Terug naar zoekresultaten

2.14.96 Inventaris van het archief van de Centrale Directie Voorlichting, Bibliotheek en Internationale Betrekkingen en taakvoorgangers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, (1945) 1955-1979 (1992)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.14.96
Inventaris van het archief van de Centrale Directie Voorlichting, Bibliotheek en Internationale Betrekkingen en taakvoorgangers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, (1945) 1955-1979 (1992)

Auteur

PWAA / Doc-Direct

Versie

28-10-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 / 2017 cc0
( In 2017 werd een supplement bestaande uit het archief directie Communicatie toegevoegd )

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Onderwijs: Centrale Directie Voorlichting, Bibliotheek en Internationale betrekkingen (na 1988 Directie Communicatie)
Onderwijs / VBI / Dir. Communicaite

Periodisering

archiefvorming: 1955-2008
oudste stuk - jongste stuk: 1945-2008

Archiefbloknummer

O27

Omvang

; 155 inventarisnummer(s) 1,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen / Centrale Directie Voorlichting en Bibliotheek 1945-1987 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen / Centrale Directie Voorlichting, Bibliotheek en Internationale Betrekkingen 1987-1992

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Directie Voorlichting en Bibliotheek, (vanaf 1988 Voorlichting, Bibliotheek en Internationale Betrekkingen, vanaf 1990 directie Communicatie) hield zich voornamelijk bezig met het verzamelen en ordenen van documentatiemateriaal en het geven van voorlichting. Het archief bevat onder meer vergaderstukken, teksten van speeches, kamervragen, voorlichtingsmateriaal en een bandopname van een persconferentie. De Directie Communicatie en taakvoorgangers hield zich voornamelijk bezig met het geven van voorlichting zowel intern binnen het ministerie als extern. Beleidsadviserend betreffende voorlichting aan de politieke en ambtelijke leiding van het departement. Tevens hield het zich bezig met het verzamelen en ordenen van documentatiemateriaal. Het archief bevat onder meer teksten van interviews en speeches, Kamervragen, voorlichtingsmateriaal, campagnes en stukken betreffende internationale samenwerking.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
  • Archief van de Centrale Directie Voorlichting en Bibliotheek 1945-1987
  • Archief van de Centrale Directie Voorlichting, Bibliotheek en Internationale Betrekkingen 1988-1992
Het ministerie van Onderwijs heeft haar wortels in het begin van de negentiende eeuw, maar pas na de Tweede Wereldoorlog ging het ministerie niet langer alleen over de financiering, maar ook over de inhoud van het onderwijs. De structuur van de organisatie veranderde mee met de behoeften van de tijd, en zo ook de naam:
  • Tot 1965: ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen,
  • van 1965 tot 1994: ministerie van Onderwijs en Wetenschappen,
  • van 1994 tot 2003: ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en
  • vanaf 2003: ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Na de Tweede Wereldoorlog was de Afdeling Documentatie en Voorlichting verantwoordelijk voor de verzameling en ordening van documentatiemateriaal, de systematische catalogisering van relevante literatuur verschenen in binnen- en buitenland en voorlichting aan en contact met departementale en andere overheidsinstanties, periodieken, dagbladen, radio, particuliere instellingen en personen in binnen- en buitenland (Staatsalmanak voor het Koninkrijk der Nederlanden, ’s-Gravenhage 1946). Van 1947 tot 1950 was het Bureau Documentatie en Voorlichting, onderdeel van de Afdeling Vorming Buiten Schoolverband, verantwoordelijk voor deze taken.
In 1951 ontstond de Afdeling Research en Documentatie, welke bestond uit de onderafdelingen:
  • Research
  • Documentatie
  • Persdienst
  • Organisatie Congressen
(Staatsalmanak 1960)
Vanaf 1961 viel de verantwoordelijkheid voor het bekendmaken en toelichten van regeringsmaatregelen en de activiteiten op het terrein van het departement, interne informatie, het onderhouden van contacten met de media en de advisering over het gebruik van de media voor voorlichtingsdoeleinden en de uitvoering van deze opdrachten onder de Afdeling Pers- en Publiciteitsdienst. (Staatsalmanak 1965) In 1966 werd de naam van deze afdeling veranderd in Afdeling Voorlichtingsdienst (VD) (Staatsalmanak 1966) en in 1967 in Voorlichtingsdienst (VD). (Staatsalmanak 1967). De Voorlichtingsdienst had tot taak advies te geven omtrent het bevorderen van de interne en externe betrekkingen van het departement en het verzorgen van voorlichting over de doelstellingen van het regeringsbeleid op het gebied van het departement en de mogelijkheden welke belanghebbenden worden geboden op het gebied van onderwijs en wetenschappen als gevolg van de regeringsbemoeiingen. De Voorlichtingsdienst was opgedeeld in een Bureau Pers- en Publiciteitszaken en een Bureau Produktie en Administratie. Later werd hier het Bureau Onderwijs- en Studievoorlichting aan toegevoegd (Staatsalmanak 1974).
Bij de vorming van centrale directies in 1975 ontstond de Centrale Directie Voorlichtingsdienst (VD). (Staatsalmanak 1975) Deze directie was verantwoordelijk voor advisering op het gebied van interne en externe voorlichting. De benaming van de verschillende bureaus bleef gehandhaafd. In 1976 werd de naam van de directie veranderd in Centrale Directie Voorlichting (VD) en ontstonden de volgende afdelingen:
  • Afdeling Pers- en Publiciteitszaken
  • Afdeling Communicatiemiddelen en Mediaplanning
  • Afdeling Onderwijs- en Studievoorlichting
(Staatsalmanak 1975).
Midden jaren tachtig van de twintigste eeuw veranderde de Centrale Directie Voorlichting in de Centrale Directie Voorlichting, Bibliotheek en Documentatie (VOBIDOC). (Staatsalmanak 1987) Deze directie bestond uit:
  • Bureau Algemene Zaken
  • Bureau Bijzondere Taken
  • Afdeling Pers- en Publieksvoorlichting
  • Afdeling Voorlichtingsmiddelen
  • Afdeling Bibliotheek
  • Afdeling Documentaire Informatie
  • Afdeling Adion
In 1988 werd de naam van de directie veranderd in de Centrale Directie Voorlichting, Bibliotheek en Internationale Betrekkingen (VBI) (Staatsalmanak 1988) vanwege de samenvoeging met de Centrale Directie Internationale Betrekkingen. Het archief van deze directie (CDIB) over de periode 1945-1987 wordt door de CAS geïnventariseerd, toegangsnummer 2.14.74, bloknummer O10. De bureaus en afdelingen van de Centrale Directie Voorlichting, Bibliotheek en Documentatie vielen vanaf dat moment onder de Eenheid Voorlichting en Bibliotheek. Daarnaast ontstond de Eenheid Internationale Betrekkingen, welke verantwoordelijk was voor het ontwikkelen, formuleren en uitvoeren van het beleid inzake internationale zaken en ontwikkelingssamenwerking ten aanzien van onderwijs en wetenschappen en het coördineren van dit beleid, het bevorderen van de samenwerking op de gebieden die tot de competentie van het ministerie behoren.
De eenheid was onderverdeeld in:
  • Afdeling Algemene Zaken
  • Afdeling Bilaterale Betrekkingen
  • Afdeling Multilaterale Betrekkingen
  • Afdeling Betrekkingen met Ontwikkelingslanden
  • Afdeling Secretariaat Nationale Unesco-Commissie
  • Afdeling Kabinets- en Congreszaken
  • Bureau Civiele Verdediging en Beveiligings Aangelegenheden
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is altijd bij het ministerie van Onderwijs in beheer geweest, maar heeft in de loop der tijd op verschillende locaties gestaan. Tijdens het ministerie van OKW stond het in Den Haag, tijdens het ministerie van O en W voor een beperkte periode in Zoetermeer en vanaf 1994 weer in Den Haag. Door wateroverlast in het depot van het ministerie van OCW in het voorjaar van 2006 is het archief van de Centrale Directie Voorlichting, Bibliotheek en Internationale Betrekkingen elders ondergebracht. De waterlast heeft geen invloed gehad op dit archiefblok. De dossiers zijn in goede en geordende staat. In december 2007 is het archief overgebracht naar het Gemeente Archief Rotterdam.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Dit archief bevat de neerslag van de Centrale Directie Voorlichting, Bibliotheek en Internationale Betrekkingen, 1945-1992.
Het archief bestaat uit papieren documenten en een bandrecorderopname uit 1961. De dossiers zijn goed leesbaar. De waterschade in het archief van het ministerie van OCW heeft geen invloed gehad op de leesbaarheid van de stukken.
Het archief bestaat uit verslagen van vergaderingen van diverse commissies, correspondentie, adviezen, nota’s, speeches, persbulletins, rapporten, kamervragen en voorlichtingsmateriaal. In de jaren vijftig zijn enkele voorlichtingscampagnes ontwikkeld om aandacht te vragen voor een loopbaan in het onderwijs. Posters en teksten van radiocauserieën over dit onderwerp zijn aanwezig. Een bandrecorderopname van een persconferentie is aangetroffen.
Selectie en vernietiging
Aan de hand van de volgende basisselectiedocumenten zijn de dossiers geselecteerd op te bewaren en te vernietigen:
  • Voorlichting van de Rijksoverheid (Stcrt. 2007/112)
  • Overheidspersoneel, formatiebeleid, arbeidsmarktbeleid en personeelsontwikkeling en mobiliteit, 1945- (Stcrt. 2001/200,201)
  • Overheidsinformatievoorziening, 1945- (Stcrt. 2003/202)
  • Organisatie Rijksoverheid, 1945-1999 (Stcrt 2005/245), actualisatie juni 2005
Verantwoording van de bewerking
Bij het selecteren van dit archief is veelvuldig gebruikt gemaakt van BSD 46 Voorlichting door de Overheid. Voor de voorlichtingscampagnes, persbulletins, speeches, radiocauserieën is voor handeling 46/204 gekozen.
Een deel van het archief kwam voor bewaring in aanmerking. Dit betreft 2.125 meter. Stukken die voor vernietiging in aanmerking kwamen zijn onder andere ter kennisgeving toegezonden stukken, vergaderverslagen op een lager niveau en stukken inzake administratieve en personele ondersteuning.
Inventaris nummer 4 is vervallen. Dit is omdat na de materiële bewerking van het archief dit nummer niet langer bleek te verwijzen naar een fysiek stuk.
Ordening van het archief
Voor de bewerking was het archief was geordend volgens een postregistratiesysteem waarbij de dossiers op volgorde een nummer kregen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Onderwijs: Centrale Directie Voorlichting, Bibliotheek en Internationale betrekkingen (na 1988 Directie Communicatie), nummer toegang 2.14.96, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Onderwijs / VBI / Dir. Communicaite, 2.14.96, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Nationaal Archief te Den Haag
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
2.14.74 - Centrale Directie Internationale Betrekkingen, 1945-1987.

Archiefbestanddelen