Terug naar zoekresultaten

2.05.231 Inventaris van de archieven van de commissies 'Verzetsster Oost-Azië 1942-1945", (1946) 1949-1957

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.231
Inventaris van de archieven van de commissies 'Verzetsster Oost-Azië 1942-1945", (1946) 1949-1957

Auteur

J.A.M. Poulisse

Versie

22-11-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1980 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Buitenlandse Zaken, Commissies "Verzetsster Oost-Azië 1942-1945"
BuZa / Cie. Verzetsster Oost-Azië

Periodisering

archiefvorming: 1949-1957
oudste stuk - jongste stuk: 1946-1957

Archiefbloknummer

Z142

Omvang

161 inventarisnummer(s); 2,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Commissie Verzetsster Oost-Azië

Samenvatting van de inhoud van het archief

Wegens de behoefte aan een speciale onderscheiding voor verzetsdaden gepleegd op Aziatisch gebied, werd bij Koninklijk Besluit van 19 oktober 1948 de onderscheiding "Verzetsster Oost-Azië 1942-1945" in het leven geroepen.
Teneinde de toekenning van de "Verzetsster" mogelijk te blijven maken na de soevereiniteitsoverdracht werd besloten de werkzaamheden van de Commissie "Verzetsster" in Nederland voort te zetten. Op 19 september 1950 werd de Commissie "Verzetsster Oost-Azië 1942-1945" door de minister van Uniezaken ingesteld. Deze werd per 1 maart 1955 opgeheven.
De archieven van de commissies bevatten o.a. correspondentie waaronder die gevoerd met de Commissie Onderscheidingen van het KNIL, stukken betreffende criteria voor toekenning van de Verzetsster, voordrachten voor en toekenning en uitreiking van onderscheidingen, evenals stukken betreffende afgewezen voordrachten. Verder zijn er stukken betreffende verzetsactiviteiten in Indonesië tijdens de Japanse bezetting.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd als blijk van waardering voor in de oorlog gepleegde verzetsdaden de onderscheiding "Verzetskruis" ingesteld. De praktijk wees uit dat het "Verzetskruis" vooral werd verleend voor verzetsdaden verricht in Europa. Vandaar de behoefte aan een speciale onderscheiding voor verzetsdaden gepleegd op Aziatisch gebied. Zo werd bij Koninklijk Besluit van 19 oktober 1948 de onderscheiding "Verzetsster Oost-Azië 1942-1945" in het leven geroepen.
Bij besluit van de Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon in Indonesië werd op 18 maart 1949 de Interdepartementale Commissie "Verzetsster Oost-Azië 1942-1945" ingesteld. De Commissie "Verzetsster" kreeg de taak bij de Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon voorstellen in te dienen voor de toekenning van de "Verzetsster". Daarnaast diende de Commissie "Verzetsster" advies te geven bij voorstellen voor de "Verzetsster", welke niet van de Commissie zelf afkomstig waren. De eerste vergadering van de Commissie "Verzetsster" in Indonesië vond plaats op 24 mei 1949. Bij haar werk steunde de Commissie "Verzetsster" in niet geringe mate op de voorbereidende werkzaamheden van de Commissie Onderscheidingen bij het Kabinet van de Legercommandant in Indonesië. De soevereiniteitsoverdracht en de opheffing van de Commissie Onderscheidingen maakte een einde aan de activiteiten van de Commissie "Verzetsster" in Indonesië. De laatste vergadering werd gehouden op 26 april 1950.
De opheffing van de Commissie "Verzetsster" in Indonesië betekende niet dat alle activiteiten rond de "Verzetsster" afgerond waren. Nieuwe aanvragen en voordrachten voor de "Verzetsster" waren te verwachten. Teneinde de toekenning van de "Verzetsster" mogelijk te blijven maken werd besloten de werkzaamheden van de Commissie "Verzetsster" in Nederland voort te zetten. Derhalve werd bij beschikking van 19 september 1950 de Commissie "Verzetsster Oost-Azië 1942-1945" opnieuw ingesteld. De commissie ressorteerde in Nederland onder het Ministerie voor Uniezaken en Overzeese Rijksdelen (MINUOR). Op 1 juli 1953, na de opheffing van MINUOR, viel de commissie onder het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Commissie "Verzetsster Oost-Azië 1942-1945" werd per 1 maart 1955 opgeheven.
Leden van de Commissie "Verzetsster" in Indonesië waren: D.R.K. de Boer (vz), J.H. Cox, mr W.G. Blits, dr. H.F. Fischer, mr. M.J. Kramer en A.G. van Nes. De Commissie "Verzetsster" werd in Nederland uitgebreid met de heren J.H. van de Wall en J. Geurink
Geschiedenis van het archiefbeheer
Tengevolge van de geschiedenis van de Commissie "Verzetsster Oost-Azië 1942-1945" bestaat het archief van de Commissie uit twee archieven. Het eerste deel van de in deze inventaris beschreven dossiers bevat de stukken uit de Indonesische periode van de Commissie, maart 1949 - mei 1950. Het tweede gedeelte van het archief werd in Nederland na heroprichting van de Commissie gevormd en bevat stukken uit de periode september 1950 - mei 1957.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Bij de bewerking is het archief ontdaan van duplicaten. Het archief beslaat thans 24 archiefdozen, voor de bewerking waren dat er 27.
Verantwoording van de bewerking
Bij het ontbreken van een duidelijke 'oude orde' zijn de bescheiden volgens inzicht van de inventarisator geplaatst. De scheiding tussen het 'Indonesische' en het 'Nederlandse' archief is hierbij uiteraard intact gelaten. Wanneer de oorspronkelijke omslagen aantekeningen bevatten, zijn deze omslagen bijgevoegd. Teneinde de toegankelijkheid van het archief te vergroten is een index op persoonsnamen gemaakt. Deze index verwijst naar de inventarisnummers.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Commissies "Verzetsster Oost-Azië 1942-1945", nummer toegang 2.05.231, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BuZa / Cie. Verzetsster Oost-Azië, 2.05.231, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Archiefbestanddelen