Terug naar zoekresultaten

2.21.258 Inventaris van het archief van prof. mr. R.D. Kollewijn [levensjaren 1892-1972], 1917-1972

R.D. Kollewijn was werkzaam bij de rechterlijke macht in Nederlands-Indië en werd in 1924 hoogleraar aan de Rechtshogeschool in Batavia. Terug in Nederland bekleede hij leerstoelen in Groningen en Leiden. Het archief bevat voornamelijk stukken betreffende internationaal privaatrecht en intergentiel recht.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.258
Inventaris van het archief van prof. mr. R.D. Kollewijn [levensjaren 1892-1972], 1917-1972

Auteur

M. Baertl

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1988 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 516 R.D. Kollewijn
Kollewijn

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1917-1972

Archiefbloknummer

C22147

Omvang

; 29 inventarisnummer(s) 0,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Kollewijn, prof. mr.

Samenvatting van de inhoud van het archief

R.D. Kollewijn was werkzaam bij de rechterlijke macht in Nederlands-Indië en werd in 1924 hoogleraar aan de Rechtshogeschool in Batavia. Terug in Nederland bekleede hij leerstoelen in Groningen en Leiden. Het archief bevat voornamelijk stukken betreffende internationaal privaatrecht en intergentiel recht.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Roeland Duco Kollewijn werd geboren op 7 december 1892 in Amsterdam als zoon van Roeland Anthonie Kollewijn, directeur van een H.B.S. en bekend spellingshervormer, en Dieuwke Anna van Wijk. Na het afleggen van het staatsexamen ging hij in 1912, op aanraden van zijn vader, in zijn geboorteplaats rechten studeren, hoewel zijn aanvankelijke voorkeur naar een studie bouwkunde was uitgegaan. In 1917 promoveerde hij bij prof. I. Henri Hijmans op het proefschrift 'Het beginsel der openbare orde in het internationaal privaatrecht'. In 1918 sloot hij een korte rechten- en letterenstudie in Leiden eveneens met een promotie af, ditmaal op stellingen, in de staatswetenschap.
Na vanaf 1919 bij de rechterlijke macht in Nederlandsch-Indië werkzaam te zijn geweest werd hij in 1924 benoemd tot hoogleraar in de rechtswetenschap aan de Rechtshogeschool in Batavia. In deze functie kreeg hij internationale bekendheid door zijn vele publicaties op het gebied van het intergentiel recht. Toen hij in 1936 Nederlandsch-Indië om gezondheidsredenen moest verlaten volgde zijn benoeming tot hoogleraar burgerlijk recht in Groningen, een leerstoel, die hij twee jaar later verruilde voor die in Leiden, waar hij ook het gecodificeerde recht en het intergentiel recht in Nederlandsch-Indië doceerde.
Na in de oorlog tijdelijk te zijn geïnterneerd en verbannen naar Hoogeveen, keerde hij naar Leiden terug, waar zijn leeropdracht werd uitgebreid met het internationaal privaatrecht. Van 1945 tot 1967 maakte hij bovendien deel uit van de afdeling Rechtspraak van de Raad voor het Rechtsherstel. Tevens was hij, van 1947 tot 1963, lid van de Staatscommissie voor Internationaal Privaatrecht.
Door zijn verslechterende gezondheid moest hij zijn hoogleraarschap in 1955 neerleggen, maar zijn omvangrijke publicistische arbeid zette hij onverminderd voort. Kollewijn overleed, na langdurige ziekte, op 1 september 1972 in Leiden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1987 schonk drs. R.A. Kollewijn, zoon van R.D. Kollewijn, een hoeveelheid papieren van zijn vader aan het Algemeen Rijksarchief.
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 516 R.D. Kollewijn, nummer toegang 2.21.258, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Kollewijn, 2.21.258, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen