Terug naar zoekresultaten

2.05.98 Inventaris van het archief van de Nederlandse Vertegenwoordiging te Nice (Frankrijk), 1919-1952

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.98
Inventaris van het archief van de Nederlandse Vertegenwoordiging te Nice (Frankrijk), 1919-1952

Auteur

G.J. Lasee

Versie

04-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2004 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Consulaat te Nice (Frankrijk)
Consulaat Nice

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1919-1952

Archiefbloknummer

Z14

Omvang

; 13 inventarisnummer(s) 0,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlandse Vertegenwoordiging Nice

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken van het consulaat te Nice betreffende nalatenschappen, het Nederlanderschap en de repatriëring van (in Zuid-Frankrijk verblijvende) Nederlanders. Verder o.a. stukken aangaande de vermeende spionageactiviteiten van C. Berkelouw en de hernaturalisatie van de gravin Aurelia van Limburg-Stirum.
Daarnaast zijn de archieven van de organisaties "Association de Secours aux Réfugiés Néerlandais" en "Bureau d'Administration Néerlandais" apart in het archief opgenomen. Deze organisaties waren opgericht voor de opvang èn de administratieve controle van naar Frankrijk gevluchte Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Nice of Nizza zoals het tot het begin van deze eeuw werd genoemd, een stad in Zuid-Frankrijk, is de hoofdstad van het departement Alpes Maritimes.
Het ressort van het consulaat te Nice omvatte in de periode 1919-1952 de departementen, Alpes Maritimes, Basses Alpes en Hautes Alpes.
Overige Nederlandse consulaten waren gevestigd te: Abbefille, Bastia, Bayonne, Bordeaux, Boulogne, Brest, Caen, Calais, Calvi, Cannes, Château-d'Oléron, Cher-bourg, Dieppe, Dijon, Duinkerken, Hâvre, Lorient, Saint Malo, Marseille, Metz, Nantes, Nazaire (St), Montauban, Orange, Parijs, Pau, Reims, Rijssel, Rochefort, La Rochelle, Rouen, Roubaix, Royan, Sète, Straatsburg, Toulon, Tour en Valery sur Somme.
In de consulaire registers van Nederlandse onbezoldigde ambtenaren wordt in 1865 voor het eerst melding gemaakt van een consulaat te Nice. In de periode 1896-1952 waren de volgende honoraire Nederlandse consuls in Nice gevestigd:
Datum Gebeurtenis
1894-1910 L. Zegers Veeckens
1910-1912 J.D.W. Berghuys
1912-1915 V.H. Mounier
1916-1918 C. Bosman van Oudkarspel
1918-1930 G. van Haersma de With
1930-1955 E.A.J. de Kuyper
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van het consulaat Nice, van "Association de Secours aux Réfugiés Néerlandais" en het archief van het "Bureau d'Administration Néerlandais" werden in 1966 overgebracht naar het departement te 's-Gravenhage.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Hoewel het archief redelijk compleet aan het departement werd overgedragen ontbreken de agenda's van het consulaat in zijn geheel. Uit de archieven over de periode 1919-1952 bleek dat de consul zich hoofdzakelijk bezighield met uitbetaling van pensioenen - vooral aan gefortuneeerde landgenoten afkomstig uit Nederlands-Indië - zelfmoordgevallen (opgebouwde speelschulden in het casino te Monte Carlo), sluiting en ontbinding van huwelijken, nalatenschappen en in de oorlogsperiode het verlenen van onderstand.
In de oorlogsperiode bleef het consulaat in feite open (tot en met 1942 onder de naam van "Office Néerlandais" en de consul heette voortaan directeur) en de uitbetaling van de pensioenen vond 'gewoon' doorgang. De pensioenen betroffen allemaal Nederlanders waarvan men kon aannemen dat zij nu niet meer in leven zijn en werden daarom ook allen ter vernietiging bestemd. De nalatenschappen werden voor zover zij officiële en originele documenten (bijvoorbeeld testamenten) bevatten bewaard. Twee dozen nalatenschappen werden afgezonderd voor het archiefblok 1955-1964. De resterende dossiers waren zo gering in aantal dat door de inventarisator alleen een chronologische indeling is aangehouden.
In 1940 werd te Parijs de particuliere "Association de Secours aux Réfugiés Néerlandais" in het leven geroepen voor de opvang van de naar Frankrijk gevluchte Nederlanders. In het gehele land fungeerden vaak de voormalige consulaten tevens als kantoren van de "Association", zo ook het "Office Néerlandais" te Nice. Het archief van deze organisatie is als apart archief in de inventaris opgenomen.
In 1942 besloot de Franse regering te Vichy als onderdeel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken het "Bureau Central d'Administration Néerlandais" op te richten voor het administratief controleren van de Nederlanders in haar gebied. In Nice werd eveneens in 1942 een "Bureau d'Administration" gevestigd tot haar opheffing in november 1944. De correspondentie van het bureau is ook als apart archief in de inventaris opgenomen.
Vóór de inventarisatie had het archief een omvang van 31 dozen (ca. 3.5 meter). Na schoning bedraagt de omvang van het archief nog 5 dozen (ca. 0.5 meter).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Consulaat te Nice (Frankrijk), nummer toegang 2.05.98, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat Nice, 2.05.98, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar