Terug naar zoekresultaten

1.13.20 Inventaris van het archief van Hendrik van Wijn [levensjaren 1740-1831], 1431-1831

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.13.20
Inventaris van het archief van Hendrik van Wijn [levensjaren 1740-1831], 1431-1831

Auteur

H.A.J. van Schie

Versie

12-05-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie Van Wijn
Wijn, van

Periodisering

archiefvorming: 1771-1831
oudste stuk - jongste stuk: 1431-1831

Archiefbloknummer

1258

Omvang

; 331 inventarisnummer(s) 2,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in heten het. Een klein gedeelte is gesteld in het.
Nederlands
Frans
Latijn

Soort archiefmateriaal

Normale handgeschreven en gedrukte documenten. Kennis van het 16e en 17e eeuwse handschrift is noodzakelijk.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Hendrik van Wijn, 1740-1831

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van Hendrik van Wijn, de eerste Rijksarchivaris van Nederland, bevat stukken betreffende het beheer van archieven van de Generaliteit en van het gewest Holland tot 1795, alsmede over archiefmateriaal in België, dat op Nederland betrekking heeft. Daarnaast bevat het ook een aantal originele oudere stukken betreffende de geschiedenis van het graafschap Holland en de Opstand tegen Spanje.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Hendrik van Wijn werd in Den Haag geboren op 21 juni 1740 ( Voor biografische gegevens over Van Wijn, zie: Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek (Leiden, 1918) deel IV, p. 1487-1490 ) . Na aanvankelijk enige jaren als cadet bij de dragonders gediend te hebben, volgde hij de Latijnse school in Leiden. Hij studeerde rechten aan de universiteit in Leiden, waar hij ook promoveerde. Vervolgens vestigde hij zich in Den Haag als advocaat. Zijn passie was evenwel de vaderlandse geschiedenis en taal- en letterkunde, waaronder de klassieke talen. Hij zal zich zijn hele leven lang hiermee bezig houden. Zo was hij een van de oprichters van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Hij heeft enkele publicaties op zijn naam staan, zoals: Bijvoegsels en Aanmerkingen op de Vaderlandsche Historie van Wagenaar , met N.C. Lambrechtsen e.a. (1790-1796), Historische en letterkundige avondstonden (1800), Huiszittend Leeven , (1801-1812). Hij heeft ook enige gedichten gepubliceerd en vele artikelen van geschiedkundige en letterkundige aard in de Werken van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde .
Van 1771 tot 1779 is Van Wijn pensionaris geweest in Den Briel. Hij heeft zich uitgebreid met het archief bezig gehouden, zowel als "archivaris" en als onderzoeker. Hij bereidde een aantal publicaties over de geschiedenis van Den Briel voor. Van Wijn werd in 1779 pensionaris van de Gouda. Als pensionaris nam hij deel aan de vergaderingen van de Staten van Holland en aan die van enkele commissies van de Staten-Generaal. Na de Restauratie van 1787 moest hij afstand doen van zijn ambt van pensionaris. Als ambteloos burger had Van Wijn alle tijd om zich bezig te houden met historisch onderzoek, dat resulteerde in enkele publicaties.
Toen in 1802 het Staatsbewind maatregelen nam voor het behoud en beheer van de "oude vaderlandsche charters" werd Van Wijn op 17 juni 1802 aangesteld tot het nazien van deze charters en verdere staatsstukken. Op 5 juli 1802 is hem de titel “Archivarius der Bataafsche Republiek” toegekend. Hij zou die functie met als titel 's Lands Archivarius, en vanaf 1815 's Rijks Archivarius tot zijn dood op 91-jarige leeftijd blijven vervullen. Tot zijn taak behoorde het verzamelen, onderzoeken en beschrijven van de archieven van de Generaliteit van voor 1648. In 1814 is deze opdracht verbreed tot de archieven van vóór 1795. In 1802 is Van Wijn door het departementaal Bestuur van Holland tevens benoemd tot Archivarius van Holland.
Als archivaris heeft Van Wijn van de meeste archieven die aan zijn zorgen waren toevertrouwd, inventarissen opgemaakt of laten opmaken. Daarnaast was hij zeer actief in het vervaardigen van afschriften van oude, moeilijk leesbare teksten in registers, rekeningen en charters. Ook was hij zeer geïnteresseerd in het archiefmateriaal dat buiten Den Haag werd bewaard. Zo heeft hij driemaal een inspectiereis uitgevoerd, in 1804 door Zeeland, Vlaanderen, Brabant, Henegouwen, Gelderland, Overijssel en Utrecht. In 1805 en 1816 vooral in Henegouwen, waar hij sterke belangstelling toonde voor de Hollandse charters in de archiefbewaarplaats te Mons (Bergen).
De laatste jaren van zijn leven liet hij het archiefwerk over aan zijn adjunct en opvolger, jhr mr J.C. de Jonge. Op 27 september 1831 overleed hij te Den Haag.
Literatuur: J.C. de Jonge, Hendrik van Wijn als geleerde en staatsman geschetst . Den Haag, 1832.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De Collectie Van Wijn werd in 1833 door het Rijksarchief verworven. Uit de nalatenschap van Van Wijn, rijksarchivaris van 1802-1831, werd een verzameling handschriften en andere stukken aangekocht bij K.B. van 13 juni 1833, nr. 87 ten behoeve van het Rijksarchief en de Koninklijke Bibliotheek.
Het archief is door aankoop verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Het archief is na de overname in 1833 decennia lang toegankelijk geweest met behulp van de overdrachtslijst, opgesteld door de executeuren-testamentair A.A. Stratenus en J.C. de Jonge. Deze lijst was, blijkens een aantekening op de lijst, in 1912 nog in gebruik. In het jaar 1917 is het archief herbewerkt door de klerk H. Brouwer. De belangrijkste ingreep is geweest het opsplitsen van de inventarisnummers 5 en 35. De inhoud hiervan is vrijwel stuksgewijs, op fiches, beschreven. Niet meer is na te gaan welke stukken uit welk oorspronkelijk bestanddeel zijn gekomen, temeer daar ook uit andere inventarisnummers losse stukken zijn verwijderd, die eveneens afzonderlijk zijn beschreven. Aan de ordening van de beschrijvingen is niets gedaan: deze was en bleef volstrekt willekeurig. De aldus vervaardigde toegang is, in fichesvorm in een kleine portfeuille verpakt, pas in 1991 afgewerkt door Diederick Kortlang. Hij heeft tekst van de beschrijvingen in de nieuwe spelling gezet, maar geen nadere ordening aangebracht.
In 2011 is, na een vraag over de ouderdom der oudste stukken, het gehele archief op de juistheid van de datering doorgenomen. Daarbij is gebleken dat in veel gevallen de datering in de beschrijvingen niet de datering van de stukken zelf betrof, maar die van de - veel oudere - documenten waarvan ze een afschrift zijn. Aldus bleek de collectie minder een verzameling van oude, losse stukken of autografen te zijn, en meer een gedeelte van het archief van Van Wijn als archivaris en historicus.
Na het gedeeltelijk verbeteren van de beschrijvingen zijn deze in een meer logische ordening geplaatst. Hierbij is, zoals bij archieven gebruikelijk, uitgegaan van de functies van Van Wijn. Daarnaast was er afzonderlijke rubriek noodzakelijk voor de originele archiefstukken die hij in de loop der jaren had verzameld. En tenslotte zijn de beschrijvingen van de stukken die naar andere archieven zijn overgebracht, in een laatste rubriek opgenomen.
Omdat deze ingreep geen volledige herbewerking kon betekenen - daarvoor was geen tijd beschikbaar - is aan de kwaliteit van de beschrijvingen slechts weinig aandacht besteed. Slechts notoire fouten zijn verbeterd. Het merendeel der bestaande beschrijvingen is ongewijzigd gebleven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie Van Wijn, nummer toegang 1.13.20, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Wijn, van, 1.13.20, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
In 1833 is het archief van Van Wijn gesplitst in twee delen. Het hier beschreven deel werd bestemd voor het Rijksarchief, het andere deel is aangekocht voor de Koninklijke Bibliotheek (KB). Uit de voor het Rijksarchief bestemde deel is in 1865 nog een kleine hoeveelheid brieven afgescheiden en alsnog overgebracht naar de Koninklijke Bibliotheek. De Collectie Van Wijn wordt thans beheerd door de Afdeling Collecties van de KB.
De Collectie Van Wijn in de Koninklijke Bibliotheek bevat hoofdzakelijk stukken betreffende geschiedenis en letterkunde. Daarbinnen ligt de nadruk op de vaderlandse geschiedenis in het algemeen, de slag bij Woeringen (1288) en de geschiedenis van Brielle. Over beide laatste onderwerpen had Van Wijn willen publiceren. Hoewel het merendeel der stukken van de hand van Van Wijn is, bevinden er zich in die collectie ook verzamelde stukken: zowel handschriften in bibliografische zin als formele archiefstukken. De beschrijvingen van de bestanddelen van de collectie zijn opgenomen in de digitale catalogus van de KB. Helaas zijn ze (nog) niet als collectie te traceren. Van belang is ook de serie brieven, ingekomen van bevriende geleerden, waarvan de namen zijn vermeld in onderstaande lijst:
  • Allart, Johannes (1754-1816)
  • Alphen, Daniel van (1713-1797)
  • Bast, Martin Jean de (1753-1825)
  • Bilderdijk, Willem (1756-1831)
  • Blanc de Lanautte comte d'Hauterive, Alexandre Maurice (1754-1830)
  • Blauw, Jacobus (1756-1829)
  • Bondam, Pieter (1727-1800)
  • Bosch, Salomon (1721-1808)
  • Brender à Brandis, Gerrit (1751-1802)
  • Buys, Maria Catharina (1731-1788)
  • Cleyn, Cornelis (1723-1798)
  • Copes, Hendrik (ca. 1648-1708)
  • Couperus, Petrus Theodorus (1722-1799)
  • Cras, Hendrik Constantijn (1739-1820)
  • Cuypers van Alsingen, Josephus Ferdinandus Ghislenus van (1736-1775)
  • Damme, Petrus Bernardus van (1727-1806)
  • Doom, Dominicus
  • Engelbronner, Jan Coenraad d' (1782-1819)
  • Ertborn, Joseph Charles Emmanuel van (1778-1823)
  • Fagel, Hendrik (1706-1790)
  • Felice, Fortune Barthelemy de (1723-1789)
  • Flament, Charles Sulpice (1758-1835)
  • Fokke Simonsz., Arend (1755-1812)
  • Francq van Berkhey, Johannes le (1729-1812)
  • Geelvinck, Joan (1737-1802)
  • Geelvinck, Nicolaas (-1787)
  • Geelvinck, Joan (1737-1802)
  • Gérard, Georges-Joseph (1734-1814)
  • Gijselaar, Cornelis de (1751-1811)
  • Gijselaar, Nicolaas de (1712-1780)
  • Goekoop, Gerrit (1743-1783)
  • Goens, Rijklof Michael van (1748-1810)
  • Goes van Dirxland, Maarten van der (1751-1826)
  • Gousset, Martinus (1719-1788)
  • Grient Dreux, Petrus de (1746-1813)
  • Grimm, Jacob Ludwig Carl (1785-1863)
  • Hangest d'Yvoy van Mijdrecht, Maximiliaan Louis van (1753-1831)
  • Haren, Onno Zwier van (1713-1779)
  • Hasselt, Gerard van (1751-1825)
  • Herbell, Johann Fredrik Mauritz (1752-1819)
  • Heurn, Johan Hendrik van (1716-1779)
  • Hoffmann von Fallersleben, August Heinrich (1798-1874)
  • Hofstede, Petrus (1716-1803)
  • Holland en West-Friesland, Staten
  • Hop, Hendrik (1723-1808)
  • Houve, Gedeon van der
  • Huisinga Bakker, Pieter (1713-1801)
  • Hulthem, Charles Joseph Emmanuel van (1764-1832)
  • Iperen, Josua van (1726-1780)
  • Jager, Willem (1749-1826)
  • Jongh, Timotheus de (-1818)
  • Kluit, Adriaan (1735-1807)
  • Lambrechtsen van Ritthem, Nicolaas Cornelis (1752-1823)
  • Lelyveld, Frans van (1740-1785)
  • Lennep, David Jacob van (1774-1853)
  • Lopez Suasso Diaz de Fonseca, Antonio (1776-1857)
  • Lynden van Blitterswijk, Willem Carel Hendrik van (1736-1816)
  • Marron, Paul Henri (1754-1832)
  • Martini, Antonius (1728-1800)
  • Meerman, Johan (1753-1815)
  • Metelerkamp, Rutger (1762-1836)
  • Montmorin Saint-Hérem, Armand Marc comte de (1746-1792)
  • Musschenbroek, Petrus van (1764-1823)
  • Nelis, Corneille François de (1736-1798)
  • Nuyssenburg, Isaac van (1738-1775)
  • Palm, Johannes Henricus van der (1763-1840)
  • Paulus, Pieter (1754-1796)
  • Perrenot, Abraham (1726-1784)
  • Planta, Joseph (1744-1827)
  • Plemper van Bree, Cornelis Nicolaas
  • Ploos van Amstel, Cornelis (1726-1798)
  • Reuvens, Caspar Jacob Christiaan (1793-1835)
  • Roches, Jean des (1740-1787)
  • Royer, Joannes Theodorus (1737-1807)
  • Saint-Simon, Maximilien Henri (1720-1799)
  • Saxe, Christoph (1714-1806)
  • Scheltema, Jacobus (1767-1835)
  • Schimmelpenninck, Rutger Jan (1761-1825)
  • Schultens, Hendrik Albert (1749-1793)
  • Sirtema van Grovestins, Karel Frederik (1791-1874)
  • Smit, Frans Mauritz (1737-1807)
  • Spaen la Lecq, Willem Anne van (1750-1817)
  • Spiegel, Laurens Pieter van de (1737-1800)
  • Tets van Goudriaan, Arnold Willem Nicolaas van (1771-1873)
  • Teylingen, Diederik Gregorius van (1752-1837)
  • Tinne van Egmond-Gregory, Eva Maria (1765-1862)
  • Tinne van Egmond, Jean Pierre Théodore (1774-1812)
  • Tiraboschi, Girolamo (1731-1794)
  • Tjeenk, Justus (1730-1782)
  • Tollius, Herman (1742-1822)
  • Toulon, Lodewijk van (1767-1840)
  • Twent van Raaphorst, Adriaan Pieter (1745-1816)
  • Tydeman, Hendrik Willem (1778-1863)
  • Tydeman, Meinard (1741-1825)
  • Verdussen, Jan Baptist (1698-1773)
  • Verdussen, weduwe Hieronymus
  • Verheye van Citters, Jacob (1753-1823)
  • Vredenburch, Johan Willem van (1782-1849)
  • Vries Gzn., Jeronimo de (1776-1853)
  • Wachendorff, Cornelis Anthony van (1737-1810)
  • Wall, Pieter Hendrik van de (1737-1808)
  • Water, Jona Willem te (1740-1822)
  • Weede, Jacob Justus van (1740-)
  • Westreenen van Tiellandt, Willem Hendrik Jacob van (1783-1848)
  • Wichers, Hendrik Ludolf (1747-1840)
  • Wijn, Abraham van (1715-1784)
  • Willem V, prins van Oranje-Nassau (1748-1806)
  • Wiselius, Samuel Iperuszn. (1769-1845)
  • Wittert van Bloemendaal, Adriaan (1742-1805)
  • Zimmerman, C.G. Ludolph
Delen van het archief, dat naar het Rijksarchief is overgebracht, zijn in de loop van de 19e eeuw in andere archieven opgenomen. In onderstaande tabel in de derde kolom is te lezen, in welke archieven deze bestanddelen thans berusten. Deze tabel is een weergave van de "Lijst der Handschriften, afkomstig uit de nalatenschap van wijlen 's Rijks Archivarius van Wijn, en voor 's Rijks Archief aangekocht". Deze lijst is opgemaakt op 13 juni 1833, en fungeerde als specificatie bij de overdracht. De eerste kolom geeft het volgnummer, waaronder de afzonderlijke bestanddelen zijn overgebracht en gedurende vele decennia opvraagbaar zijn geweest. De tweede kolom bevat de oorspronkelijke beschrijving, en de derde kolom de huidige verblijfplaats van de betreffende bestanddelen, voor zover bekend.
Nr Beschrijving Huidige vindplaats
1 Originele instelling van de Cloveniers Schutters, door Baljuw, Burgemeesters, Schepenen en Raden der Stad Brielle, van den 23 July 1523, op perkament, met uithangende zegelen. overgebracht naar Brielle (zie archief ARA brieven 1855 I66, U29)
2 Publicatie van het Testament van Graaf Jan van Hoorne, van den jare 1541; zijnde kopij authentiek van dien tijd. Mss in folio, zonder band. naar archief Heren van Altena, 3.19.02, inv.nr. 61
3 Originele Resolutiën der Staten van Holland, genomen op de eerste Vergadering, gehouden te Dordrecht den 19, 20, 22 en 23 July 1572, geteekend door de Secretaris dier Stad, Pauli. Mss in folio, 25 bladzijden, h. en g. band. overgebracht naar Staten van Holland na 1572, 3.01.04.01, inv.nr. 324B, behoudens één stuk (inv.nr. 3)
4 Handvesten en Ordonnantiën der dijkagiën over Woudrichem en het Land van Altena; schrift van de 16e eeuw, gedeeltelijk op perkament en gedeeltelijk op papier, in folio. overgebracht naar Handschriften Derde Afdeling, 3.22.01.01, inv.nr. 1402
5 Brieven van verschillenden aard, meest betreffende de Spaansche onlusten, in eene portefeuille. in 1855 zijn 67 brieven overgebracht naar Brielle (zie archief ARA brieven 1855 I66, U29); merendeel uiteengehaald en verspreid over verscheidene inv.nrs.
6 Propositiën van Zijne Hoogheid en den Raad van State, met de Resolutiën van de Staten van Vriesland op dezelve, van de jaren 1644 en 1645. Mss in folio, in perkamente band. verblijfplaats niet bekend
7 Notulen van het gebeurde ter vergadering van Holland van 10 Juny 1694 tot 12 Maart 1695 en van 15 Maart tot 17 November 1695. Mss. 2 volumen in folio. verblijfplaats niet bekend
8 Afschriften van Traktaten met Zweden en Denemarken van de 16e en 17e eeuwen, alsmede van verscheidene notabele Staatsresolutiën van verschillende jaren, in een pakket. overgebracht naar Staten van Holland, 3.01.04.01, inv.nr. 1379, behoudens één stuk (inv.nr. 165)
9 Kopijen van Inventarissen van Charters, gevonden in de boedels van 's Lands Advocaten van Holland: mr Albert van Loo en mr Johan van Oldenbarneveld. - Inventaris der oude Hollandsche Charters, gemaakt door mr Anthonis van der Wolff, begonnen in den jare 1631; - alsmede Inventaris der oorspronkelijke stukken, berustende op het Stadhuis te Leijden in 1803. Tezamen in eene portefeuille. inv.nrs. 18, 19, 120 en 337 en 338
10 Kopij van den Inventaris der Charterkamer van Holland, gemaakt in den jare 1792, door den Commies mr J.S. Cassa. Mss in folio. inv.nrs. 20, 21, 226 en 340
11 Repertorium van de Registers der Kamer van Rekeningen in Holland. Mss in folio, kartonnen band. inv.nr. 127
12 Afschrift van een Register der Leenkamer van Holland, getiteld "Putten en Strijen, Item Natura Dominii de Putten enz.", in eene portefeuille. verblijfplaats niet bekend
13 Genealogische Extracten uit de Index, door den Heer Gousset, gemaakt op de Charters der Leenkamer van Holland. Mss in folio, in eene portefeuille. inv.nrs. 22 en 23
14 Uittrekselen van de stukken leggende op de Rekenkamer van Holland. Mss in folio, hoornen band. inv.nrs. 24 en 25
15 Register bij wijze van Recueil op het Boek, in dorso geteekend A, berustende ter Griffie van den Hove van Gelderland. Mss in folio, niet ingebonden. inv.nr. 26
16 Register op een boek getiteld "Copia van den Bourgondischen Boek enz.", berustende in de Rekenkamer van Gelderland. Mss in folio, zonder band. inv.nr. 27
17 Extract uit den Inventaris van verscheiden brieven en Minumenten, gekomen uit de Rekenkamer van Braband, gemaakt naar het Extract der Rekenkamer van Gelderland te Arnhem. Mss, 131 bladzijden in folio, niet ingebonden. inv.nr. 28
18 Kopij Inventaris der Charteren enz., berustende op het Secreet Kantoor ter Rekenkamer van Zeeland, in 1807. Mss, 51 bladzijden in folio, in eene portefeuille. inv.nr. 29
19 Lijst der Charters, rakende Reimerswaal, niet voorkomende in het Charterboek van van Mieris; te vinden in het Register van Reimerswaal, ter Griffie van Zeeland. 8 bladzijden in folio, zonder band. inv.nr. 30
20 Afschrift der Notulen van de Gedeputeerden van de Unie, te Utrecht, sedert 30 January tot 2 Mei 1579, naar het origineel, berustende ter Griffie van Zeeland, 41 bladz. in folio, niet gebonden. inv.nr. 31
21 Inventaris van de Charters, Privilegiën en Brieven, berustende in de Archieven der Stad Utrecht. Mss in folio, 50 bladzijden, par. band. inv.nr. 32
22 Kopij Register der Brieven en andere documenten, welke geregistreerd staan in het oude perkamenten Handschrift, genaamd "Liber Pilosus", berustende in het Kapittel van Ste Marie te Utrecht, gemaakt door Professor Bondam te Utrecht. Mss in folio, niet gefolieerd, niet ingebonden. inv.nr. 33
23 Register op het Mss in folio, getiteld "Liber Litterarum Patriae", berustende op de Bilbl. van het Kapittel van Ste. Marie te Utrecht. 52 bladz. in folio, niet ingebonden. inv.nr. 34
24 Diplomata Ultrajectina van de 12e, 13 en 14e eeuwen, afgeschreven door den Heer Musschenbroek in den jare 1816. In folio, zonder band. inv.nr. 35
25 Kopijen van Utrechtsche Charters van de 13e, 14e, 15e en 15e eeuwen, in een pakket. inv.nr. 36
26 Kopij-Inventaris der Charteren, in den jare 1569 uit het Kasteel van Vilvoorden naar Brussel vervoerd, en van daar weder naar Vilvoorden gebragt in 1587. 609 bladzijden, in folio, in eene portefeuille. inv.nr. 37
27 Notice d'un Registre des Comptes originaux de la Confrerie des Imprimeurs, Libraires etc. de la Ville de Bruges, depuis 1454 jusqu'au 1523. 9 bladzijden in folio, origineel. naar archief van het Algemeen Rijksarchief, 2.14.03, inv.nr. 540
28 Kopijen van Charters, berustende te Oudenaarden, niet ingebonden. inv.nr. 36A
29 Kopijen van Grafelijke Rekeningen van Holland, van de jaren 1343-1344, 1357-1358, 1358-1359, 1359-1360, 1366-1367, 1392 en 1402, tezamen in eene portefeuille. inv.nrs. 58-61 en 65-67
30 Kopij der Rekening van de Executeuren van vrouwe Jacoba van Beijeren, overgegeven den 6e November 1444. inv.nr. 124
31 Kopij der Rekening van de Stad Leijden, van onkosten, gedaan in het koopen en uitreeden van tien schepen van oorlog in de jare 1477. 133 bladzijden in folio, niet gebonden. inv.nr. 38
32 Eigenhandige uittrekselen van mr. H. van Wijn uit de Grafelijke Rekeningen van Holland, berustende op het Rijks Archief, over de jaren 1390 tot 1409, 154 bladzijden in folio, perkamenten band. verblijfplaats niet bekend
33 Groot Charterboek van Van Mieris met vele aanteekeningen van den Heer van Wijn. 4 deelen en register, groot formaat, par. band in bibliotheek Nationaal Archief, 388E1-2 en 389F1-2; register ontbreekt
34 Twee portefeuilles met afteekeningen van oude zegelen van Nederlandsche Vorsten, Edelen enz., naar echte stukken, met aanteekeningen van mr H. van Wijn. naar archief van het Algemeen Rijksarchief, 2.14.03, inv.nr. 548
35 Lijsten, Extracten en afschriften van Charters, in eene portefeuille. uiteengehaald en verspreid over verscheidene inv.nrs.
36 Acht portefeuilles, inhoudende afschriften van Staatsstukken, met sommige originele brieven, relatief de jaren 1778 tot en met 1787, waarbij ook eenige gedrukte stukken. naar archief Gedeputeerden van Gouda ter dagvaart, 3.01.08.06, inv.nrs. 37-44
37 Eene portefeuille met stukken rakende de Oost-Indische Compagnie, van de jaren 1783 tot 1786. inv.nr. 9A
38 Drie portefeuilles met stukken betreffende de West-Indische Compagnie, van de jaren 1785 tot 1787. naar Verspreide West-Indische stukken, 1.05.06, inv.nrs. 1172-1174
39 Drie portefeuilles met stukken rakende het Finantie-wezen van de Admiraliteit in Vriesland, van de jaren 1785-1787. naar archief Admiraliteitscolleges XLVI Van Wijn, 1.01.47.35, inv.nrs. 1-8
40 Eene portefeuille met stukken over de Kerkelijke zaken van de Stad Gouda, van 1799 tot 1801. inv.nr. 335
41 Project-Reglement voor den Adel en voor eenen Raad van Adel in het Koningrijk Holland, van den jare 1809, in een pakketje verblijfplaats niet bekend
42 Acht portefeuilles met originele Rapporten van Heeren Gedeputeerden van Gouda ter vergadering van Holland, wegens het voorgevallene in die vergadering, sedert den 2e Junij 1779 tot den 23e Februarij 1788. Alle eigenhandig door den Heer van Wijn geschreven en door hem, namens de verdere Gedeputeerden, onderteekend. naar archief Gedeputeerden van Gouda ter dagvaart, 3.01.08.06, inv.nrs. 29-36
43 Een en dertig volumen met eigenhandige Notulen, gehouden op de Vergadering van Holland, door mr H. van Wijn, eerst als Pensionaris van den Briel en daarna als Pensionaris van Gouda, beginnende met den 3e Maart 1775 en loopende tot den 23 Februarij 1788. naar archieven Gedeputeerden van Brielle en Gouda ter dagvaart, 3.01.08.02, inv.nrs. 4-8, resp. 3.01.08.06, inv.nrs. 2-28
44 Eenige aanteekeningen van den Heer van Wijn nopens Jacoba van Beijeren. inv.nrs. 53, 54, 70, 139 en 199
NrBeschrijvingHuidige vindplaats