Terug naar zoekresultaten

2.21.169 Inventaris van het archief van prof. mr. C. van Vollenhoven [levensjaren 1874-1933], (1881) 1882-1933 (1960)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.169
Inventaris van het archief van prof. mr. C. van Vollenhoven [levensjaren 1874-1933], (1881) 1882-1933 (1960)

Auteur

J.A.A. Bervoets

Versie

15-08-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1979 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 319 C. van Vollenhoven
Vollenhoven, van

Periodisering

archiefvorming: 1882-1933
oudste stuk - jongste stuk: 1881-1960

Archiefbloknummer

C25134

Omvang

; 112 inventarisnummer(s) 1,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Cornelis van Vollenhoven (1874-1933)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van Cornelis van Vollenhoven bevat voornamelijk stukken betreffende zijn functie als hoogleraar koloniaal recht in Leiden, stukken in verband met politieke nevenfuncties en publicaties en redevoeringen op het gebied van volkenrecht en Nederlands-Indië. Daarnaast bevat het archief stukken van persoonlijke aard, waaronder foto's en portretten van Van Vollenhoven en zijn bibliotheek, zijn doctorsbul en stukken betreffende zijn nalatenschap.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Cornelis van Vollenhoven werd op 8 mei 1874 geboren als zoon van Willem Jan van Vollenhoven, president van de arrondissementsrechtbank van Dordrecht, en Elisabeth Rijshouwer. ( Biografische gegevens over C. van Vollenhoven bevinden zich in de inventarisnummers 96 en 100. ) Zijn moeder overleed in 1878, zijn vader in 1886, zodat hij als wees in 1891 zijn studie in Leiden aanving. Hier studeerde hij rechten, Oosterse talen en wijsbegeerte, een veelzijdige arbeid, die werd afgerond met een dissertatie over "Omtrek en inhoud in het Internationale Recht" in 1898.
In 1897 maakte hij kennis met het kamerlid Jacob Theodoor Cremer, wiens particuliere secretaris hij werd. Toen Cremer in 1898 minister van Koloniën werd, werd Van Vollenhoven tot adjunct-commies op zijn departement, afdeling A, benoemd, teneinde hem te adviseren over justitie, onderwijs, eredienst en nijverheid. In 1901 werd hij tot hoogleraar in Leiden benoemd, aanvankelijk met de leeropdracht "Mohammedaans recht en de instellingen en gebruiken van Nederlands-Indië, alsmede staats- en administratief recht van de koloniën en bezittingen". Reeds uit zijn aanvaardingsrede "Exacte Rechtswetenschap" bleek, dat hij aan deze opdracht een eigen interpretatie wenste te geven in de richting van een codificatie van de rechtsopvattingen in Nederlands-Indië vanuit het inheemse volksrecht, de adat, niet - zoals gebruikelijk was - vanuit Europese, aan de Romeinen ontleende rechtsbeginselen, of de Koran. Duidelijk toonde hij zich een voorstander van de "ethische richting", waarbij het hem vooral te doen was om de bestuursadministratie van het goevernement en de verzelfstandiging van de gewesten aan te passen aan de inlandse opvattingen.
In deze geest werkte de in 1909 opgerichte Adatrechtcommissie. Zelf stimuleerde hij zijn studenten tot literatuurstudie, die leidde tot een uitgave van Pandecten van het Adatrecht door het Koloniaal Instituut. In 1914 verzorgde hij de eerste druk van een verzameling Verordeningen Inlandsch Privaatrecht, terwijl in 1918 het eerste deel van zijn standaardwerk Het Adatrecht in Nederlandsch-Indië verscheen. Staatkundige uitwerking kregen zijn rechtsopvattingen in een Proeve eener Staatsregeling voor Nederlandsch-Indië (1922) en een artikelenserie "Staatsrecht Overzee" in het Koloniaal Tijdschrift (1928-1929). Zijn streven naar een meervoudige bestuursstructuur, "waarbij aan ieder volksdeel in Nederlands-Indië recht werd gedaan, vond "weinig weerklank in de administratieve uitwerking door het goevernement.
Had de strijd tegen miskenning van het adatrecht in Nederlands-Indië zijn grootste aandacht, zijn belangstelling voor het volkenrecht leidde tot politiek engagement ten gunste van een internationaal recht. Zijn deelname aan de conferentie voor Internationaal Privaatrecht van 1910 bracht hem in contact met de voorzitter T.M.C. Asser, wiens opvattingen over het permanent Hof van Justitie hij uitwerkte tot een voorstel om een internationaal gerechtshof ook in te schakelen bij oorlogsdreiging en desnoods een internationale politiemacht te scheppen. De door hem gepropageerde ideeën leidde tot zijn benoeming in de commissie ter voorbereiding van de derde vredesconferentie in 1913, die echter in 1915 zijn activiteiten moest staken wegens het uitbreken van de wereldoorlog.
Tijdens de oorlog adviseerde hij de Nederlandsche Overzee Trustmaatschappij en de afdeling Politieke Zaken van het departement van Buitenlandse Zaken over de volkenrechtelijke kant van tal van verwikkelingen, waarin Nederlandse schepen en Nederlandse onderdanen kwamen te verkeren. Onmiddellijk na de oorlog vergezelde hij Jacob Theodoor Cremer, die als gezant naar de Verenigde Staten van Amerika werd uitgezonden, voor een speciale missie "om een nieuwe schakel van wetenschappelijk en geestelijk leven" tussen beide landen te vormen. Zijn reis leidde vooral tot een grotere bekendheid van de betekenis van Hugo de Groot voor het volkenrecht.
In 1920 werd het Internationaal Gerechtshof opgericht, mede het gevolg van zijn inspanningen. Zelf werd hij in 1921 voor Nederland afgevaardigd in het permanent Hof van Arbitrage. Van 1924 tot 1927 had hij bovendien zitting in een Claims Commission, die als scheidsgericht moest fungeren tussen de Verenigde Staten en Mexico over wederzijdse vorderingen, voortkomend uit de Mexicaanse revolutie. In 1930 werd hij door de Raad van de Volkenbond tot lid van het Internationaal Gerechtshof gekozen.
Belangrijker functies op staatkundig gebied heeft Van Vollenhoven om gezondheidsredenen afgewezen. Reeds in 1903 openbaarde zich een ziekte, die hem dwong, zich in zijn werkzaamheden te beperken. Hij concentreerde zich derhalve vooral op de wetenschap, waarbij hij ernaar streefde zijn opvattingen over adatrecht en volkenrecht uit te bouwen tot een algemeen vergelijkend recht. De uitwerking van deze plannen werd op 29 april 1933 door zijn overlijden afgebroken.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Van Vollenhoven was, als methodisch werker, een liefhebber van schone bureaus. De stapels papieren, die hij altijd op het bureau van zijn inspirator T.M.C. Asser aantrof, beschreef hij als "torens van wanorde". ( Levensbeschrijving van Tobias Asser, Jaarboek van de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen, 1914 pag. 21. Een overdruk bevindt zich in inventarisnummer 86. ) Zelf had hij de neiging om alles wat hij las: boeken, artikelen of brieven, te selecteren op hetgeen hij wenste te onthouden, de voor hem relevante passages uit te knippen en te bergen in onderwerpsgewijs geordende bundeltjes. ( Karakteristiek van zijn manier van "archiveren" zijn de inventarisnummers 76, 85, 89-93 en 95. ) Dit betekent, dat hij slechts bij uitzondering originele stukken bewaarde om een persoonlijk archief bij te houden.
Bij zijn dood liet hij in een ladenkast ca. 4 m' bundeltjes na over diverse onderwerpen met betrekking tot rechts- en staatkundige vraagstellingen in Nederlands-Indië. Deze ladenkast bevindt zich in het voormalig Oosters Instituut op het Rapenburg in Leiden.
Daarnaast liet hij een restant van archivalia na, dat werd beheerd door prof W.J.M. van Eysinga, die onder meer lid was van een commissie tot de uitgave van Van Vollenhovens "Verspreide Geschriften". ( Archivalia van deze coimmissie bevinden zich in inventarisnummer 99. De persoonlijke papieren van Van Eysinga zijn beschreven in H.H. Scholtens. Inventaris van de papieren van prof jhr mr dr W.J.M. van Eysinga, Den Haag 1973. ) Van Eysinga overleed op 24 januari 1961; hij liet de papieren na aan het mede-commissielid mr. K.P. van der Mandele ( Zie inventarisnummer 101. ) , die ze in zijn persoonlijk archief opnam. ( Voor een levensbeschrijving van K.P. van der Mandele en de beschrijving van zijn papieren, zie H. ten Boom, Inventaris van het archief van de familie Van der Mandele, 1740-1977, Rotterdam 1979. Een publicatie van een biografie van Van der Mandele door dr A.J. Teyehiné Stakenburg wordt hierin in het vooruitzicht gesteld. ) Na zijn overlijden op 23 januari 1975 werd het familie-archief van de Van der Mandele's gedeeltelijk in het gemeente-archief in Rotterdam opgenomen. Bij onderhandelingen over de bestemming van voorlopig nog door de familie te beheren gedeelten kwam de papieren nalatenschap van Van Vollenhoven aan het licht. De aanwinst van deze stukken in 1967 was voor de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief aanleiding om bij de rechtsopvolgers van het Oosters Instituut aan te dringen op een beslissing inzake de bestemming van de stukken in de ladenkast. In mei 1979 besloot men deze stukken als aanvulling op het archief van de Adatrechtstichting te beschouwen en over te dragen aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden. ( Correspondentie van de Tweede Afdeling, 1978 D 9.275; 1979 D 9.72. )
In 1967 schonk dr K.E. van der Mandele de papieren nalatenschap (met uitzondering van 18 omslagen brieven van K.P. van der Mandele over de jaren 1901-1932) aan het Algemeen Rijksarchief. ( Correspondentie van de Tweede Afdeling, 1977 D 9.220, D 9.238. ) Deze overdracht ging met tal van ruilingen met het gemeente-archief in Rotterdam gepaard, omdat de papieren van de Van der Mandele's en Van Vollenhoven door elkaar waren geraakt. In de jaren 1978 en 1979 volgden derhalve diverse aanvullingen. ( Correspondentie van de Tweede Afdeling, 1978 D 9.79; 1979 D 9.40. )
De rechtstitel is (nog) onbekend
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 319 C. van Vollenhoven, nummer toegang 2.21.169, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Vollenhoven, van, 2.21.169, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Index
Onderwerp
Inventarisnummer
Academie voor Internationaal Recht
69
Adatrecht
74
75
80
83
Adininata, J.
23
Administratief recht
88
Alkestis
105
American Economie Association
51
Amsterdam, Maison Descartes
110
Andrews, H.M.
59
Asbeck, F.W. van
22
Asser, T.M.C.
86
Bali, foto's 1932
13
Beaupré, A.M.
59
Betts, H.H.D.
59
Bevan, A.A.
59
Bewapeningswedloop 1913
63
Bharhut, Stupa
105
Boedhisme, parabels
105
Bryce, lord
59
Celebes, foto's 1932
13
Cohen, G.
110
College-lessen
28
Comité "Autonomie voor Indië"
82
Cuba, huurschuld aan Nederland 1918
45
Çukasaptati
105
Dagbladwezen
30
Danaïden, vat der
105
Diplomatieke voorrechten op zeeschepen
43
Donellus, H.
32
Dordrecht, Stedelijk Gymnasium
2
105
Drucker, H.L.
59
86
Emigratie naar Verenigde Staten
49
Empress of Scotland, schip
108
Engert, C. Van
59
Europa, ordening 1915
65
Finland, nationalisme, 1910
35
Fransen van de Putte, I.D.
86
Goeje, M.J. de
86
Gottheil, R.
59
Grieks, afschaffingspoging in het onderwijs, 1886
105
Groningen, gids
111
Groot, Hugo de
50
70
103
Harris and Ewing, firma
59
Harvard University, Law School
59
Herodotus
105
Herwerden, Van
105
Hipkins, A.J.
59
Hudig en Pieters Algemeene Scheepvaartmaatschappij
47
Hughes, C.E.
59
Hunger-Kaptein, B.
6
Imdrarogaro
23
Indische ambtenaren, opleiding
22
Internationaal Gerechtshof
38
58
Internationale politiemacht
36
Interneringsrecht
h6
Jansson, H.
59
Jerningham, H.
59
Joekes, A.M.
23
Jones, M.
59
Koloniaal Tijdschrift
78
Koopvaardij, naasting in oorlogstijd
64
Koopvaardij, voorschriften 1917
44
Korn
103
Kraemer, H.
79
Laidlaw, G.M.
59
Lake, H.C.
59
Leiden, Instituut Kern
77
112
Leiden, Oosters Instituut
77
112
Leiden, studentenalmanak
84
Leiden, universiteit, oprichting
31
Leids Universiteitsfonds
24
102
Loder, B.C.J.
86
Logemann, J.H.A.
6
Lyall, C.S.
59
Macaulay, Th.B.
10
Mandele, H. van der
102
Mandele, K.P. van der
6
101
103
Marburg, Th.
59
Marine-Vereeniging
63
Meerkerk, M.
23
Mexico, vorderingen op de Verenigde Staten
55
Michigan, Nederlandse inwoners
49
Nederlands-Indië, juridische opleiding
26
Nederlands-Indië, nationalisme
25
Nederlands-Indië, privaatrecht
75
83
Nederlands-Indië, recht
72
Nederlands-Indië, regeringsbeleid
72
73
Nederlands-Indië, staatsregelingen
73
Nederlands-Indië, staatsrecht
78
Nederlands-Indië, zending
79
Nederlandsche Christen Studenten Vereeniging
79
Nederlandsche Overzee Trustmaatschappij
40
Nieuwe Rotterdamsche Courant
65
Oostersch Genootschap
112
Oppenheim, J.
20
Otis Tetrax, stoomschip
47
Phelps, L.
59
Plato
105
Poole, R.L.
59
Prerogatief, rechtsterm
94
Pretoria, cultuurhistorisch instituut
33
Pretoria, universiteit
32
Prijsrecht van schepen
41
Roiotihiningrat(?), J.M.
23
Rotterdam, Erasmiaans Gymnasium
105
Rotterdam, Nederlandse Handelshogeschool
109
Rijnverdragen
53
Sanskriet
105
Sávitri
105
Scheldevaart
53
Scholfield, A.F.
59
Scott, J.B.
59
Sindibäd
105
Sloane, J.R.
59
Snouck Hurgronje, Chr.
25
76
Soebroto, R.Ng.
23
Soemardi
23
Soepan
23
Soenarjo, R.M.
23
Spinoza, B. De
85
106
Spinozahuis, Vereeniging
106
Staatsrecht, studie in Nederland
88
Steenik
23
Strohalm als rechtssymbool
105
Sukur, A.
23
Syntipas
105
Territoriale wateren, beschikkingsrecht
42
Thorbecke, J.R.
87
92
Tin, winning op zee
42
Tobin, R.M.
59
Torpe, C.H.
59
Tsjechoslowakije, arbitrage met Zweden
57
Veluwe, flora
5
Vereeniging van Nederlandsche Juristen
56
Verenigde Staten, arbitrageverdrag met Nederland
48
54
Verenigde Staten, betrekkingen met Nederland
48
52
54
Verenigde Staten, vordering op Mexico
55
Volkenbond, oprichting
38
66-68
Volkenrecht
29
36
Vollenhoven, M.F. van
107
Vollenhovenfonds, Mr. C. Van
102
Vondel, J. van den
91
Voor-Indië, fabels
105
Vrede door Recht (bond)
62
Vredesconferentie, derde
37-38
Vredesvraagstukken
36-39
51
62
63
70
71
Vreelandt, H.
59
Warren, S.J.
105
Webb, S.
59
Wereldcongres van de Jongeren voor de Vrede
71
Wigmore, J.H.
59
Wilson, G.G.
59
Wisselrecht
56
Wright, Q.
59
Zeerecht
42
50
Zweden, arbitrage met Tsjechoslowakije
57