Terug naar zoekresultaten

2.10.40 Inventaris van de archieven van de Nederlandse Delegatie bij de Ronde Tafel Conferentie Indonesië, (1946) 1949-1950; Delegatie van de Voorlopige Federale Regering van Indonesië bij de Ronde Tafel Conferentie Indonesië, 1949

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.10.40
Inventaris van de archieven van de Nederlandse Delegatie bij de Ronde Tafel Conferentie Indonesië, (1946) 1949-1950; Delegatie van de Voorlopige Federale Regering van Indonesië bij de Ronde Tafel Conferentie Indonesië, 1949

Auteur

R. Kramer

Versie

25-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1985 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Delegatie bij de Ronde Tafel Conferentie (RTC) Indonesië
Delegatie RTC Indonesië

Periodisering

archiefvorming: 1949-1950
oudste stuk - jongste stuk: 1946-1950

Archiefbloknummer

K23119

Omvang

; 11 inventarisnummer(s) 1,24 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ronde Tafel Conferentie / Delegatie van de Voorlopige Federale Regering Ronde Tafel Conferentie / Nederlandse Delegatie

Samenvatting van de inhoud van het archief

Op 23 Augustus 1949 vond in den Haag de opening plaats van de Ronde Tafel Conferentie die tot doel had een rechtvaardige en blijvende oplossing te vinden van het conflict met Indonesië en een route uit te zetten die zou leiden tot de overdracht van de souvereiniteit in overeenstemming met de Renville beginselen. Het archief bevat stukken betreffende Nederlandse delegatie aan deze conferentie, zoals o.a. correspondentie, inlichtingen en rapporten, politieke verslagen betreffende Java en Sumatra etc.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Van de stukken betreffende de werkzaamheden op conferentieniveau (A.A tm. F.F) is een groot deel afgezonderd voor vernietiging. Het gaat daarbij om gestencilde stukken die aan delegaties zijn toegezonden, en die ook in het archief van het secretariaat-generaal aanwezig zijn. Van het archief van de V.F.R. kwam na selectie ca. 90% voor vernietiging in aanmerking. Het gaat hier om gestencilde stukken die de V.F.R.- delegatie ontving van het secretariaat van de Nederlandse delegatie en die zich reeds in het archief van de Nederlandse delegatie bevinden. Na vernietiging bedraagt de omvang van het archief van de Nederlandse delegatie 1.2 m' en van het archief van de V.F.R. 0.1 m'.
Verantwoording van de bewerking
Tegelijk met de inventarisatie van het archief van het secretariaat-generaal van de Ronde Tafel Conferentie Indonesië (R.T.C.) is het archief van de Nederlandse delegatie ter R.T.C. in bewerking genomen.
De inventarisatie van het delegatie-archief bleek echter niet te kunnen worden afgerond zonder daarbij andere archieven van het voormalige ministerie van Overzeese Gebiedsdelen te betrekken. Met name in het geheim en niet-geheim verbaalarchief en in het zgn. "Indisch Archief" bevinden zich stukken met betrekking tot de Ronde Tafel Conferentie en de souvereiniteitsoverdracht. De nauwe betrokkenheid van het ministerie bij de conferentie en bij de Nederlandse delegatie, en de werkzaamheden van de Nederlandse delegatie na afloop van de conferentie ten behoeve van de wetgeving betreffende souvereiniteitsoverdracht hebben tot enige vervlechting van archieven geleid.
De verschillende archieven zullen nog bekeken moeten worden om tot een definitieve inventaris te komen. In afwachting daarvan is deze plaatsingslijst uitgewerkt zodat het archief nu al toegankelijk is.
Ordening van het archief
In deze plaatsingslijst is onderscheid gemaakt tussen het archief van de Nederlandse delegatie en dat van de delegatie van de Voorlopige Federale Regering van Indonesië (V.F.R.). de V.F.R. vertegenwoordigde de regering in Batavia en maakte als adviseur deel uit van de Nederlandse delegatie. De V.F.R. beschikte over een eigen secretariaat en vormde zelfstandig archief.
Het secretariaat van de Nederlandse delegatie maakte gebruik van een registratuurplan. Bijlage I geeft hiervan een overzicht, waarbij rubrieken alleen zijn opgenomen als daarvan nog stukken zijn aangetroffen. Bij de indeling van het archief maakte men onderscheid in stukken met betrekking tot het intern functioneren en de interne beraadslagingen van de Nederlandse delegatie (A tm. H) en stukken met betrekking tot de onderhandelingen op conferentieniveau en betreffende de wetsvoorbereiding (A.A tm. F.F). Het geheel is verder ingedeeld naar onderwerp en naar commissie. De organisatie en werkwijze van de Nederlandse delegatie kwam globaal overeen met die van de conferentie zelf, hetgeen ook uit de indeling blijkt. De stukken werden overeenkomstig dit registratuurplan in een agenda ingeschreven, van een kenmerk voorzien en per rubriek geordend. De ordening is in deze plaatsingslijst gehandhaafd en de rubriekskenmerken zijn bij de beschrijvingen vermeld. De beschrijvingen zijn in dezelfde volgorde geordend als de rubrieken in bijlage I. Met behulp van bijlage I dient men erop bedacht te zijn dat de indeling zowel op onderwerp als op commissie is gebaseerd en dat stukken zich op meer plaatsen kunnen bevinden. ook kunnen meer commissies zich met één onderwerp hebben beziggehouden. Daarnaast kan men natuurlijk zowel op delegatieniveau (A tm. H) als op conferentieniveau (A.A tm. F.F) stukken aantreffen over een bepaald onderwerp.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Delegatie bij de Ronde Tafel Conferentie (RTC) Indonesië, nummer toegang 2.10.40, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Delegatie RTC Indonesië, 2.10.40, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Wat doel en werkwijze van de R.T.C. betreft, kan verwezen worden naar de inventaris van het secretariaat-generaal der R.T.C. (inv. 2.10.38, Inventaris van het archief van de Ronde Tafel Conferentie Indonesië, Den Haag 1984).