Terug naar zoekresultaten

2.21.218 Inventaris van het archief van prof. dr. P. Muntendam [levensjaren 1901-1986], (1927) 1936-1986

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.218
Inventaris van het archief van prof. dr. P. Muntendam [levensjaren 1901-1986], (1927) 1936-1986

Auteur

J.A.A. Bervoets, W.J.A. Jansen

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1984 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 420 P. Muntendam
Muntendam

Periodisering

archiefvorming: 1936-1986
oudste stuk - jongste stuk: 1927-1986

Archiefbloknummer

C24498

Omvang

; 280 inventarisnummer(s) 7,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.
Het archief bevat foto's.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Muntendam, prof. dr. P.

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van prof. dr. P. Muntendam bevat diverse publicaties van zijn hand en stukken betreffende sociale verzekering, de organisatie van de gezondheidszorg, maatschappelijke en ethische vraagstukken als abortus, anticonceptie en euthanasie en ziekten als kanker en reuma. Daarnaast bevat het stukken betreffende universitaire aangelegenheden, promoties van verschillende artsen en personalia.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Prof. dr. Pieter Muntendam werd op 22 september 1901 in Amsterdam geboren. In 1924 legde hij zijn artsexamen af aan de Gemeentelijke Universiteit aldaar. In 1936 promoveerde hij tot doctor in de Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Utrecht op een dissertatie over de De sociale beteekenis van Rheumatiek. Zijn belangstelling richtte zich vooral op de sociale geneeskunde, waarvoor hij zich zowel op universitair als op bestuurlijk niveau inspande.
Van 1949 tot 1964 was hij directeur-generaal van Volksgezondheid bij het ministerie van Sociale Zaken: deze functie werd onderbroken in de jaren 1950-1953, toen hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Volksgezondheid was. Van 1953 tot 1964 was hij bovendien buitengewoon hoogleraar in de sociale geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden; van 1964 tot 1972 was hij gewoon hoogleraar; daarna was hij op emeritaat.
In 1982 nam prof. Muntendam ontslag als voorzitter van de staatscommissies inzake het Bevolkingsvraagstuk en de Alternatieve Geneeswijzen.
Professor Muntendam was betrokken bij tal van adviezen op het gebied van de volksgezondheid en het maatschappelijk welzijn: onder meer hield hij zich bezig met het bevolkingsvraagstuk en uit dien hoofde met de problematiek rond gezinsplanning, geboortenbeperking en abortus. Hij nam persoonlijke standpunten in op het gebied van de gezondheidszorg, waarbij hij vooral vraagtekens plaatste bij het monopolie van de arts in zijn beroepsuitoefening. Zijn archief is van betekenis omdat hierin allerlei opinies op het gebied van overheidsbeleid ten aanzien van gezondheidszorg vermeld zijn.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Bij zijn ontslag als voorzitter van de staatscommissies inzake het Bevolkingsvraagstuk en de Alternatieve Geneeswijzen in 1982, bleef in zijn werkkamer op het toenmalige ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne een deel van zijn persoonlijk archief achter, dat door de beheerder van het oud archief werd beschreven en naar het Algemeen Rijksarchief werd overgebracht.
In 1983 volgde hierop een aanvulling. In 1984 werd het archief gecompleteerd met hetgeen bij hem thuis aanwezig was. Een klein deel van zijn papieren bleef achter, omdat hij dat nog voor zijn werkzaamheden nodig had.
Vervolgens zijn in 1985 en 1986 nog aanvullingen gedaan.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De plaatsingslijst is gedeeltelijk opgesteld aan de hand van beschrijvingen van W.J.A. Jansen.
Ordening van het archief
De stukken die prof. Muntendam thuis had beschouwde hij als documentatieverzamelingen die hij voor zijn werkzaamheden nodig had: vandaar dat ze veelal op onderwerp geordend zijn.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 420 P. Muntendam, nummer toegang 2.21.218, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Muntendam, 2.21.218, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen