Terug naar zoekresultaten

2.21.062 Inventaris van het archief van de familie Feuilletau de Bruyn, 1845-1974

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.062
Inventaris van het archief van de familie Feuilletau de Bruyn, 1845-1974

Auteur

F.J.M. Otten, G.M.W. Ruitenberg

Versie

25-11-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1980 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 205 Feuilletau De Bruyn
Feuilletau de Bruyn

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1845-1974

Archiefbloknummer

C25055

Omvang

; 37 inventarisnummer(s) 0,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale, geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Willem Karel Hendrik Feuilleteau de Bruyn, 1886-1972
familie Feuilletau de Bruyn

Samenvatting van de inhoud van het archief

Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruyn diende na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda vanaf 1907 in Nederlands-Indië, waar hij o.m. op Borneo en Nieuw-Guinea gestationeerd was. Van 1931 tot 1935 was hij lid van de Volksraad van Nederlands-Indië. In mei 1935 werd Feuilletau de Bruyn gepensioneerd als kolonel van het KNIL, waarna hij repatrieerde en zich in Den Haag vestigde. Het archief bevat archivalia van verschillende leden van het geslacht Feuilleteau de Bruyn, persoonlijke papieren en briefwisselingen, en artikelen, memoranda en nota's betreffende de Nederlandsch-Indonesische kwestie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruyn werd op 11 juli 1886 geboren te Palembang. Zowel zijn vader, een hoofdofficier van het Indische Leger, als zijn moeder waren in Indië geboren. Na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, diende Feuilletau de Bruyn vanaf 1907 in Nederlands-Indië, waar hij o.m. op Borneo en Nieuw-Guinea gestationeerd was.
Van 1919 tot 1922 verbleef hij met ziekteverlof in Europa, gedurende welke periode hij na een studie in de natuurwetenschappen te Lausanne promoveerde tot "docteur en sciences" op een proefschrift over de geologie van Nieuw-Guinea (1921). Vanaf 1926 studeerde hij opnieuw te Lausanne, nu in de handelswetenschappen, de sociologie en de ekonomie.
Van 1931 tot 1935 was hij lid van de Volksraad van Nederlands-Indië, in het laatste jaar tevens lid van het College van Gedelegeerden, als gekozen vertegenwoordiger van de Vaderlandsche Club. In de Volksraad viel hij op door zijn uitgebreide kennis, geschraagd door een ijzersterk geheugen: gouverneur-generaal De Jonge noemt hem in zijn Herinneringen (blz. 180) kernachtig een "wandelende encyclopaedie".
In mei 1935 werd Feuilletau de Bruyn gepensioneerd als kolonel van het KNIL, waarna hij repatrieerde en zich in Den Haag vestigde. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Duitsers geïnterneerd. Na de bevrijding heeft hij zich krachtig gekeerd tegen het Indonesië-beleid van de rooms-rode koalitie, die hij met talrijke brochures, nota's en adressen bestookte. Hij was een der kopstukken in het Nationaal Comité Handhaving Rijkseenheid.
In 1948 was Feuilletau de Bruyn lijstaanvoerder van de te 's-Gravenhage opgerichte Onafhankelijk Nationale Groep, die bij de Tweede Kamerverkiezingen van juli 1948, ondanks sympathiebetuigingen van figuren als generaal Winkelman en staatsraad Meyer Ranneft, de kiesdeler niet haalde. Behalve in de kieskring Den Haag, waar de voornamelijk uit Indische specialisten, dissidente liberalen en Nationaal Réveil-aanhangers bestaande O.N.G. bijna één derde van zijn stemmental rekruteerde, kwam zijn groepering nergens boven de 1 procent.
Na 1950 was Feuilletau de Bruyn o.m. hoofdredakteur van het weekblad De Vrije Pers en van het Orgaan van de Groter Nederland Actie. Hij overleed in Den Haag op 13 mei 1972.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In januari 1970 droeg Willem Karel Hendrik Feuilletau de Bruyn zijn persoonlijke papieren over, onder voorwaarde, dat raadpleging van de stukken van na 1945 alleen na toestemming van de Rijksarchivaris van de Tweede Afdeling mag geschieden.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Deze papieren werden in 1971 geïnventariseerd door drs. F.J. Otten, chartermeester bij de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief. Aan de inventaris werd een levensbeschrijving toegevoegd.
In 1980 werd door mevrouw Elisabeth Gerardina Feuilletau de Bruyn, geboren Van Leeuwen, het bij haar berustende familie-archief Feuilletau de Bruyn nagelaten aan het Centraal Register van Particuliere Archieven. De beheerster droeg het in overleg met de uitvoerder van het testament, mr. J.B.Z.M. de Haan, notaris in Den Haag, over aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief. Hierdoor werd een herziening van de inventaris noodzakelijk. Er is nu een voorlopige lijst opgesteld. De door de heer Otten beschreven stukken werden in het familie-archief opgenomen onder de nummers 8-17.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 205 Feuilletau De Bruyn, nummer toegang 2.21.062, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Feuilletau de Bruyn, 2.21.062, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar