Terug naar zoekresultaten

2.13.189 Inventaris van het archief van het Ministerie van Defensie: Luchtmachtstaf, Chef Technische Zaken en Materieel (CTZM) en Chef Verbindingen en Elektronica (CVE) en taakvoorgangers, (1946) 1947-1957

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.189
Inventaris van het archief van het Ministerie van Defensie: Luchtmachtstaf, Chef Technische Zaken en Materieel (CTZM) en Chef Verbindingen en Elektronica (CVE) en taakvoorgangers, (1946) 1947-1957

Auteur

CAS 1379

Versie

18-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Koninklijke Luchtmacht: Chef Technische Zaken en Materieel en de Chef Verbindingen en Elektronica van de Luchtmachtstaf
KLu / Chef TZM en Chef VE

Periodisering

archiefvorming: 1947-1957
oudste stuk - jongste stuk: 1946-1957

Archiefbloknummer

D94

Omvang

; 140 inventarisnummer(s) 3,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Stafofficier Technische Zaken van de Luchtmachtstaf Sectie Technische Zaken van de Luchtmachtstaf Afdeling Technische Zaken van de Luchtmachtstaf Chef Materieel van de Luchtmachtstaf Chef Materieel en Technische Zaken van de Luchtmachtstaf Chef Materieel van de Speciale Staf van de Luchtmachtstaf Chef Technische Zaken en Materieel van de Uitvoerende Staf van de Luchtmachtstaf Hoofd Bureau Verbindingstechnische Zaken van de Sectie M1 Technische Zaken, onderdeel van de Technische Administratie en Documentatie van de Luchtmachtstaf Sectie L6 Verbindingen van de Controle Militaire Administratie van de Luchtmachtstaf Chef Verbindingendienst van de Speciale Staf van de Luchtmachtstaf Chef Verbindingen en Elektronica van de Uitvoerende Staf van de Luchtmachtstaf, , 1947, , 1948, , 1950, , 1951, , 1952, , 1954, , 1955, , 1951, , 1952, , 1954, , 1955

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief gaat over de aanschaf en het functioneren van materieel bij de luchtmacht - voornamelijk vliegtuigen, bewapening en radiozenders. Daarnaast bevat het archief stukken over de ontwikkeling van nieuw materieel, over de inzet van en trainingen met het materieel en over bedrijfsongevallen (vliegtuigongelukken). Een deel van het archief heeft betrekking op het gebruik van luchtmachtbases.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Chef Technische Zaken en Materieel (CTZM) van de Luchtmachtstaf en taakvoorganger, 1947 - 1957
Per 1 maart 1947, met de reorganisatie van de hogere legerleiding, wordt de functie van Chef van de Luchtmachtstaf (CLS) ingesteld. De instelling van deze functie impliceerde tevens het beginsignaal voor vorming van de Luchtmachtstaf binnen het Ministerie van Oorlog. De staf van de CLS zou bestaan uit een stafofficier Organisatiën, stafofficier Opleidingen, stafofficier Personeel (tevens directeur Legerluchtmachttroepen) en een stafofficier Technische Zaken. Deze laatste was belast met de behandeling van aangelegenheden op vliegtechnisch, bewapeningtechnisch en verbindinggebied, de technische voorbereiding van en controle op de aanschaffing en de technische documentatie.
In december 1947 wordt het Kantoor Luchtmacht-Aanschaffingsdienst ingesteld en toegevoegd aan de stafofficier Technische Zaken met als taak de aanschaf van materieel voor de Luchtmacht.
In 1950 wordt prof. dr. Ir G. Otten, tot dusver hoofd van de Afdeling Technische Zaken benoemd tot directeur Materieel Luchtmacht en belast met de verwerving van specifiek luchtvaartmaterieel. Net als de directeur Materieel Landmacht wordt hij als eerste adviseur direct onder de minister van Oorlog geplaatst. Als directeur Materieel Luchtmacht bleef hij wel lid van de Luchtmachtraad. De CLS behield in zijn staf een chef Materieel Luchtmacht als directe medewerker. Dit had te maken met de omstandigheid dat de directeur Materieel Luchtmacht belast was met de ‘voorzien-in’ functie, terwijl de Luchtmachtstaf verantwoordelijk was voor de ‘instandhouding’ van het vliegend materieel.
In de daarop volgende jaren blijft de functie zich ontwikkelen. In 1954 bestaat de functie van chef Materieel uit de volgende taken:
  • Het optreden als technisch adviseur van de Chef Luchtmachtstaf ten aanzien van al het materieel.
  • Het bepalen van de behoefte aan het materieel.
  • Het ontwerpen van de beheers- en of technische voorschriften betreffende het materieel, welke voorschriften betrekking hebben op overname, opslag, administratie, distributie, technisch gebruik, onderhoud, registratie, modificatie, herstel en afschrijving.
  • Het regelen van de distributie van het betreffende materieel en het eventueel het beproeven hiervan.
  • Het opstellen van de materieelspecificaties en het meewerken aan het codificeren van dit materieel bij de Koninklijke Luchtmacht.
  • Het ontwerpen van voorschriften en instructies verband houdende met de mobilisatie- en oorlogsvoorbereiding.
Alle bovengenoemde taken hebben geen betrekking op verbindings- en elektronisch materieel dat onderdeel behoort tot het taakgebied van de verderop beschreven chef Verbindingen en Elektronica van de Luchtmachtstaf.
Hieronder zijn de naamswijzingen opgenomen over de periode 1947 - 1957:
Datum Gebeurtenis
1947 Stafofficier Technische Zaken van de Luchtmachtstaf
1948 Sectie Technische Zaken van de Luchtmachtstaf
1950 Afdeling Technische Zaken van de Luchtmachtstaf
1951 Chef Materieel van de Luchtmachtstaf
1952 Chef Materieel en Technische Zaken van de Luchtmachtstaf
1954 Chef Materieel van de Speciale Staf van de Luchtmachtstaf
1955 Chef Technische Zaken en Materieel van de Uitvoerende Staf van de Luchtmachtstaf
Chef Verbindingen en Elektronica (CVE) van de Luchtmachtstaf met taakvoorgangers, 1951 - 1956
De CVE en taakvoorganger verzorgden vanaf 1951 alle aangelegenheden op het verbindingstechnische gebied voor de Luchtmacht. Gedurende de periode 1951 – 1956 is de naam een aantal keren gewijzigd, zie onderstaand overzicht van naamswijzigingen. Het maakte de hele periode deel uit van de Luchtmachtstaf. De taak is gedurende de periode niet noemswaardig gewijzigd.
In 1954 heeft de CVE de volgende taakomschrijving:
  1. Het optreden als tactische en technische adviseur van de chef van de Luchtmachtstaf ten aanzien van verbindings- en elektronische aangelegenheden.
  2. Het uitwerken, bijhouden en uitgeven van de verbindingsplannen op grond van de nationale en internationale samenwerking.
  3. Het ontwerpen van de tactische verbindingsvoorschriften.
  4. Het verdelen, registreren en controleren van frequenties.
  5. Het samenstellen en verwerken van statistische gegevens betreffende het berichtenverkeer en het opmaken van verkeersanalyses.
  6. Het samenstellen en leiden van verbindingsoefeningen waarbij meer dan een commando is betrokken.
  7. Het indelen van de niet aan commando’s toegewezen autoradiostations.
  8. Het geven van voorschriften en instructies inzake het gebruik van verbindingsmiddelen bij de offensieve en defensieve oorlogsvoering.
  9. Het bepalen van de behoefte aan en het regelen van de distributie en beproeven van verbindings- en elektronisch materieel.
  10. Het ontwerpen van de technische voorschriften met betrekking tot de verbindings- en elektronisch materieel.
  11. Het opstellen van de materieelspecificaties en het meewerken aan het codificeren van dit materieel bij de Koninklijke Luchtmacht.
  12. Het ontwerpen van voorschriften en instructies verband houdende met de mobilisatie- en oorlogsvoorbereiding.
  13. Het opstellen, uitwerken, bijhouden en uitgeven van het luchtmachtcodeplan en ander codeplannen.
  14. Het samenstellen en uitgeven van instructies inzake het geheimschriftverkeer en controle hierop, alsook het beslissen omtrent het in en uit dienst stellen van geheimschriften.
  15. Het opstellen en uitgeven van instructies inzake beveiliging van het berichtenverkeer.
  16. Het uitoefenen van controle over alle grond- en luchtverbindingen op de naleving van de voorschriften (luisterdienst).
  17. Het uitvoeren van speciale opdrachten door de luisterdienst.
  18. Het houden van functionele toezicht op de verzending, ontvangst en distributie van alle telegrammen tussen de luchtmachtonderdelen en naar en van het buitenland (verbindingscentrum).
Hieronder zijn de naamswijzingen opgenomen over de periode 1951-1956:
Datum Gebeurtenis
1951 Hoofd Bureau Verbindingstechnische Zaken van de Sectie M1 Technische Zaken, onderdeel van de Technische Administratie en Documentatie van de Luchtmachtstaf
1952 Sectie L6 Verbindingen van de Controle Militaire Administratie van de Luchtmachtstaf
1954 Chef Verbindingendienst van de Speciale Staf van de Luchtmachtstaf
1955 Chef Verbindingen en Elektronica van de Uitvoerende Staf van de Luchtmachtstaf
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Voor de kerntaak van deze archieven is bij de selectie van het archief gebruik gemaakt van de volgende selectielijsten:
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Militair materieel over de periode vanaf 1945, vastgesteld bij beschikking van 29 januari 2007 nr. C/S&A/07/240, Stcrt. 2007-79
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Militaire Operatiën over de periode vanaf 1945, vastgesteld bij beschikking van 3 mei 2005/Nr. C/S&A/05/933, Stcrt. 2005-113, rekening houdend met de rectificatie in Stcrt. 2005-126
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Overheidsinformatievoorziening over de periode 1945-1999, vastgesteld bij beschikking van 11 juli 2003 nr. C/S/03/1691, Stcrt. 2003-202
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid over de periode1945-1999, 5 juli 2005/Nr. C/S&A/05/1362, Stcrt. 2005-245
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Militair Personeel over de periode vanaf 1945, 19 december 2005/Nr. C/S&A/05/2602, Stcrt. 2006-46
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein rijkshuisvesting over de periode vanaf 1945, 12 maart 2007/Nr. C/S&A/07/525, Stcrt. 2007-142
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Rijksbegroting over de periode 1945–2000 (Stcrt 1998-142 en aanvullingen/wijzigingen bij Stcrt 2005- 62 en Stcrt. 2006- 56)
Op grond van artikel 5 e van het Archiefbesluit zijn onderstaande onderwerpen van vernietiging uitgesloten:
  • (productie)overzichten waarop vliegtuigen staan vermeld: toestand, conditie, aanwezigheid, sterkte, vlieggereedheid (uniek en compleet aanwezig over de jaren 49 - 53).
  • Stukken betreffende de Fokker S.11, S.12, S.13 en S.14 les/instructievliegtuigen.
  • Stukken betreffende het gebruik, de kwaliteit en geschiktheid van vliegtuigen
  • Stukken betreffende verf- en schilderschema’s, registratiekenmerken, -tekens, herkenningstekens, camouflage en beschildering.
  • Stukken betreffende overname, afstoten, overdragen, uit dienst stellen, verkoop en afschrijven van vliegtuigen.
  • Ombouwen van vliegtuigen, anders dan modificatie
  • Bestellen, aanschaf, contracten of verkrijgen via hulpprogramma’s (Target en MAP, MDAP).
Voor de selectie had het archief van CTZM een omvang van 3,8 meter. Het voor bewaren aangemerkte deel van het archief is na bewerking verzonden naar het Nationaal Archief te Den Haag. Dat bestaat, na materiële verzorging,uit 0,8 meter te bewaren archiefbescheiden. 3 meter archiefbescheiden is retour naar de zorgdrager gegaan. Het betreft hier voor vernietiging in aanmerking komende stukken, die echter door de zorgdrager zijn aangemerkt als geheim of confidentieel.
Voor de selectie had het archief van CVE van de Luchtmachtstaf en taakvoorganger een omvang van 5,7 meter Het voor bewaren aangemerkte deel van het archief is na bewerking verzonden naar het Nationaal Archief te Den Haag. Dat bestaat, na materiële verzorging, uit 2,38 meter te bewaren archiefbescheiden. De overige archiefbescheiden zijn retour zorgdrager gegaan. Het betreft hier de voor vernietiging in aanmerking komende stukken.
Verantwoording van de bewerking
In 2007 is ter bewerking aan de Centrale Archief Selectiedienst te Winschoten aangeboden de archieven van CTZM van de Luchtmachtstaf over de periode 1946 – 1957 en het archief van CVE van de Luchtmachtstaf en taakvoorganger 1952 - 1956. In 2008 zijn deze archieven geselecteerd en geïnventariseerd. Doel van de bewerking was de archieven in een zodanige staat brengen, dat het voldoet aan de normen voor de goede, geordende en toegankelijke staat en het overgebracht kan worden naar het Nationaal Archief.
Voor de materiële staat van bovengenoemde archieven is de bewerking van het te bewaren gedeelte uitgevoerd conform artikel 11 van het Archiefbesluit en de Regeling Duurzaamheid Archiefbescheiden.
Ordening van het archief
Voor de te bewaren archiefbescheiden van bovengenoemde archieven is een indeling gekozen op basis van het Registratuurplan van het Ministerie van Defensie. Voor wat betreft de indeling van materieel (code 47) is de indeling gebruikt uit het Nederlands Handboek over het NATO-Codificatiesysteem. NATO-classificatie deel 1. Groepen en Klassen (Den Haag 1966).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Koninklijke Luchtmacht: Chef Technische Zaken en Materieel en de Chef Verbindingen en Elektronica van de Luchtmachtstaf, nummer toegang 2.13.189, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, KLu / Chef TZM en Chef VE, 2.13.189, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen