Terug naar zoekresultaten

2.13.183 Inventaris van het archief het Ministerie van Defensie: Bureau Secretaris-Generaal, 1944-1975 (1980)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.183
Inventaris van het archief het Ministerie van Defensie: Bureau Secretaris-Generaal, 1944-1975 (1980)

Auteur

R. van den Bos

Versie

18-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Defensie: Bureau Secretaris-Generaal
Defensie / Bur. Secretaris-Generaal

Periodisering

archiefvorming: 1944-1975
oudste stuk - jongste stuk: 1944-1980

Archiefbloknummer

D89

Omvang

; 69 inventarisnummer(s) 1,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Defensie / Bureau Secretaris-Generaal

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende de organisatie, operationele zaken, personeel, materieel en gebouwen. Hieronder bevinden zich onder meer door het Bureau Secretaris-Generaal uitgegeven kabinetsorders, stukken betreffende onderzoek bij het Korps Mariniers, de vervanging van de F-104G Starfighter door de F-16 jachtbommenwerper, de invoering van humanistische geestelijke verzorging in de krijgsmacht, en stukken betreffende krijgskundige en ceremoniële aangelegenheden.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In 1818 werd een staatscommissie ingesteld die onder meer was belast met het doen van onderzoek naar de beste wijze van reorganisatie van de departementen.
In haar rapport van 21 juni 1855 gaf de commissie een aantal "algemene beginselen van bureau-inrigting", waartoe behoorde het "aanwezen van een generale secretarie, aan het hoofd hebbende een ambtenaar, onder de titel van Secretaris-Generaal."
Naar aanleiding van dit rapport kwam bij Koninklijk Besluit van 4 september 1823, nr. 7, een algemene regeling voor de departementale organisatie.
Artikel 1 van dit besluit handelt over de secretaris-generaal: "Er zal bij ieder ministerie en bij het commissariaat van oorlog een secretaris-generaal, en bij ieder ander departement van algemeen bestuur een secretaris worden aangesteld, die, onder de bevelen van het hoofd van het departement, de directie zal hebben van al hetgeen de bureaux betreft, en die, in geval van ziekte of ander beletsel van het hoofd des departements, dezen tijdelijk zal vervangen, wanneer daaromtrent door ons niet anders mogt zijn beschikt. Alle ambtenaren der bureaux staan onder zijne bevelen, alleen uitgezonderd de zoodanige, welke bij de departementen, waar administrateurs bestaan, aan deze tot vaste assistentie zijn aangewezen, en welke dus onder de bevelen dier administrateurs zullen werkzaam zijn".
Dit Besluit was - met uitzondering van de periode 1940-1945 - geldend tot december 1966, toen bij Koninklijk Besluit van 14 december 1966, nr. 5 ( Gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant van 28-12-1966, nr. 252. ) , een nieuwe regeling voor het ambt van secretaris-generaal werd vastgesteld.
Artikel 1 van dit besluit stelt dat: "Bij elk departement is een secretaris-generaal, die met inachtneming van de aanwijzingen van Onze Minister, hoofd van het departement, belast is met de ambtelijke leiding van al hetgeen het departement betreft."
Hiermee is de secretaris-generaal de hoogste ambtenaar van het ministeriële apparaat en rechtstreeks geplaatst onder de politieke leiding aan wie hij verantwoording schuldig is.
Ter ondersteuning van de secretaris-generaal bij de uitoefening van zijn taken is er het Bureau Secretaris-Generaal.
De taken van het Bureau Secretaris-Generaal zijn:
  • Het verlenen van assistentie bij de taakuitvoering van de secretaris-generaal.
  • Het geven van adviezen betreffende de aan de secretaris-generaal voorgelegde aangelegenheden.
  • Het verrichten van secretariaats- en agendawerkzaamheden.
  • Het behandelen van aangelegenheden, die door de secretaris-generaal worden opgedragen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archieven zijn in 1993 bij de opheffing van het Semi-statisch archief van het Ministerie van Defensie overgedragen aan het Bureau Centraal Archievendepot.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
In het archief zijn ook archiefbescheiden aangetroffen van de interdepartementale werkgroep onder voorzitterschap van dhr. D.P. Spierenburg, adviseur honorair Ministerie van Defensie, betreffende de vervanging van de F-104G Starfighter. De aangetroffen bescheiden betreffen afschriften voor defensie en zijn gezien het belang bewaard gebleven.
Verder zijn bescheiden aangetroffen waarbij de (plv) S.G. zijn bemoeienis had zoals o.a. met de defensiepolitiek, stukken met betrekking tot de actie Schoon Schip bij de Mariniers en een verzameling stukken met betrekking tot het Humanistisch Verbond.
Selectie en vernietiging
Het archief van het Bureau Secretaris-Generaal, over de jaren 1944 - 1975 (1980) had bij aanvang van de bewerking een totale omvang van 6½ strekkende meter.
Inschrijvingsmiddelen zijn niet aangetroffen, wel een aantal plaatsingslijsten.
Na bewerking zijn 4½ strekkende meter vernietigd op grond van de volgende lijsten:
  • de 'selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Militaire Operatiën over de periode vanaf 1945', 3 mei 2005/nr. C/S&A/05/933, (Stcrt. 15 juli 2005, nr. 113/pag. 14) m.n. de handelingen 10,17 en 36;
  • de 'selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Militair Personeel over de periode 1945-1993', 19 december 2005/nr. C/S&A/05/2602, (Stcrt. 6 maart 2006, nr. 46/pag. 8) m.n. de handelingen 584 en 588;
  • de 'selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Defensie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Militair Materieel over de periode vanaf 1945', 29 januari 2007/nr. C/S&A/07/240, (Stcrt. 24 april 2007, nr. 79/pag. 11) m.n. de handelingen 30, 48 en 84;
  • en conform het gestelde in de Vernietigingslijst van het Ministerie van Defensie, versie maart 2006.
De vernietiging heeft plaatsgevonden met inachtneming van het gestelde in het Integraal Beveiligingsvoorschrift van het Ministerie van Defensie.
De overgebleven en beschreven archiefbescheiden zijn conform de norm goede en geordende staat, voorzien van een definitief en uniek inventarisnummer.
Met deze inventaris wordt 2 strekkende meter overgedragen aan het Nationaal Archief.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A), deels niet openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Defensie: Bureau Secretaris-Generaal, nummer toegang 2.13.183, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Defensie / Bur. Secretaris-Generaal, 2.13.183, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Voor meer informatie zie ook toegangsnummer 2.13.151. Inventaris van het gewoon en geheim verbaalarchief van het Ministerie van Oorlog/Defensie, 1946-1963, en daarbij opgelegde archiefbescheiden van mr. F.J. Kranenburg, 1953-1957 en mr. Fockema Andrea, 1949-1992.