd door een gouverneur. Buganda was een constitutioneel vorstendom, geregeerd door de kabaka, met een eigen ministerraad en parlement (lukiko). Dit gebied had een speciale status, hetgeen in zekere mate ook gold voor de districten Bunyoro, Ankole en Toro onder hun Afrikaanse hoofden. De gouverneur regeerde in de overige gebieden door middel van provinciale en districtscommissarissen. Hij werd bijgestaan door een ministerraad. Er was een wetgevende raad onder presidentschap van de gouverneur. Sedert 1879 waren zending en missie in het land toegelaten. In 1894 werd Oeganda Brits en het werd, in tegenstelling tot het naburige Kenya, geen vestigingskolonie voor blanken, maar een inlanderkolonie. In 1953 wed koning Mutesa II weggejaagd, maar in 1955 haalden de Engelsen hem terug om de orde in het land te herstellen. In 1957 vond in principe invoering plaats van directe verkiezingen van Afrikaanse leden van de Wetgevende Raad.
Oeganda werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk en trad toe tot het Gemenebest.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Consulaat-Generaal te Nairobi, Brits Oost-Afrika (Kenya), nummer toegang 2.05.132, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat-Generaal Nairobi, 2.05.132, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Meer informatie kan worden gevonden in de inleiding tot de inventaris van het archief van het vice-consulaat te Dar es Salaam (Tanganyika), 1927-1950 (2.05.131)