Terug naar zoekresultaten

2.21.205.37 Inventaris van het archief van jhr. dr. John Loudon [levensjaren 1866-1955], 1887-1940

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.205.37
Inventaris van het archief van jhr. dr. John Loudon [levensjaren 1866-1955], 1887-1940

Auteur

R. Bos, D.J. Kortlang (2020)

Versie

07-02-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1979, 2020 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 525 John Loudon
Loudon, John

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1887-1940

Archiefbloknummer

C24491

Omvang

; 86 inventarisnummer(s) 0,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Loudon, John (1866-1955)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bestaat uit brieven ingekomen bij John Loudon, tijdens de uitoefening van zijn functies van onder meer gezant te Rome en Londen, gevolmachtigd minister in Tokio, Washington en Parijs en Minister van Buitenlandse Zaken. Naast zaken van persoonlijke aard wordt de politieke situatie in binnen- en buitenland ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en het Interbellum besproken; bijvoorbeeld de Russische Revolutie, de verbinding Londen-Den Haag en oorlogshandelingen in België, er zijn brieven met impressies van de situatie in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten, de houding van de Nederlandse pers, de afwikkeling van schadevergoedingen, ontwapening, en vervolgens de oorlogsdreigingen kort voor de Tweede Wereldoorlog.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Jhr. Dr. John Loudon
Jhr. John Loudon werd op 18 maart 1866 te 's-Gravenhage geboren als zoon van Jhr. Mr. James Loudon, oud-minister van kolonien, commissaris der koningin in de provincie Zuid-Holland en gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.
Van 1879 tot 1885 volgde Loudon zijn middelbare schoolopleiding aan het Haagsch Gymnasium, waarna hij ging studeren aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Daar promoveerde hij later tot doctor in de staatswetenschappen op het proefschrift "De drie regelen van het Tractaat van Washington". Na zijn studie zou Loudon een boeiende carriere opbouwen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor de goede orde zou onderstaand overzicht interessant kunnen zijn:
Datum Gebeurtenis
9-11-1891 gezantschapsattaché
11-1-1894 gezantschapssecretaris der tweede klasse aan het Departement
1-11-1895 gezantschapssecretaris der tweede klasse te Rome
1-11-1900 gezantschapssecretaris der eerste klasse en chef van het kabinet van de minister
12-1-1902 gezantschapssecretaris der eerste klasse te Petrograd
17-6-1902 gezantschapssecretaris der eerste klasse te Londen
11-11-1903 gezantschapsraad te Londen
11-4-1904 gezantschapsraad te Parijs
15-12-1905 minister-resident met de persoonlijke titel van buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister te Tokio
14-10-1908 gevolmachtigd minister te Washington
27-9-1913 t/m 9-9-1918 minister van buitenlandse zaken
1-6-1919 gevolmachtigd minister te Parijs
1-11-1940 ter beschikking gesteld met disponibiliteitstractement
1-12-1945 eervol ontslag
Naast bovenstaande functies was Loudon onder andere voorzitter van de Voorbereidende Ontwapeningscommissie te Geneve in 1929.
Na zijn terugtreden uit het openbare leven was Loudon nog een aantal rustige jaren gegund. Op 11 november 1955 overleed Jhr. John Loudon te Wassenaar, negenentachtig jaar oud.
Nederland en de Eerste Wereldoorlog
Sinds de afscheiding van België had Nederland zich gehouden aan een politiek van gewapende zelfstandigheid zonder politieke verplichtingen aan het buitenland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het enige doel dan ook de handhaving van de neutraliteit. Spoedig echter raakte Nederland in economische problemen als gevolg van de Engelse blokkade en de Duitse onderzeebootacties. Teneinde de eigen import te verzekeren werd de NOT (Nederlandse Overzee Trust) opgericht. Goederen zouden niet worden doorgevoerd naar Duitsland.
Daarnaast raakte de Nederlandse scheepvaart in grote moeilijkheden. De Verenigde Staten en Engeland legden beslag op vele Nederlandse schepen, welke zich in hun havens bevonden voor het vervoer van oorlogsmateriaal en troepen.
De Nederlandse regering tijdens de Eerste Wereldoorlog bestond uit een extra-parlementair kabinet van liberale kleur onder Mr.P.W.A. Cort van der Linden.
Na afloop van de oorlog ontstonden er problemen rond de vlucht van de Duitse keizer en kroonprins naar Nederland en de doortocht van ontwapende Duitse militairen door Limburg. Daarnaast waren onderhandelingen met België noodzakelijk daar dit land Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg wilde annexeren teneinde de eigen veiligheid te vergroten. Na jarenlange onderhandelingen werd een ontwerpverdrag betreffende het beheer over de Schelde door de Eerste Kamer in 1927 verworpen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archiefblok bevat archiefstukken onder verschillende rechtstitels verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Op 24 september 1979 bestond de collectie Loudon uit een hoeveelheid materiaal, welke voldoende was om zes dozen te vullen. Na vernietiging van een zeer groot aantal geheel op zichzelf staande kranteknipsels en volstrekt overbodig verpakkingsmateriaal zoals enveloppen, bleek het materiaal dat resteerde nog slechts voldoende te zijn om drie dozen te vullen.
Ordening van het archief
Daar de stukken volledig willekeurig in de dozen verspreid bleken te zijn was allereerst een grondige sortering noodzakelijk. Nadat dit gedaan was kon worden overgegaan tot verschillende pogingen het materiaal in een enigszins toegankelijke volgorde te rangschikken. Bij de inventaris zal nog nader worden ingegaan op de gevolgde methode van ordenen, alsmede de periode welke door de stukken bestreken wordt.
De stukken welke uiteindelijk in de inventaris van de collectie Loudon zijn opgenomen lopen van 1887 tot 1940. Bij het indelen van de stukken is uitgegaan van de functies die Loudon bekleed heeft, zodat in principe de volgende chronologische scheiding is gemaakt:
  • Omslag 1 omvat de stukken voor 27 september 1913 (de dag waarop Loudon minister werd) die niet nader op onderwerp te plaatsen waren.
  • De omslagen 2 tot en met 28 omvatten, op afzender of onderwerp geordende, correspondentie welke een aanvang heeft genomen voor 9 september 1918 (de dag waarop Loudon aftrad als minister). In een enkel geval kan deze correspondentie doorlopen tot in 1940 toe. Helaas is gebleken dat niet ieder stuk in een bepaald raamwerk in te passen was, zodat de losse stukken uit de periode van Loudon's ministerschap strikt chronologisch geordend zijn in de omslagen 29 tot en met 31.
  • De omslagen 32 tot en met 45 bevatten correspondentie (wederom op afzender of onderwerp geordend) welke een aanvang heeft genomen na 9 september 1918.
  • De losse stukken uit de periode na Loudon's ministerschap zijn opgeborgen in omslag 46.
Voorts is achter de inventaris een redelijk uitgebreide klapper toegevoegd. Deze klapper bedoelt uiteraard ook het zoeken in de omslagen 1, 29, 30, 31 en 46 te vergemakkelijken. Er is evenwel om praktische redenen afgezien van een uitputtende beschrijving van ieder stuk apart, zodat het in voorkomende gevallen raadzaam zal zijn een hele omslag door te nemen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 525 John Loudon, nummer toegang 2.21.205.37, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Loudon, John, 2.21.205.37, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Zie 2.21.185.30 James Loudon

Bijlagen