Terug naar zoekresultaten

2.08.56 Inventaris van het archief van de Afdeling Economische en Sociale Zaken (Generale Thesaurie) van het Ministerie van Financiën, (1918) 1940-1953

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.08.56
Inventaris van het archief van de Afdeling Economische en Sociale Zaken (Generale Thesaurie) van het Ministerie van Financiën, (1918) 1940-1953

Auteur

G.J. Lamfers, Centrale Archief Selectiedienst

Versie

25-01-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1990 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Financiën: Afdeling Economische en Sociale Zaken (Generale Thesaurie), (1918) 1940-1953
Financiën / Economische en Sociale Zaken

Periodisering

archiefvorming: 1940-1953
oudste stuk - jongste stuk: 1918-1953

Archiefbloknummer

F28072

Omvang

; 106 inventarisnummer(s) 2,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Financiën / Afdeling Economische en Sociale Zaken (Generale Thesaurie)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Tot 1940 bestond de Administratie der Generale Thesaurie van het Ministerie van Financiën uit vier afdelingen, namelijk algemene Zaken; Begrotingszaken; Geldwezen; en Rijksbetalingsdienst. In 1946 werd de naam van de afdeling gewijzigd in 'Afdeling Economische en Sociale Zaken' met een onderverdeling in de bureaus: Economische Zaken; Sociale Zaken; en Oorlogsschade. In 1951 werd de Administratie der Generale Thesaurie omgedoopt in Algemeen Beheer der Generale Thesaurie en vond er een nadere indeling plaats van de Bureaus van de Afdeling Economische en Sociale Zaken. Ingaande 1952 werd de naam van de Afdeling Economische en Sociale Zaken gewijzigd in: Directie Financieringen en Coördinatie Oorlogsschade.
Het archief bevat stukken betreffende o.a. de volgende onderwerpen: woningwet; Sociale Wetgeving; Spoorwegen; Scheepvaart; Loon- en Prijspolitiek; Landbouw; Luchtvaart; Emigratie; en Watersnoodschade.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Afdeling Economische en Sociale Zaken: Organisatie en taakoverzicht
Tot 1940 bestond de Administratie der Generale Thesaurie uit vier afdelingen, waarvan de afdelingen I tot en met III waren onderverdeeld in bureaus:
  • Afdeling I Algemene Zaken Bureaus Algemene Zaken; Controle; Stichtingen en Erediensten.
  • Afdeling II Begrotingszaken Bureaus Rijksbegroting; Gemeentefinanciën; Rijksboekhouding.
  • Afdeling III Geldwezen Bureaus Financiële Zaken; Nationale Schuld.
  • Afdeling IV Rijksbetalingsdienst
Afdeling I was onder meer belast met de uitvoering van financieringsregelingen; het Reiskosten ,Verblijfkosten en Verplaatsingskostenbesluit; het Vakatiegeldenbesluit; het Beheer der Weeskamerstichtingen en de Landarbeiderswet.
In 1946 werd de naam van de afdeling gewijzigd in 'Afdeling Economische en Sociale Zaken' met een onderverdeling in de bureaus:
  • Economische Zaken taakgebieden: bedrijfsleven; loon en prijskwesties; lucht en scheepvaartzaken.
  • Sociale Zaken taakgebieden: sociale wetgeving; woningbouw; Rijksinkoopbureau; Reis en Verblijfkostenbesluit; Beheer der Weeskamerstichtingen; Landarbeiderswet.
  • Oorlogsschade taakgebieden: oorlogsschaderegelingen; herstelbetalingen; afwikkeling vorderingen geallieerden.
In 1951 werd de Administratie der Generale Thesaurie omgedoopt in Algemeen Beheer der Generale Thesaurie en vond er een nadere indeling plaats van de Bureaus van de Afdeling Economische en Sociale Zaken:
  • Bureau Economische en Sociale Zaken;
  • Bureau Oorlogsschade;
  • Bureau Erediensten en Algemene Zaken.
Ingaande 1952 werd de naam van de Afdeling Economische en Sociale Zaken gewijzigd in: Directie Financieringen en Coördinatie Oorlogsschade.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Tot de invoering van het dossierstelsel per 1 mei 1953 hebben de administraties en afdelingen van het Ministerie van Financiën hun archieven in beginsel geordend tot één centraal verbaalarchief. De besluiten van de minister werden bij dit systeem chronologisch geordend op datum van afdoening en per dag afgenummerd. Vele afdelingen hebben echter gemeend deze centrale archiefordening te moeten verlaten. Hun stukken werden, na geregistreerd te zijn in de centrale afdoeningagenda, gelicht uit het verbaalarchief en geordend tot bundels op onderwerp. Bij de vorming van deze onderwerpsbundels heeft men een geheel willekeurige nummering toegekend aan elke nieuw gevormde eenheid. De onderwerpen betroffen vooral die taakgebieden, waarbij de behandeling (meestal de financiële afwikkeling) slechts gedeeltelijk op het Ministerie van Financiën plaatsvond. De beschrijvingen betreffen dus vooral regelgeving en precedenten.
Bij het archief van de Directie Financieringen en Coördinatie Oorlogsschade liep deze nummering van 181 tot en met 1378. De oorspronkelijke volgorde van deze onderwerpsbundels is bij de beschrijving aangehouden, met uitzondering van het gedeelte genummerd 1191 (oorlogsschade), waarvan de bundels waren geplaatst na de laatste nummering. De inventaris is nader toegankelijk gemaakt middels een concordans (zie: bijlage 1, pagina 25).
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Stukken betreffende de uitvoering van diverse financiële regelingen kwamen voor vernietiging in aanmerking conform de lijst van te vernietigen archiefbescheiden van het Ministerie van Financiën, vastgesteld bij de beschikking van de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en de minister van Financiën dd. 20 september 1983, kenmerk M.M.A./Ar 6301 II. (zie ook: de nadere omschrijving bij 4. LANDARBEIDERSWET, pagina 16, betreffende nog voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden, totaal 25,3 m').De totale omvang van het archief bedroeg bij aanvang van de bewerking 67 m'. Het archief beslaat na bewerking 1,8 m'.
Verantwoording van de bewerking
Hoewel in principe de inventaris van dit archief de periode 1940-1953 zou moeten omvatten, werden ook bescheiden aangetroffen van vóór 1940, namelijk onderwerpsbundels betreffende de taakgebieden Beheer der Weeskamerstichtingen en Landarbeiderswet. Deze taakgebieden ontbreken in de inventaris 2.08.27 van het Nationaal Archief, houdende reeds overgebrachte archieven van het Ministerie van Financiën over de periode 1831-1940. Wel sluiten de bundels van het Beheer der Weeskamerstichtingen aan op de inventaris 2.08.41 van dit zgn. dossierarchief, en wel in rubriek 12.
Naar aanleiding van een eerste beoordeling van deze inventaris door het Nationaal Archief is deze ter aanpassing aangeboden aan de Centrale Archief Selectiedienst te Winschoten, waarbij nog een beschrijving toegevoegd moest worden (inventarisnummer 106). Deze is op de goede plaats in de inventaris ingevoegd.
Er is een concordantie van inventarisnummer naar paginanummer aangelegd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Financiën: Afdeling Economische en Sociale Zaken (Generale Thesaurie), (1918) 1940-1953, nummer toegang 2.08.56, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Financiën / Economische en Sociale Zaken, 2.08.56, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Concordans
Onderwerp Rubrieksnummer Doosnummer
Consumentenkrediet 1355 XVIII
Emigratie 1357 XIX
Indonesische herstelbank 1308 XIV
Landarbeiderswet 707 IV
Landbouw 1299 XII
Loon- en prijspolitiek 1292 XI
Luchtvaart 1330 XVI
Nederlandsche Middenstandsbank 1300 XIII
Oorlogsschade 1191 XXI
Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie 1320 XV
Reisbesluit 712 V
Rijksinkoopbureau 785 VIII
Scheepvaart 1340 XVII
Scheepvaartsteun 800 IX
Sociale Wetgeving 691 III
Spoorwegen 718 VI
Vacatiegeldenbesluit 773 VII
Verplaatsingskostenbesluit 814 X
Watersnoodschade 1378 XX
Weeskamerstichtingen, Beheer der 181 I
Woningwet 682 II
OnderwerpRubrieksnummerDoosnummer