Terug naar zoekresultaten

2.21.004.04 Inventaris van de archieven van C.A. VerHuell [levensjaren 1760-1832], en enige familieleden

Bevat papieren van vice-admiraal C.H. Ver Huell en zijn oudere broer kapitein ter zee C.A. Ver Huell
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.004.04
Inventaris van de archieven van C.A. VerHuell [levensjaren 1760-1832], en enige familieleden

Auteur

H. Hardenberg

Versie

15-08-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1931 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 004 Verhuell
Verhuell

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1779-1835

Archiefbloknummer

C22238

Omvang

; 493 inventarisnummer(s) 5,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Nederlands
Frans
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Carel Hendrik Ver Huell
Christiaan Antonie Ver Huell

Samenvatting van de inhoud van het archief

Bevat papieren van vice-admiraal C.H. Ver Huell en zijn oudere broer kapitein ter zee C.A. Ver Huell

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Voor biografische bijzonderheden omtrent de oorspronkelijke eigenaars van de stukken zij hier verwezen naar de noten, aan het hoofd van de verschillende onderafdelingen in de inventaris geplaatst
Uitgebreide biografische gegevens zijn ook te vinden opwww.parlement.com/929100/bio/17117
Geschiedenis van het archiefbeheer
Sedert 1855 berust op het Algemeen Rijksarchief een verzameling papieren, afkomstig van de vice-admiraal Carel Hendrik graaf Ver Huell, welke op last van de toenmalige ministers van Oorlog werden aangekocht van de boekhandelaar Le Febvre te Parijs. De collectie omvatte, zoals zij te koop werd aangeboden, 16 nummers, gedeeltelijk ontleend aan de opschriften, door de admiraal eigenhandig op sommige omslagen geplaatst. In het rapport, door Bakhuizen van den Brink aan de minister van Binnnenlandse Zaken na de overkomst van de stukken uitgebracht, verklaarde de archivaris des Rijks zich niet gebonden te hebben geacht aan de oorspronkelijke nummers, maar een andere verdelen "naar de officieele betrekkingen, achtereenvolgens door den beroemden krijgsman bekleed, te hebben aangenomen ( R. Fruin, De Gestie van Dr. R.C. Bakhuizen van den Brink als archivaris des rijks, p. 43-45 )
De rechtstitel is (nog) onbekend
Aan de hand van deze "verdeeling" werd een gedeelte der papieren bestemd om de lacunes in het tengevolge van de brand in 1844 deerlijk gehavende Marine-archief aan te vullen en vonden voorts enige stukken, waarvan Bakhuizen van den Brink meende dat zij ten onrechte in het bezit van de admiraal waren gebleven, hun weg naar de archieven van Buitenlandse Zaken. Daarentegen werden de stukken met betrekking tot Ver Huell's werkzaamheid in de "Conseil pour les affaires de Hollande" uitsluitend vanwege hun historich belang voor het Algemeen Rijksarchief behouden " waar uit den aard der zaak geen bescheiden van dien steeds te Parijs gevestigden Raad konden aanwezig zijn" ( R. Fruin, De Gestie van Dr. R.C. Bakhuizen van den Brink als archivaris des rijks, p. 48 ) , terwijl de stukken van particuliere aard, zo mede die, behorende tot Ver Huell's ambtelijke betrekkingen in Frankrijk, nadat tussen hem en zijn vaderland alle banden waren verbroken, als zijnde van geen belang voor de vaderlandse geschiedenis, overeenkomstig het voorstel van de archivaris des Rijks aan de schout-bij-nacht Q.M.R. Ver Huell, neef en biograaf van de admiraal, werden afgestaan. Ten aanzien van de herkomst der stukken, merkte Bakhuizen van den Brink in zijn rapport aan de minister op, dat hem bij het doorzien van de levensbeschrijving was voorgekomen, dat de heer Q.M.R. Ver Huell, aan wie de admiraal zijn papieren had nagelaten, van de door het Algemeen Rijksarchief aangekochte stukken geen kennis had gedragen, daarbij het vermoeden uitende dat de overgenomen stukken de admiraal waarschijnlijk ontvreemd waren geworden ( Loc. cit. p. 49-50 )
In 1881 verwierf het Algemeen Rijksarchief door schenking van de nagelaten familiebetrekkingen van jhr. H.C.A. Ver Huell een collectie papieren, afkomstig van de kapitein ter zee Christiaan Anthonie Ver Huell, een oudere broer van de admiraal, welke deze bijeen had gebracht als lid van de militaire commissie, in het laatst van de 18e eeuw naar Indië gezonden om de militaire etablissementen aldaar te inspecteren
Eindelijk werd in 1930 van de gemeente Arnhem een verzameling papieren ontvangen, aangetroffen onder de door mr. A.W.M.C. (de bekende Alexander) Ver Huell nagelaten en in het gemeentemuseum aldaar bewaarde bescheiden, welke na het overlijden van de schout-bij-nacht Ver Huell op zijn zoon Alexander waren vererft, die ze op zijn beurt aan de gemeente Arnhem had vermaakt. Bij deze bezending bevonden zich, behalve de in 1855 door het Algemeen Rijksarchief verworven stukken, die op aanraden van Bakhuizen van den Brink aan de schout-bij-nacht Ver Huell waren afgestaan, verscheidene stukken, door dezelfde bijeengebracht, betreffende gebeurtenissen uit het leven van de admiraal, zo mede betreffende de nalatenschap van zijn oom, als ook enige stukken afkomstig van Christiaaan Anthonie Ver Huell, waaraan in het begin van 1932 nog diens overige papieren, voor zover aangetroffen in de inmiddels naar het Rijksarchief in Gelderland overgebrachte collectie Alesander Ver Huell, zijn toegevoegd.
De verwerving van het archief
Het archiefblok bevat archiefstukken onder verschillende rechtstitels verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
In het jaarverslag over 1930 werd de wenselijkheid uitgesproken om van de nu geheel verenigde papieren van de admiraal Ver Huell één inventaris samen te stellen; bij nader inzien is daarin ook de beschrijving van de papieren van zijn broer Christiaan opgenomen en is van de diverse collecties aldus één verzameling gevormd
Zoals reeds gemeld is, was een gedeelte van de in 1855 verworven stukken beland in de departementsarchieven van Buitenlandse Zaken en van Marine. Het opsporen van deze stukken kostte betrekkelijk weinig moeite, aangezien zij enerzijds in afzonderlijke omslagen waren bewaard en anderzijds gemakkelijk waren te herkennen aan de aantekeningen die de admiraal er eigenhandig op had geplaatst. Van de in de Gestie met name genoemde stukken werden evenwel niet terug gevonden: een memorie van de ingenieur Blanken over de verdediging van Den Helder uit 1801, in augustus 1810 aan Ver Huell medegedeeld, benevens rapporten van de majoor der artillerie Alpy over de staat van bewapening van de forten aan Den Helder en over de proefnemingen met het geschut in 1812 ( Van de in 1855 aan de schout-bij-nacht Ver Huell afgestane stukken werd niet teruggevonden de minuut van een redevoering, door Ver Huell in de Kamer der Pairs uitgesproken tegen de wet op de verkoop van de militaire etablissementen te Havre la Grace ) . Het onderzoek naar deze stukken bracht, wat het merendeel betreft, hun semi-officiële of particuliere aard aan het licht. Alleen die stukken, waarvan door middel van uiterlijke kentekenen met afdoende zekerheid kon worden vastgesteld, dat zij oorspronkelijk deel hadden uitgemaakt van het archief, waarbij zij in 1855 waren ondergebracht, werden op hun plaats gelaten. Verreweg de meerderheid is met de overige papieren van de admiraal herenigd, waaruit omgekeerd de stukken verwijderd zijn, die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de officiële archieven thuisbehoorden
Bij de indeling van de inventaris is aan Christiaan Anthonie Ver Huell als oudere broer de voorrang verleend boven de admiraal, al nemen dan ook de van laatstgenoemde afkomstige stukken de belangrijkste en omvangrijkste plaats in. Zij vormen derhalve de tweede afdeling van de inventaris. Hierna volgen de door de schout-bij-nacht Ver Huell omtrent zijn vermaarde oom bijeengebrachte stukken, terwijl de stukken, aangetroffen onder de papieren van de admiraal met betrekking tot diens echtgenote en diens zoon, eveneens in afzonderlijke afdelingen zijn overgebracht. Voor de nadere indeling is het systeem gevolgd dat Bakhuizen van den Brink - zij het met een ander doel - in 1855 verklaarde te hebben aangenomen. Het bleek ondoenlijk om de wijze, waarop de admiraal in het laatst van zijn leven zijn papieren geordend had, in haar geheel te handhaven, temeer, omdat zij slechts een gedeelte van de stukken betrof, namelijk die, welke bestemd waren om als toelichting te dienen tot zijn eigenhandige levensbeschrijving. Nochtans is er bij de nieuwe ordening van zijn archief naar gestreefd om de door hem gevormde omslagen zoveel mogelijk te reconstrueren en intact te laten. Ten einde de herkomst van de nummers te verduidelijken, worden zij in de inventaris voorafgegaan door de letters X, Y of Z, respectievelijk ter aanduiding van de aanwinsten Ver Huell 1855, 1881 en 1930/1931, met dien verstaande, dat de stukken, in 1855 aangekocht, doch weer aan derden afgestaan, beschouwd zijn niet tot de aanwinsten uit dat jaar te behoren.
Bij de bewerking voor EAD, zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd. Daar waar mogelijk zijn de opmerkingen in N.B. bij een beschrijving in de beschrijving zelf opgenomen. De spelling is gemoderniseerd, met uitzondering van oude titels en opschriften die zijn overgenomen. Franse revolutiedata zijn niet overgenomen, behalve als ze in een beschrijving zelf vermeld staan. De verwijzing naar aanwinstletter X, Y, of Z. is opgenomen onder een apart unitid met het label "aanwinst". Verder zijn verwijzingen naar andere archieven en literatuur opgenomen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 004 Verhuell, nummer toegang 2.21.004.04, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Verhuell, 2.21.004.04, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Publicaties , L. Turksma Admiraal van Napoleon, het leven van C.H. graaf Ver Huell (1991)

Archiefbestanddelen