Terug naar zoekresultaten

2.21.411 Inventaris van het ambtelijk archief van A.P.J. Westenburger, Majoor der Intendance, Dienst identificatie en berging (Gravendienst), (1941) 1944-1967 (1980)

Het archief bevat ambtelijke correspondentie, verslagen van opgravingen van stoffelijke overschotten in binnen- en buitenland, met bijbehorend foto- en instructiemateriaal.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.411
Inventaris van het ambtelijk archief van A.P.J. Westenburger, Majoor der Intendance, Dienst identificatie en berging (Gravendienst), (1941) 1944-1967 (1980)

Auteur

R.C. Hol

Versie

14-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2012 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

A.P.J. Westenburger [levensjaren 1907-1980]
Westenburger, A.P.J.

Periodisering

archiefvorming: 1944-1967
oudste stuk - jongste stuk: 1941-1980

Archiefbloknummer

C70

Omvang

; 45 inventarisnummer(s) 0,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Albertus P.J. Westenburger, 1907-1980

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat ambtelijke correspondentie, verslagen van opgravingen van stoffelijke overschotten in binnen- en buitenland, met bijbehorend foto- en instructiemateriaal.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Albertus P.J. Westenburger werd in 1907 geboren in Vlissingen. Zijn vader was afkomstig uit Noord-Brabant en had sinds 1909 twee hotels in Domburg Uit zijn huwelijk in 1937 met Anneke van Woudenberg (Deventer, 1917), dat door echtscheiding zou eindigen, zijn twee zoons geboren. Voor de oorlog was hij werkzaam in de auto-industrie en gaf hij les aan de autovakschool in Driebergen.
Op basis van een door hemzelf geschreven biografische notitie ( Inventarisnr. 1 ) wordt duidelijk dat de Tweede Wereldoorlog zijn verdere carriẻre heeft bepaald. In 1940 is hij gelegerd als reserve officier der kustartillerie in Hoek van Holland. In het begin van de oorlog zien we hem terug bij de onderzoeksafdeling van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU). De toenemende ongemakkelijkheden in het ‘verduitste’ bedrijf doen hem een poging wagen uit te wijken naar Engeland via Spanje waar de AKU een fabriek in Barcelona heeft. De poging mislukt en hij moet onderduiken in Frankrijk. In 1944 weet hij door de linies heen de oprukkende geallieerde troepen te breken en kan hij optreden als tolk. En daar begint zijn militaire loopbaan.
Van december 1944 tot oktober 1947 is hij als Nederlands verbindingsofficier aan de Inland Water Transport Branch aan het Engelse leger (naderhand ook in de Engelse Zone in bezet Duitsland) verbonden. Vanaf 1 oktober 1947 tot begin 1949 is hij werkzaam voor de Nederlandse Militaire Missie: zijn laatste post is Bad Salzuflen).
In de periode 1950-1951 werkt hij voor de Dienst identificatie en berging, die in 1952 - naar Amerikaans voorbeeld - overgaat in de Gravendienst, onderdeel van de Intendance. In samenwerking met de Fransen wordt een begin gemaakt met de identificatie van de personen in de massagraven bij de verschillende concentratiekampen. In 1952 start dit programma met het openleggen van een “onduidelijk” massagraf bij één van de bijkampen van Neuengamme. Bij het onderzoek wordt onder meer gebruik gemaakt van de laatste ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied, onder meer bij de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. De werkzaamheden in Duitsland lopen door tot ca. 1966. Verder raakt Westenburger ook betrokken bij de repatriëring van gesneuvelde militairen in Nieuw-Guinea (1962) en verschillende Nederlandse identificaties en herbegravingen (Domburg, Grebbe, Loenen).
Voor zijn werk is Westenburger, sinds 1961 majoor bij de Inspectie Intendance Bureau Gravendienst, koninklijk onderscheiden en heeft hij in 1965 ook de medaille van verdienste van de Franse regering ontvangen. In 1967 gaat hij met pensioen. Albert Westenburger overleed in Middelburg in 1980. Over de laatste jaren van zijn leven zijn geen gegevens beschikbaar.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Na het overlijden van Westenburger op 13 januari 1980 op 73-jarige leeftijd kwamen de dozen met zijn ambtelijk archief in handen van zijn executeur-testamentair, de heer Kessel. Na diens overlijden in 2010 bezorgde de executeur-testamentair de dozen bij het Zeeuws Archief. Deze instelling droeg het materiaal in 2010 formeel over aan het Nationaal Archief.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Het archief is geschoond van dubbelen, er heeft vanwege de daarmee gemoeide tijd geen controle plaatsgevonden met de beide eerder genoemde archieven op eventuele dubbelen. De foto’s zijn in redelijke staat. Fysieke overblijfselen zijn verwijderd en overgedragen aan de Oorlogsgravenstichting.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, A.P.J. Westenburger [levensjaren 1907-1980], nummer toegang 2.21.411, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Westenburger, A.P.J., 2.21.411, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het archief vormt een aanvulling op de archieven van Bureau/Sectie Gravendienst van de afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie (1941-1944) 1945-1976 en van de Dienst Identificatie en berging (DIB) van de Koninklijke landmacht (1940-1944) 1945-1952 [toegang 2.13.5220].