Terug naar zoekresultaten

2.21.154 Inventaris van het archief van H. van Sleen [levensjaren 1890-1958], 1908-1958

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.154
Inventaris van het archief van H. van Sleen [levensjaren 1890-1958], 1908-1958

Auteur

C.J. de Jong

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1964 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 160 H. van Sleen
Sleen, van

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1908-1958

Archiefbloknummer

C25121

Omvang

; 46 inventarisnummer(s) 1,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Harm van Sleen (1890-1958)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Harm van sleen (1890-1958) werkte als onderwijzer in de provincie Groningen. De politieke loopbaan van Van Sleen begon in 1918 toen hij secretaris werd van de afdeling Rotterdam van de S.D.A.P.. Van 1927 tot 1939 was hij lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en in 1937 werd hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In 1947 werd hij burgemeester van Den Briel. Het archief bevat stukken die zijn opgemaakt uit hoofde van zijn functies, o.a. als secretaris van de federatie Rotterdam van de S.P.A.D.; als onderwijzer, lid van de provinciale Staten van Zuid-Holland en lid van de Tweede kamer; en burgemeester van Den Briel.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Harm van Sleen werd op 1 december 1890 te Meppel geboren. Hij doorliep van 1903 tot 1909 de normaalschool te Meppel, behaalde in 1909 de onderwijzersacte en in 1912 de hoofdacte. Van 1909 tot 1914 was hij onderwijzer te Gasselternijveenschemond. Van 1914 tot 1915 te Vlaardingen. In 1915 verhuisde hij naar Rotterdam, waar hij ook onderwijzer werd. In 1923 werd hij onderwijzer aan een buitengewone school voor zwakzinnigen en van 1930 tot 1937 was hij hoofd van de vijfde buitengewone school voor zwakzinnigen te Rotterdam.
In de Bond van Nederlandse onderwijzers was Van Sleen zeer actief. Van 1909 tot 1914 was hij secretaris van de afdeling Stadskanaal en Propaganda voor de provincie Groningen en van 1919 tot 1927 was hij bestuurslid en daarna secretaris van de afdeling Rotterdam. Van Sleen's veelzijdige ervaring op onderwijsgebied drukte zijn stempel op zijn later leven als politicus. Met grote energie en toewijzing heeft hij steeds de belangen van het openbaar onderwijs en vooral ook het onderwijs voor zwakzinnigen behartigd.
De politieke loopbaan van Van Sleen begon in 1918 toen hij secretaris werd van de afdeling Rotterdam van de S.D.A.P.. Van 1927 tot 1939 was hij lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en in 1937 werd hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.
Behalve voor het onderwijs deed hij ook veel voor betere kostwinnersvergoeding voor de gemobiliseerden in 1939. Ook na de oorlog had de steun voor de mobilisatieslachtoffers en hun nabestaanden zijn grote belangstelling.
Het uitbreken van de oorlog maakte aan al deze activiteiten een voorlopig einde. Mr. M.M. Rost van Tonningen werd als commissaris van de S.D.A.P. en zijn nevenorganisaties aangesteld en trachtte deze partij met de N.S.B. te doen samenwerken, hetgeen grotendeels mislukt is. De S.D.A.P. werd geliquideerd, maar bleef illegaal zeer actief.
27 januari 1941 werd het archief en de inventaris van het secretariaat van de federatie Rotterdam van de S.D.A.P. bij Van Sleen weggehaald. De rest van de oorlog verbleef hij te Epe op de Veluwe.
Pas na de bevrijding kon Van Sleen in het openbaar leven terugkeren als lid van de Tweede Kamer. Van Sleen werd lid van de op 9 februari 1946 opgerichte Partij van de Arbeid, waarin de S.D.A.P. grotendeels opging. In 1947 werd hij burgemeester van Den Briel. Dit bleef hij tot zijn pensionering in 1955. Als kamerlid heeft hij die tijd veel gedaan voor het onderwijs. Hij was lid van de vaste commissie voor onderwijs, kunsten en wetenschappen in de Tweede Kamer, de vaste onderwijscommissie van de P.v.d.A. en de subcommissie van de vaste onderwijscommissie van de P.v.d.A., de zogenaamde pacificatiecommissie ter herziening van de verhouding bijzonder en openbaar onderwijs. Ook was hij commissaris van de Leidse onderwijsinstellingen en lid van de commissie voor de schoolradio ingesteld door de V.A.R.A., in 1951 vervangen door de stichting "de Nederlandse schoolradio" ingesteld door de V.A.R.A., V.P.R.O. en de A.V.R.O..
In 1950 werd hij lid van de militaire commissie van de P.v.d.A. en heeft hij veel gedaan voor de mobilisatieslachtoffers en hun nabestaanden.
In 1954 werd hij verkozen tot vice-voorzitter van de Tweede Kamer.
Voorts was hij lid van de vaste Tweede Kamercommissie voor zaken overzee.
In 1956 maakte hij als voorzitter van een delegatie uit de Staten-Generaal een reis naar de Nederlandse Antillen en in 1957 naar Suriname.
Op 13 oktober 1958 overleed Van Sleen te Rotterdam, waar hij na zijn burgemeesterschap van Den Briel was gaan wonen.
Op 17 oktober werd hij te Den Briel ter aarde besteld.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De nagelaten papieren van H. van Sleen, 1890-1958, werden op 29 juli 1963 geschonken aan het Algemeen Rijksarchief door Mevrouw H.A.M. van Sleen-Bosma.
De rechtstitel is (nog) onbekend
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De inventarisatie werd in 1964 ter hand genomen en voltooid door de leerling van de Rijksarchiefschool C.J. de Jong, volontair aan het Algemeen Rijksarchief te 's-Gravenhage.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 160 H. van Sleen, nummer toegang 2.21.154, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Sleen, van, 2.21.154, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar