Terug naar zoekresultaten

2.04.110 Inventaris van het archief van het Korps Hulpverleningsdienst, 1945-1974

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.04.110
Inventaris van het archief van het Korps Hulpverleningsdienst, 1945-1974

Auteur

CAS 1233

Versie

04-06-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Binnenlandse Zaken: Korps Hulpverleningsdienst
BiZa / Korps Hulpverleningsdienst

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1974

Archiefbloknummer

B23

Omvang

; 117 inventarisnummer(s) 2,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Enkele stukken zijn gesteld in het Duits en in het Engels.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven. getypte en gedrukte documenten. Daarbij bevat het archief een fiche-doorschrijf-systeem, foto's en kaarten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Korps Hulpverleningsdienst (1946-1972)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Hulpverleningsdienst bevat onder meer een zakenindex op, en een dossierinventaris van het archief, correspondentie, dankbetuigingen voor verrichte werkzaamheden, stukken betreffende de samenwerking tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Defensie, en registers met krantenknipsels. Verder bevat het stukken betreffende (al dan niet dodelijke) ongevallen tijdens diensttijd en hulp en uitkeringen aan nabestaanden van omgekomen personeel. Daarnaast registers inzake meldingen van geruimde explosieven, en stukken betreffende voorschriften, materiaal, wagenpark en onderwijs.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Na de Tweede Wereldoorlog werd in februari 1946 het Korps Hulpverleningsdienst (KHD) geformeerd uit personeel, voornamelijk afkomstig uit de Luchtbeschermingsdienst van verschillende gemeenten. Dit Korps werd verdeeld in afdelingen en gesteld onder de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken. Het KHD was behulpzaam bij de ruiming van achtergebleven munitie en kreeg daartoe enige opleiding van militaire instanties. Tevens werd zij ingezet bij overstromingen en ontzettingen van plaatsen bij isolatie als gevolg van extreme winterse omstandigheden, zoals Urk in de winter van 1946/1947. Ook had de KHD een voorlichtingstaak aan kinderen over zwerfmunitie. In 1955 werd de Organisatie Bescherming Bevolking opgericht, waaronder het KHD kwam te vallen. Men ging uit van de veronderstelling dat in een toekomstige oorlog uitsluitend conventionele luchtbombardementen zouden plaats vinden, waarbij op ruime schaal van tijdbommen gebruik zou worden gemaakt. Blijkens ervaringscijfers rekende men op 5 à 10% blindgangers. Zo kwam men tot 230 bomopruimploegen van vier man. Aangezien van militaire zijde niet over een dergelijke uitgebreide organisatie werd beschikt, achtte men dit een taak voor de civiele BB-organisatie. Van militaire zijde zouden technische en tactische informaties worden verstrekt en de opleiding van het personeel was aan het Korps toebedacht. Op 17 mei 1957 werd tussen de Ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken de volgende afspraak vastgelegd in brief, nr. 2287/C, "De verantwoordelijkheid van de ruiming van niet gesprongen explosieven in die gebieden van Nederland, welke niet behoren tot de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Luchtmacht, berust bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken". Het Korps Hulpverleningsdienst werd met deze taak belast. In de loop der jaren bleek dit echter niet haalbaar. Het inmiddels sterk ingekrompen Korps bleek niet meer in staat de over het hele land verspreide opleidingen te verzorgen
In 1963 werd een Interdepartementale Commissie van Advies ingesteld inzake ruiming van explosieven in vredes- en in oorlogstijd. Haar taak was de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken te adviseren ten aanzien van de taakverdeling tussen de defensieonderdelen en de instanties ressorterende onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Begin 1968 vond de eerste bespreking plaats tussen het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken betreffende de overname van de oorlogstaak van de explosievenopruiming door Defensie. Het zou echter nog tot 31 december 1971 duren voordat de eerste fase van de overdracht aan het Ministerie van Defensie zijn beslag zou krijgen. De volledige overdracht en de opheffing van het Korps Hulpverleningsdienst bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken vond plaats per 31 december 1972.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De periode van dit bestand loopt van 1945 - 1974. Dit archief werd bewerkt in het kader van het PWAA-project in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De omvang van het archief bedroeg bij de aanvang van de bewerking 2,375 meter. Door comprimatie bleef er na de bewerking 2.125 meter over. Dit bestand bevat bescheiden die een uitvloeisel vormen van de Tweede Wereldoorlog en wordt daarom integraal bewaard. De opbouw van deze klassieke inventaris is gebaseerd op de code VNG. De materiële verzorging van dit archief is gebeurd in overeenstemming met de standaardafspraken, zoals die zijn verwoord in het CAS Handboek Materiële Verzorging.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Binnenlandse Zaken: Korps Hulpverleningsdienst, nummer toegang 2.04.110, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BiZa / Korps Hulpverleningsdienst, 2.04.110, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar