Terug naar zoekresultaten

2.25.22 Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor de voedings- en genotmiddelenindustrie 1946-1993

Het archief bevat de neerslag van de handelingen van de bedrijfsvereniging voor de Voeding, in het kader van de uitvoering van de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving. Het bestaat voornamelijk uit vergaderstukken en correspondentie. Daarnaast zijn jaarverslagen en statuten aanwezig.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.25.22
Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor de voedings- en genotmiddelenindustrie 1946-1993

Auteur

Ed Kool (2000); Jan Outhuis (UWV)

Versie

06-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Bedrijfsvereniging voor de Voedings- en Genotmiddelenindustrie
BV Voeding

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1946-1993

Archiefbloknummer

S1

Omvang

; 149 inventarisnummer(s) 4,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bedrijfsvereniging voor de Voedings- en Genotmiddelenindustrie, 1950-1991

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de neerslag van de handelingen van de bedrijfsvereniging voor de Voeding, in het kader van de uitvoering van de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving. Het bestaat voornamelijk uit vergaderstukken en correspondentie. Daarnaast zijn jaarverslagen en statuten aanwezig.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Bedrijfsvereniging voor de Voedings-en Genotmiddelenindustrie, ook genoemd BV Voedings- en Genotmiddelenindustrie of BV 17 en vanaf 1992 Voedings- en Genotmiddelenindustrie 17, is op 2 Februari 1950 officieel opgericht. Na de indelingsbeschikking van de BV 17 ressorteerden onder andere de volgende bedrijven onder de Bedrijfsvereniging voor de Voedings- en Genotsmiddelenindustrie; de Veevoeder, de Graanbewerkende, de Graanverwerkende, de Visverwerkende en de Fruitverwerkende, de Groenteverwerkende, de Suikerverwerkende, de Meel-verwerkende en de Maalindustrie. Daarnaast ook de Koffiebranders en theepakkers, de Brouwerijen en Mouterijen.
De al sinds 1930 bestaande Bedrijfsvereeniging voor Ziekengeldverzekering voor de Aardapppelmeelindustrie (1930-1940), de Bedrijfsvereeniging voor Ziekengeld-verzekering voor het Brouwerijbedrijf en Aanverwante Bedrijven (1930-1952) en de Bedrijfsvereeniging voor ziekengeld en kinderbijslag voor het Bedrijf van Beetwortelsuikerfabricage en Suikerraffinaderij (1930-1952) zijn in 1952 in de BV Voedings-en Genotmiddelenindustrie opgegaan.
Het ontstaan van bedrijfsverenigingen als de BV Voedings-en Genotmiddelenindustrie vond plaats in het kader van de in 1952 tot stand gekomen Organisatiewet Sociale Verzekering. Deze wet droeg met ingang van 1953 de uitvoering van de wettelijke sociale verzekeringen tegen ongevallen, invaliditeit, ziekte en werkloosheid, alsmede de uitvoering van de Kinderbijslagwet op aan (toen) 26 bedrijfsverenigingen, ingedeeld naar sectoren van het bedrijfs- en beroepsleven. In de praktijk kwam de uitvoering van de verzekeringen tegen ongevallen en invaliditeit pas in 1967 bij de bedrijfsverenigingen te berusten, terwijl de Kinderbijslagwet vanaf 1963 door de Raden van Arbeid werd uitgevoerd.
Vrijwel alle bedrijfsverenigingen kwamen voort uit reeds bestaande organisaties met een beperkter takenpakket, meestal de uitvoering van één verzekering (zie hierboven). De nieuw gevormde bedrijfsverenigingen waren gebaseerd op wettelijke voorschriften betreffende de uitvoering van de wetten op de sociale zekerheid en op de nadere afspraken in het overleg tussen werkgevers en werknemers. De bedrijfsverenigingen kenden een verplicht lidmaatschap van werkgevers en in het bestuur van de bedrijfsverenigingen waren organisaties van werkgevers en werknemers gelijkelijk (paritair) vertegenwoordigd.
De taken van de bedrijfsverenigingen waren drieërlei: ten eerste de uitkeringsverzorging, ten tweede beheersing van het uitkeringsvolume en het verzekerde risico en ten derde de handhaving. De uitkeringsverzorging omvat de claimbeoordeling, de uitvoeringsbeslissing en de uitbetaling, waarbij de termen volume- en risicobeheersing waren gericht op voorkoming van een beroep van verzekerden op de uitkering.
Zoals de meeste bedrijfsverenigingen heeft ook de Bedrijfsvereniging voor de Voedings-en Genotmiddelenindustrie zowel de administratie van leden en verzekerden als de administratie m.b.t. de uitvoering van de sociale verzekeringswetten opgedragen aan het eveneens in 1952 opgerichte Gemeenschappelijk Administratiekantoor (Gak). In een door het bestuur van een bedrijfsvereniging ingestelde Kleine Commissie werden overigens wél besluiten genomen ten aanzien van specifieke gevallen met betrekking tot de uitvoering van de sociale verzekeringswetten. In 1991 is de BV Voeding opgegaan in de Nieuwe Industriële Bedrijfsvereniging waarna in 1997 de bedrijfsverenigingen uiteindelijk werden opgeheven. Hun taken zijn overgenomen door het Landelijk Instituut voor Sociale Verzekeringen (Lisv).
Dat heeft bestaan tot eind 2001, waarna het opging in het UWV, samen met het Gak en de overige uitvoeringsinstellingen sv.
Het krachtenveld van de BV Voeding: allereerst speelden natuurlijk de werkgevers- en werknemersbonden een prominente rol. Daarnaast was het Gak als administrateur een gesprekspartner. Zo ook het GMD als adviseur op verzekeringsgeneeskundig en arbeidsdeskundig gebied, en de FBV als beleidsadviseur in meer algemene zin. Samenwerking was er met de overige BV-en, de arbeidsbureaus en de gemeentelijke sociale diensten. Toezicht werd gehouden door de SVr en het Ctsv.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de BV Voedings-en Genotmiddelenindustrie werd in 1999 samen met archieven van andere bedrijfsverenigingen en het archief van de Federatie van Bedrijfsverenigingen overgebracht naar het IISG. Het archief is daar in 2000 geïnventariseerd. Omdat zowel de administratie van leden en verzekerden als de administratie m.b.t. de uitvoering van de sociale verzekeringswetten was opgedragen aan het GAK bevat het archief van de BV Voedings-en Genotmiddelenindustrie voornamelijk stukken van algemene aard, met name vergaderstukken, correspondentie en jaarverslagen (het z.g. ‘beleidsarchief’). De series notulen van vergaderingen en de serie besluitenlijsten, die aanvankelijk deel uitmaakten van de serie agenda’s met bijlagen van vergaderingen, zijn daarvan afgescheiden en apart beschreven. Zij kunnen als nadere toegangen dienen op deze nogal omvangrijke serie. De verslagen van de vergaderingen van de Kleine Commissie zijn evenwel onder Bijzonder geplaatst. Deze verslagen vormen immers de neerslag van de taakuitvoering van de BV Voedings-en Genotmiddelenindustrie.
Het archief van de BV Voedings-en Genotmiddelenindustrie bevat verder nog stukken van de bedrijfsgroepen Aardappelverwerkende Industrie, Brouwerijen en Mouterijen en de bedrijfsgroep van de Suikerverwerkende Industrie. Stukken betreffende de resterende vijftien bedrijfsgroepen ontbreken, zoals de Graanverwerkende industrie en de Visverwerkende industrie. Voor een geheel overzicht, van deze ontbrekende bedrijfsgroepen zie het jaarverslag uit 1952, inventarisnummer 82.
Het archief is in 2001 overgebracht naar het Nationaal Archief in Den Haag. De betrokkenheid van het UWV beperkte zich tot redactie van de inventarislijst en het bewerkstelligen van de officiële overdracht aan het Nationaal Archief in 2008.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bestaat uit vergaderstukken en correspondentie van zowel het bestuur als de algemene ledenvergadering. Daarnaast zijn jaarverslagen en statuten aanwezig. Voor de structuur zij verwezen naar de inhoudsopgave hierboven.
Verantwoording van de bewerking
Het totale archief is geïnventariseerd volgens het schema Algemeen-Bijzonder. Bewerking vond plaats op grond van het Basisselectiedocument sociale verzekeringen 1945-1997.
Het archief bestond oorspronkelijk uit beleidsdossiers, projectdossiers en uitvoeringsdossiers. Het archief is geselecteerd op bewaren en vernietigen. Het te bewaren gedeelte is geordend op datum. Het archiefmateriaal is volgens de gebruikelijke richtlijnen materieel verzorgd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Bedrijfsvereniging voor de Voedings- en Genotmiddelenindustrie, nummer toegang 2.25.22, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BV Voeding, 2.25.22, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen