Terug naar zoekresultaten

2.09.41.18 Inventaris van het archief van de Zeekrijgsraden te Amsterdam, Hellevoetsluis en Nieuwediep / Willemsoord en de Centrale Krijgsraad voor de Zeemacht, 1898-1937 (1941)

Het incomplete archief van de Zeekrijgsraden in Nederland is voor het overgrote deel afkomstig van de Zeekrijgsraad in Nieuwediep/Willemsoord en bevat rollenboeken, registers van behandelde zaken, (afschriften van) vonnissen en strafdossiers. Van de krijgsraden in Amsterdam en Hellevoetsluis zijn enkele registers van behandelde zaken aanwezig.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.09.41.18
Inventaris van het archief van de Zeekrijgsraden te Amsterdam, Hellevoetsluis en Nieuwediep / Willemsoord en de Centrale Krijgsraad voor de Zeemacht, 1898-1937 (1941)

Auteur

G. van Rijswijk, H.H. Jongbloed

Versie

27-01-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1989 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Centrale Krijgsraad Nederland voor de Zeemacht en voorgangers
Centrale Krijgsraad Zeemacht

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1898-1937 (1941)

Archiefbloknummer

J20019

Omvang

; 71 inventarisnummer(s) 7,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Zeekrijgsraad Nieuwediep/Willemsoord Zeekrijgsraad Amsterdam Zeekrijgsraad Hellevoetsluis Centrale Krijgsraad voor de Zeemacht

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het incomplete archief van de Zeekrijgsraden in Nederland is voor het overgrote deel afkomstig van de Zeekrijgsraad in Nieuwediep/Willemsoord en bevat rollenboeken, registers van behandelde zaken, (afschriften van) vonnissen en strafdossiers. Van de krijgsraden in Amsterdam en Hellevoetsluis zijn enkele registers van behandelde zaken aanwezig.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Vòòr de instelling van een centrale krijgsraad voor de Zeemacht werd in drie ressorten in Nederland recht gesproken in maritiem-militaire zaken. Dit geschiedde aan boord van wachtschepen te Nieuwediep, Hellevoetsluis en Vlissingen. Daarnaast werden ook naar behoefte ad-hoc-krijgsraden geformeerd aan boord van diverse schepen. Omstreeks 1915 werden de drie krijgsraden vervangen door één centrale krijgsraad in de Directie der Marine te Willemsoord, ter standplaats van de commandant der Marine in die Directie in de gemeente Den Helder.
Uit de aanvulling 1995 blijkt dat ook te Amsterdam een plaatselijke zeekrijgsraad, op het wachtschip aldaar zitting houdend, heeft gefunctioneerd.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In de praktijk is de archiefvorming van de Zeekrijgsraad te Nieuwediep voortgezet door de nieuwe instelling: de registers en de dossiers lopen gewoon door.
Besloten is geen kunstmatige scheiding aan te leggen tussen de archivalia van beide instanties, maar het bestand als één geheel over te brengen naar het Algemeen Rijksarchief, Tweede Afdeling, als bewaarplaats van de archieven van de centrale overheidsorganisaties van na 1795.
De plaatsingslijst uit 1989, samengesteld door de heer G. van Rijswijk van het Paleis van Justitie in Den Haag, de voorlaatste praktische, beheerder, laat zien dat het archief niet geheel compleet meer is.
Aan de ordening en materiële verzorging is na de overdracht niets meer gewijzigd.
De aanvulling van 1995 was afkomstig van het bureau Persoonsgerichte Informatieverstrekking van de afdeling Personeelszaken van de Marinestaf. Dit bureau beheerde een flinke collectie van allerhande registers en andere archiefstukken, geplukt uit talloze archieven van Marine-organen, daaronder dus ook van zeekrijgsraden. Het grootste deel van deze collectie is eind jaren-1980 bij Maritieme Historie beland en vandaar in 1993 bij het Centraal Archievendepot. In samenspraak met het Algemeen Rijksarchief worden de bescheiden daar teruggevoerd tot hun achieven van herkomst en naar de eindbeheerder geleid. In het onderhavige geval zijn aldus de nummers 58-70 van bijgaande inventaris te bestemder plaatse gebracht.
De overdracht van het bestand (7,1 m') door de formele beheerder (de Permanente Krijgsraad Nederland voor de Zeemacht, sinds omstreeks 1965 opvolger van de centrale zeekrijgsraad) / Het Paleis van Justitie te 's-Gravenhage aan het Algemeen Rijksarchief had plaats in 1989.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Bij de aanvulling 1995 is de inventaris van Van Rijswijk goeddeels ongewijzigd gelaten. De aanvullingen zijn bijgeplaatst. Beschrijvingen zijn in chronologische orde gerangschikt. Niet onderzocht is in hoeverre de rollen en registers van de aanvulling als ingang op de extracten en afschriften van vonnissen fungeren.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Centrale Krijgsraad Nederland voor de Zeemacht en voorgangers, nummer toegang 2.09.41.18, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Centrale Krijgsraad Zeemacht, 2.09.41.18, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Naast de centrale zeekrijgsraad hier te lande, die vanaf 1915 functioneerde, bestond de Zeekrijgsraad Oosten. Voor het archief daarvan - voorzover dat althans naar het Algemeen Rijksarchief is overgebracht - wordt verwezen naar toegang nr. 2.09.19: Inventaris van de archieven van de Krijgsraden (te Velde) in Nederland en in Nederlands-Indië, 1923-1962.