Terug naar zoekresultaten

2.11.62 Inventaris van het archief van het Rijkszuivelstation Leiden, 1903-1979

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.11.62
Inventaris van het archief van het Rijkszuivelstation Leiden, 1903-1979

Auteur

CAS 1014

Versie

27-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2007 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Rijkszuivelstation Leiden
Rijkszuivelstation Leiden

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1903-1979

Archiefbloknummer

L43

Omvang

; 160 inventarisnummer(s) 5,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Rijkszuivelstation Leiden

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het Rijkszuivelstation (1903-1979) was een controle- en onderzoeksinstituut voor zuivel en zuivelproducten, o.a. belast met de uitvoering van de Boterwet.
Het archief bevat stukken van algemene aard en stukken bijzondere onderwerpen, onder andere betrekking hebbend op de organisatie, financiën, personeel, taakuitvoering en internationale betrekking. De documenten in het archief bestaan uit vergaderstukken, voorschriften, verslagen en rapportages, correspondentie, lezingen, en artikelen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het Koninklijk Besluit van 23 februari 1903 tot instelling van een Rijkszuivelstation zegt: "Het Rijkszuivelstation is belast met het onderzoek van monsters genomen ter uitvoering van de Boterwet, alsook met het wetenschappelijk onderzoek van zuivel en zuivelproducten en met hetgeen daarmede samenhangt". De genoemde samenhang leidde al spoedig tot het onderzoek van margarine, in verband met de vervalsingen van boter, en de grondstoffen van margarine (oliën en vetten). Door de inschakeling bij de controle op de naleving van de Landbouw-Crisiswet 1933, waarvoor het Rijkszuivelstation over de deskundigheid en de ruimte beschikte, onderging de taak een aanzienlijke uitbreiding die leidde tot het onderzoek van zuivelhoudende producten (melkpoeder in chocola, botervet in koek) en olie- en vethoudende producten (oliezaden, bakkerijgrondstoffen). Dit werk nam andere vormen aan in de oorlogsjaren en zette zich voort in verrichtingen voor de Algemene Inspectie Dienst en voor de productschappen. Het werk voor de productschappen verminderde echter aanzienlijk in de jaren 1950 - 1955 door de intrekking van tal van oorlogsmaatregelen. Hierdoor was het mogelijk om zonder uitbreiding van formatie belangrijke nieuwe opdrachten te aanvaarden:
  • het verrichten van onderzoek voor de Veeartsenijkundige Dienst ter controle op de naleving van bepalingen omtrent de samenstelling van te exporteren dierlijke vetten,
  • het uitoefenen van toezicht op de laboratoria voor de eiwitbepaling in melk,
  • de controle op de radioactieve besmetting van melk,
  • de controle op de samenstelling van zuivelproducten bestemd voor veldrantsoenen.
In 1958 telde het station 65 medewerkers, waaronder 8 academici. De medewerkers waren allemaal werkzaam in de binnendienst. Voor monsternemingen was men aangewezen op andere organen. Het laboratorium was gesplitst in de afdelingen: boter en kaas, melk- en melkproducten, oliën en vetten, margarine, toevoegingen, microchemie en bacteriologie. Daarnaast had het Rijkszuivelstation nog drie taken van bijzondere aard:
  • de verstrekking van rijksbotermerken en rijkskaasmerken
  • de uitoefening van het rijkstoezicht
  • de normalisatie van analyse-methoden
Door de intrekking van de Boterwet in 1960 en het daarop betrekking hebbende KB van 1903 was de basis voor de oorspronkelijke taak vervallen. Op 21 oktober 1975 werd het Rijkszuivelstation te Leiden samen met het Rijkslandbouw-proefstation voor Meststoffen- en Veevoederonderzoek te Maastricht geïntegreerd tot het Rijks Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwproducten (Rikilt) te Wageningen. (Instelllingsbeschikking Rijks Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwproducten d.d. 16 oktober 1975, no. J 1247, Staatscourant 2020, 20 oktober 1975) Tot aan het gereedkomen van het nieuwe laboratorium voor het Rikilt te Wageningen in 1979, zijn de werkzaamheden van beide bovengenoemde stations op de gebruikelijke wijze te Leiden en Maastricht voortgezet.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief was geordend volgens de standaardarchiefcode van de rijksoverheid (ACCO-code). Met betrekking tot de volledigheid van het archief is geconstateerd dat niet vast te stellen is of de archieven volledig zijn. In het verleden heeft wel vernietiging van archief-bescheiden plaatsgevonden. Het is echter niet duidelijk om welke archiefbestanddelen het gaat.
Het archief is afkomstig van het Rijks Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwproducten onderdeel van de Directie Landbouwkundig Onderzoek (DLO) te Wageningen.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Het nieuwe archiefschema is, voor wat betreft het taakgedeelte, gebaseerd op de takenanalyse van het Rijkszuivelstation Leiden. De rest van de toegang is ingedeeld van algemeen naar bijzonder.
Er zijn enkele projectverslagen en rapporten (inv. nrs. 46-71) waarvan de datering doorloopt tot 1981.
De selectie van de archiefbescheiden heeft plaatsgevonden aan de hand van de volgende selectielijsten:
De 'selectielijst voor de neerslag van handelingen van de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, als vakminister en als vakminister in Londen, binnen het beleidsterrein Beheer van de Rijksbegroting (periode 1940 - 1993)' (vastgesteld bij Beschikking van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, nr. 98.29.RWS/JW d.d. 8 januari 1998 (gepubliceerd in de Staatscourant 1998, 142)), geactualiseerd d.d. 25 januari 2005/nr. C/S/05/141.
Selectielijsten voor het beleidsterrein overheidspersoneel:
  • selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij als vakminister en de onder hem als vakminister ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein Arbeidsvoorwaarden Rijkspersoneel over de periode 1945 - 1996; (vastgesteld bij Beschikking van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, nr. R&B/OSA/2001/868 d.d. 30 juli 2001 ( Gepubliceerd in de Staatscourant 2001, 200 d.d. 16 oktober 2001) )
  • selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij als vakminister en de onder hem als vakminister ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein Formatiebeleid, Arbeidsmarktbeleid en Personeels-ontwikkeling en Mobiliteit over de periode 1945 - 1996; ( Vastgesteld bij Beschikking van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, nr. R&B/OSA/2001/868 d.d. 30 juli 2001 (gepubliceerd in de Staatscourant 2001, 201 d.d. 17 oktober 2001) )
  • selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij als vakminister en de onder hem als vakminister ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein Arbeidsomstandigheden bij de Overheid over de periode 1945 - 1996; (vastgesteld bij Beschikking van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, nr. R&B/OSA/2001/868 d.d. 30 juli 2001 ( Gepubliceerd in de Staatscourant 2001, 201 d.d. 17 oktober 2001) )
  • selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij als vakminister en de onder hem als vakminister ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein Personeelsinformatievoorziening en -administratie over de periode 1945 - 1996. ( Vastgesteld bij Beschikking van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, nr. R&B/OSA/2001/868 d.d. 30 juli 2001 (gepubliceerd in de Staatscourant 2001, 201 d.d. 17 oktober 2001) )
Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie Rijksoverheid over de periode 1945 - 1999. ( Vastgesteld bij Beschikking van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, nr. C/S&A/05/1364 d.d. 5 juli 2005 (gepubliceerd in de Staatscourant 2005, 245 d.d. 16 december 2005) )
De materiële verzorging heeft plaatsgevonden conform de eisen van het Nationaal Archief.
Bij de aanvang van de bewerking was de omvang van het archiefbestand van 15,25 meter. Hiervan is 5 meter voor bewaring aangewezen en overgebracht naar het Nationaal Archief. Het archief van de taakopvolger, het Rijks Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouw-producten (Rikilt), bevindt zich bij het Gelders Archief.
Er is 1 meter archief teruggestuurd naar de beheerder. Dit bestand bevatte brievenboeken, archief van de personeelsvereniging en voor vernietiging aangewezen archief van vóór 1945, waarvoor geen geldige vernietigingsgrondslag meer aanwezig is.
Het te vernietigen bestand (9,25 meter) is, na verkregen toestemming van de beheerder, afgevoerd conform het rijksoverheidscontract naar Van Gansewinkel Nederland BV en daar op de gebruikelijke manier vernietigd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Rijkszuivelstation Leiden, nummer toegang 2.11.62, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Rijkszuivelstation Leiden, 2.11.62, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen