Terug naar zoekresultaten

2.21.205.23 Inventaris van het archief van dr. ir. F.Q. den Hollander [levensjaren 1893-1982], 1893-1982

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.205.23
Inventaris van het archief van dr. ir. F.Q. den Hollander [levensjaren 1893-1982], 1893-1982

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1983 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 402 Den Hollander
Hollander, den

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1893-1982

Archiefbloknummer

C24472

Omvang

; 47 inventarisnummer(s) 1,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Franciscus Querien den Hollander (1893-1982)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van F.Q. den Hollander (1893-1982) bestaat deels uit albums met stukken betreffende zijn jeugd, opleiding en loopbaan in Nederlands-Indië, zijn functies bij de Nederlandse Spoorwegen en de Technische Hogeschool Delft en diverse bestuursfuncties. Daarnaast bevat het archief onder meer heruitgaven van verzetsgedichten, autobiografische aantekeningen uit de Tweede Wereldoorlog, documentatie over internationale spoorwegen en waterwerken, foto-albums en negatieven, een cassette met een opname van een VARA-radioprogramma en teksten van interviews met den Hollander.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Franciscus Quirien Den Hollander werd op 31 mei 1893 in Goes geboren. In 1916 behaalde hij het diploma van werkbouwkundig ingenieur aan de Technische Hogeschool in Delft. Na werkzaam te zijn geweest bij de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij ging hij in 1917 naar Nederlandsch-Indië, waar hij verschillende functies vervulde in dienst van de Staatsspoorwegen aldaar. In 1937 keerde hij terug naar Nederland; het jaar daarop werd hij onderdirecteur van het Staatsbedrijf der Artillerie-inrichting "Hembrug", in 1940 directeur. Als zodanig was hij voorzitter van de hoofdgroep Industrie van de Organisatie Woltersom, hetgeen hem in staat stelde om de Nederlandse regering in Londen informatie te verschaffen
om de mogelijkheden tot het economische herstel van Nederland na de oorlog en ander verzetswerk te doen. Hij nam in 1945 zitting in het College voor Vertrouwensmannen als gemachtigde voor Economische Zaken.
Na de oorlog was hij als adviseur van het ministerie van Handel en Nijverheid en als directeur-generaal van Verkeer nauw betrokken bij de infrastructurele Wederopbouw. In 1946 werd hij directeur, in 1947 president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen: hij drukte een stempel op het herstel der oorlogsschade en de elektrificatie van het Nederlandse spoorwegnet. Ook in het Europese Spoorwegvervoer speelde hij een hoofdrol. In 1958 werd hij gepensioneerd. Hij speelde daarna nog een belangrijke
rol in het Nederlandse bedrijfsleven, o.a. als president-commissaris van de K.L.M., lid van de raad van commissarissen van de Koninklijke/Shell en de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en president-curator van de Technische Hogeschool.
Hij was op het laatst van zijn leven penningmeester van de Stichting Behoud Borobudur en voelde zich nauw betrokken bij de afsluiting van de Oosterschelde. Op 26 augustus 1982 overleed hij.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat in hoofdzaak gegevens betreffende zijn levensloop en de tijdens zijn leven beklede functies. Hierin nemen hulde-betuigingen een grote plaats in. Kleurrijk zijn de stukken, hem aangeboden ten afscheid als president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Het archief is grotendeels door Den Hollander zelf in albums geordend en van lijsten voorzien.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 402 Den Hollander, nummer toegang 2.21.205.23, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Hollander, den, 2.21.205.23, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar