Terug naar zoekresultaten

2.09.94 Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Rondetafelconferenties met Indonesië en met Suriname en de Nederlandse Antillen (1949-1962)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.09.94
Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Rondetafelconferenties met Indonesië en met Suriname en de Nederlandse Antillen (1949-1962)

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Justitie; archiefbestand van de Ronde Tafel Conferenties met Indonesië en met Suriname en de Nederlandse Antillen
Justitie / RTC

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1949-1962

Archiefbloknummer

J23

Omvang

; 27 inventarisnummer(s) 0,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Justitie

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat ten aanzien van de Rondetafelconferentie met Indonesië onder meer notulen betreffende staatkundige en staatsrechtelijke aangelegenheden, een ontwerp mantelresolutie, en deelnemerslijsten. Met betrekking tot de Rondetafelconferenties met Suriname en de Nederlandse Antillen bevinden zich in het archief onder meer stukken betreffende de voorbereiding en voorgeschiedenis van de conferenties, vooroverleg, een conceptverslag van de conferentie van 1952, notulen, en stukken betreffende de besprekingen over en ontwerpstatuten van een nieuwe rechtsorde. Daarnaast zijn er stukken betreffende de wens van Suriname tot onder meer een zelfstandig lidmaatschap van de VN.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Rondetafelconferentie 1949
Van 23 augustus 1949 tot 2 november 1949 werd te 's-Gravenhage een rondetafelconferentie gehouden tussen vertegenwoordigers van Nederland, de Republik Indonesia en het Bijzonder Federaal Overleg (de niet bij de Republiek aangesloten deelstaten). Op de conferentie werd besloten dat Nederland uiterlijk 30 december 1949 in een plechtige bijeenkomst te Amsterdam de soevereiniteit over Indonesië zou overdragen aan de Republiek der Verenigde Staten van Indonesië. Nieuw-Guinea werd hiervan uitgezonderd, met dien verstande dat binnen één jaar na de soevereiniteitsoverdracht (27 december 1949) over de status van dit gebied zou worden onderhandeld.
Tevens werd overeenstemming bereikt over een uniestatuut dat voorzag in de vorming van een Nederlands-Indonesische Unie en over een overgangsovereenkomst waarbij o.m. regelingen werden getroffen over het staatsburgerschap, de positie der burgerlijke overheidsdienaren, de terugtrekking van de Nederlandse strijdkrachten, enz.
Rondetafelconferentie 1952
Als eerste voorbereiding op de conferentie werden in september 1951 in Den Haag besprekingen gevoerd. Als resultaat van deze besprekingen werd er een voorbereidingscommissie ingesteld. Deze commissie moest een agenda en een werkprogramma opstellen. De besprekingen werden in november 1951 gehouden in de Nederlandse Antillen en in december voortgezet in Suriname. Bij die besprekingen werd uitgegaan van een ''Schets voor een Statuut regelende de status van Suriname en de Nederlandse Antillen in het Koninkrijk der Nederlanden''. Als resultaat van de besprekingen eind 1951 tussen de gemachtigden van de drie regeringen werd een schema van 33 punten opgesteld dat als voorlopige grondslag moest dienen voor een in onderling overleg tussen de drie landen vast te stellen Statuut. Begin 1952 kwamen de gemachtigden bijeen in Den Haag. De besprekingen resulteerden in de vaststelling van een werkstuk bestemd om als grondslag te dienen op de te houden conferentie Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen, betreffende de vestiging van een nieuwe rechtsorde in het koninkrijk.
Rondetafelconferentie 1954
Doel van een nieuw Statuut was om de oude koloniale verhoudingen op te heffen en een nieuwe constitutionele relatie en samenwerking te realiseren. Na jarenlange moeizame onderhandelingen, er waren geen officiële zittingsdagen, over de inhoud ondertekende op 15 december 1954 koningin Juliana het nieuwe Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Rondetafelconferentie 1961
Suriname had te kennen gegeven zelfstandig zijn buitenlandse betrekkingen te willen behartigen met inbegrip van het zelfstandige lidmaatschap van de Verenigde Naties en andere internationale organisaties, dit met behoud van de koninkrijksband met Nederland en de Nederlandse Antillen. Gezien het nieuwe Statuut stelde de conferentie dat alle medewerking moest worden gegeven aan de verwezenlijking van de wensen van Suriname.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Als uitvloeisel van het meerjarenconvenant afgesloten op 4 januari 2000 tussen het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) is door de CAS in de periode 2005 - 2009 het archiefbestand van het Ministerie van Justitie betreffende de Rondetafelconferenties met Indonesië en met Suriname en de Nederlandse Antillen over de periode 1949 - 1962 bewerkt, omvang 0,625 meter.
De dossiers zijn beschreven zoals ze zijn aangetroffen en per gebeurtenis chronologisch geplaatst in de inventaris.
Voor de materiële staat van het archief is de bewerking uitgevoerd conform de brochure Om de kwaliteit van het behoud, normen 'goede en geordende staat' uitgave Beekhuis/Hol 1993 van de Rijksarchiefdienst/Pivot.
Het bestand is volledig ter bewaring aangewezen en overgedragen aan het Nationaal Archief.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie; archiefbestand van de Ronde Tafel Conferenties met Indonesië en met Suriname en de Nederlandse Antillen, nummer toegang 2.09.94, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Justitie / RTC, 2.09.94, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar