Archief
Titel
2.08.97 Inventaris van het archief van het Ministerie van Financiën: Bureau Afvoer Regeeringsapparaat (BARA), 1940-1946
Auteur
PWAACopyright
Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Ministerie van Financiën: Bureau Afvoer Regerings Apparaat (BARA) Financiën / BARA
Periodisering
oudste stuk - jongste stuk: 1940-1946
Archiefbloknummer
F34Omvang
; 52 inventarisnummer(s) 0,10 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands
Soort archiefmateriaal
Normale gedrukte, getypte en geschreven documenten, geen bijzondere handschriften.Archiefdienst
Nationaal ArchiefLocatie
Den HaagArchiefvormers
Ministerie van Financiën, Bureau Afvoer Regeerings ApparaatSamenvatting van de inhoud van het archief
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie, regelgeving, personeel, comptabiliteit en taakuitvoering: het verplaatsen en herhuisvesten van rijksdiensten en hun ambtenaren, nodig geacht wegens de bouw van de Atrlantikwall.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Het Bureau Afvoer Regeerings Apparaat (B.A.R.A., hierna BARA) is opgericht in december 1942 ingevolge de “Anordnung” van de Rijkscommissaris voor het Bezette Nederlandse Gebied d.d. 7 december 1942.
Naast het BARA functioneerden al vanaf 1939 de Commissie Burgerbevolking en het Bureau Afvoer Burgerbevolking (BAB, zie bij verwante archieven). Deze instanties vielen onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij zorgden er voor dat de verwoestingen in de meidagen van 1940 geen al te dramatische nasleep hadden voor de bevolking die daar mee te maken kreeg.
Vanaf 1942 werden de meeste departementen en een aantal overheidsinstellingen – mede in verband met de bouw van de Atlantikwall – vooral naar het midden en oosten van het land verplaatst (Utrecht, Amersfoort, Deventer, Apeldoorn, Zutphen, Velp). Naast het BAB werd het BARA opgericht dat onder het ministerie van Financiën ressorteerde. Dit gebeurde waarschijnlijk omdat de taak van het BARA - het verplaatsen en met name het huisvesten van rijksdiensten - samenviel met die van de Rijksgebouwendienst die ook (tot juli 1945) onder dit ministerie viel.
Bij Financiën traden in deze de waarnemend secretaris-generaal Rost van Tonningen, en voor deze de thesaurier-generaal Rambonnet op als gevolmachtigden van Rijkscommissaris Seyss-Inquart. De leiding van het BARA was aan hen opgedragen. De uitvoering van de taak lag bij twee directeuren (waarschijnlijk de regelmatig in de stukken genoemde en soms ook ondertekenende heren Bakker en Barentsen).
Het BARA was georganiseerd ( Zie voor de taken en organisatie van het BARA inv.nr. 10. ) in een centraal bureau te Deventer en negen plaatselijke bureaus in : Deventer, Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Zwolle, Apeldoorn, Zutphen, Arnhem, Nijmegen.Geschiedenis van het archiefbeheer
Er is nagenoeg niets bekend over de geschiedenis van het archief. Zo is niet bekend of het archief in 1946 na de opheffing van het BARA van Deventer naar Den Haag is overgebracht, of dat het een verzameling stukken betrof die in Den Haag op het ministerie van Financiën door een medewerker van de Generale Thesaurie is aangehouden. Het heeft wel altijd als een aparte entiteit bij het ministerie van Financiën opgeslagen gestaan tussen het archief van de Generale Thesaurie. Daarom kreeg het tijdens de voorbereiding van de grote archiefverhuizing (2005-2006) van het te renoveren pand van het ministerie aan het Korte Voorhout in Den Haag naar het Centraal Archief Rijksbelastingdienst in Apeldoorn ook zijn eigen bloknummer, GT494. Vanuit Apeldoorn is het archief in 2006 naar het Project Wegwerken Archiefachterstanden (PWAA) in Rotterdam gebracht en opgeslagen in het depot van het Gemeentearchief Rotterdam. Vandaar is het na bewerking in 2009 naar het Nationaal Archief overgebracht.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2009 door Ministerie van Financiën overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie, regelgeving, personeel, comptabiliteit en taakuitvoering. Het soort stukken betreft onder andere brieven, nota's, rapporten, circulaires en lijsten.
Selectie en vernietiging
Alle stukken zijn bewaard op basis van artikel 5e van het Archiefbesluit 1995. Er is geen selectie gepleegd en er zijn derhalve geen selectielijsten gehanteerd.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
Het archief moest, vanwege het feit dat het oorlogsgerelateerd was, in zijn geheel bewaard blijven. Er zijn alleen (drie-)dubbele stukken (m.n. gedrukte circulaires) uit het archief vernietigd.
Het archief was ongeordend. De stukken zaten in papieren mapjes met een enkel trefwoord er op geschreven bij elkaar. Een wezenlijk en voor deze inventaris ook werkelijk verband tussen de stukken was echter niet te herkennen. Daarom is besloten om het archief stuksgewijs te beschrijven. Achteraf konden daardoor toch nog een aantal stukken logisch bij elkaar gevoegd worden (bijv. bij de inv.nrs. 1 en 3).
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en een zuurvrije archiefdoos. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en doos zijn voorzien van etiketten. De omvang van het archief is 0,125 meter (1 archiefdoos) gebleven.
Ordening van het archief
De inventaris is ingedeeld in twee hoofdrubrieken, te weten 'Algemeen' en 'Bijzonder'. Onder de laatste vallen achtereenvolgens de subrubrieken 'Organisatie', 'Regelgeving', 'Personeel', 'Comptabiliteit' en 'Taakuitvoering'.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Financiën: Bureau Afvoer Regerings Apparaat (BARA), nummer toegang 2.08.97, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Financiën / BARA, 2.08.97, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Het is aan te bevelen ook de volgende archieven te raadplegen:
- 2.04.48.12: Inventaris van het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: Commissie Burgerbevolking en Bureau Afvoer Burgerbevolking, 1939-1946;
- 2.04.48.14: Centraal Bureau Verzorging Oorlogsslachtoffers, sinds 1947 Rijksdienst voor Maatschappelijke Zorg, 1945-1949;
- 2.04.51: Afdeling Hulpverlening Oorlogsslachtoffers en Evacuatiezaken, (1939) 1945-1947 (1951)
Publicaties L. de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, dl. 6, Tweede helft, juli ’42 – mei ’43 (’s-Gravenhage 1975), blz. 765-771.