Terug naar zoekresultaten

2.11.69 Inventaris van het archief van de Inspectie der Visserijen van het 1e district te 's-Gravenhage van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 1946-1966

Het archief van de Inspectie der Visserijen bestaat uit neerslag van het uitvoeren van hun taken. Een aanzienlijk deel betreft maand- en jaarverslagen van de technisch opzieners en het omgaan met internationale vraagstukken waaronder de walvisvangst.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.11.69
Inventaris van het archief van de Inspectie der Visserijen van het 1e district te 's-Gravenhage van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 1946-1966

Auteur

CAS 1402

Versie

25-02-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2015

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Inspectie der Visserijen van het 1e district te 's-Gravenhage
LNV: Inspectie Visserijen 's-Gravenhage

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1946-1966

Archiefbloknummer

L9

Omvang

; 191 inventarisnummer(s) 5,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Inspectie der Visserijen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Inspectie der Visserijen bestaat uit neerslag van het uitvoeren van hun taken. Een aanzienlijk deel betreft maand- en jaarverslagen van de technisch opzieners en het omgaan met internationale vraagstukken waaronder de walvisvangst.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Op 6 oktober 1908 (Stbl. 311) kwam de Visserijwet tot stand met als uitvloeisel de instelling van visserijinspecties. De taak van de visserijinspectie was voornamelijk gericht op het toezicht op de uitvoering van de Visserijwet. Ingevolge artikel 26 van de Visserijwet verscheen bij Koninklijk Besluit (KB) van 24 juni 1911 Stbl. 153 de opdeling van het Rijk in zeven districten, waaronder het 1e district met als standplaats ‘s-Gravenhage. Het 1e district omvatte de territoriale wateren. Aangezien de visserij ook buiten de territoriale wateren werd uitgeoefend werd er regelmatig overleg op internationaal terrein gevoerd. Zo heeft de zogenaamde overbevissing van de Noordzee geleid tot een internationaal verdrag de Overfishing Convention van 1946. Een andere internationale regeling is die op het gebied van de walvisvangst. In 1965 kwam er een einde aan de jacht op walvissen. Zij was niet meer lonend, onder andere doordat de Internationale Walvisvaart Commissie steeds meer beperkingen oplegde aan de hoeveelheid te vangen walvissen. Bovendien was uit het oogpunt van voedselvoorziening de walvisvaart niet meer nodig. In 1960 werd het Verdrag tot Regeling van de Walvisvangst 1946 opgezegd.
In 1966 werd de Inspectie der Visserijen, inclusief de hieraan verbonden districten, opgeheven. De taken werden overgedragen aan afdelingen van de Directie van de Visserijen. Het toezicht op de visserijen werd overgedragen aan de in 1955 door het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening ingestelde Algemene Inspectie Dienst (AID). Het verrichten van visserijtechnisch onderzoek werd overgedragen aan een nieuw ingestelde afdeling ressorterend onder de Directie van de Visserijen.
Binnen het ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben verscheidene organisatieonderdelen zich met het binnenvisserijbeleid beziggehouden. De (voorlopers) Directie Visserij is het voornaamste onderdeel. Vanaf 1982 tot in 2001 is ook de Hoofddirectie Natuurbehoud en Openluchtrecreatie (later Directie Groene Ruimte en Recreatie) bij het binnenvisserijbeleid betrokken geweest. De Algemene Inspectie Dienst (AID) hield zich bezig met controles op zwartvissen. Daarnaast spelen onder meer de Directie Juridische Zaken, Laser (Landelijke service bij regelingen) en de Regionale Beleidsdirecties (RBD’s) een rol. Taakvoorgangers van de RBD’s waren onder andere de visserijkundig ambtenaar (circa 1980 - 1986) die werd opgevolgd door de Consulentschappen Openluchtrecreatie (COR, na 1986) in de diverse provincies.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief van de Inspectie der Visserijen bestaat uit neerslag van het uitvoeren van hun taken. Een aanzienlijk deel betreft maand- en jaarverslagen van de technisch opzieners en het omgaan met internationale vraagstukken waaronder de walvisvangst. Dit gaat over onderzoeken, internationale relaties, voorlichting en de Willem Barendsz, het eerste Nederlandse walvisfabrieksschip dat tussen 1946 en 1955 werd gebruikt als moeder- en fabrieksschip voor negen walvisvaartexpedities in de wateren rond Antarctica voor de Nederlandsche Maatschappij voor de Walvischvaart
Selectie en vernietiging
Voor de kerntaak van de Inspectie der Visserijen van het 1e district te ‘s-Gravenhage is bij de selectie van het archief gebruik gemaakt van de volgende selectielijst: Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Zee- en Kustvisserij over de periode vanaf 1945, Nr. C/S&A/06/1698, gepubliceerd in de Staatscourant van 24 september 2007, nr. 184.
Voor de selectie van de personeelsdossiers van de Inspectie der Visserijen van het 1e district te ‘s-Gravenhage is gebruik gemaakt van de volgende selectielijst:
-Basisselectiedocument voor de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein van personeelszaken, te weten het personeelsdossier, Nr. C/S&A/07/1517, gepubliceerd in de Staatscourant van 20 november 2007, nr. 225 pagina 15, rekeninghoudend met geplaatste rectificatie, gepubliceerd in de Staatscourant van 18 december 2007, nr. 245 pagina 28.
In overleg met het Nationaal Archief en de zorgdrager is besloten de archiefbescheiden betreffende de walvisvaart te bewaren. In feite wordt hiermee invulling gegeven aan art. 5, sub e van het Archiefbesluit (Stb. 1995, nr. 671). Deze bepaling maakt het mogelijk om uitzonderingen op de vernietigingscriteria te formuleren. Het archief van de Inspectie der Visserijen van het 1e district te ’s-Gravenhage bevatte omtrent de walvisvaart veel informatie. Zo bevatte het archief onder andere expeditierapporten van de Willem Barendsz. Aangezien er geen relevante handeling uit de selectielijst beschikbaar was is er voor gekozen aan alle stukken betreffende de walvisvaart handeling 232 uit het beleidsterrein Zee- en Kustvisserij te koppelen.
Voor de selectie had het archief een omvang van 13,75 meter. Het archief is na bewerking, met uitzondering van het te vernietigen bestand, verzonden naar het Nationaal Archief te Den Haag. Dat bestaat, na materiële verzorging, uit 5,5 meter te bewaren archiefbescheiden. De termijnstukken, met een omvang van circa 0,125 meter, zijn naar het Ministerie van LNV teruggezonden. De vernietiging van 8,25 meter archiefbescheiden is, na toestemming van het Ministerie van LNV, bij brief van 23 april 2008, kenmerk IFZ 08/738, gerealiseerd door Van Gansewinkel Nederland BV.
Aanvullingen
Er worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
In 2007 is door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ter bewerking aan de Centrale Archief Selectiedienst te Winschoten aangeboden het archief van de Inspectie der Visserijen van het 1e district te ‘s-Gravenhage over de periode 1946 - 1966. In 2008 is het archief geselecteerd en geïnventariseerd. Doel van de bewerking was het archief in een zodanige staat brengen, dat het voldoet aan de normen voor de goede, geordende en toegankelijke staat en het overgebracht kan worden naar het Nationaal Archief. De periode loopt vanaf 1946 – 1966. De eindcesuur werd bepaald door de opheffing van de Inspectie der Visserijen. Voor de materiële staat van het archief is de bewerking van het te bewaren gedeelte uitgevoerd conform artikel 11 van het Archiefbesluit, de Regeling Duurzaamheid Archiefbescheiden en richtlijnen van het Nationaal Archief.
Ordening van het archief
Voor de te bewaren archiefbescheiden is een indeling gekozen op basis van de LNV-code afgeleid van de Basis Archiefcode. Het .07 en .08 deel bevat voornamelijk maand- en jaarverslagen, statistieken, vergaderstukken van overleggen op staf- en directieniveau en enkele personeelsdossiers. Het taakgedeelte (-1) bevat hoofdzakelijk stukken van deelname aan commissies op zowel nationaal als internationaal niveau aangaande kust- en zeevisserij en alle stukken inzake de walvisvangst.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Voor zover bekend zijn er geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Inspectie der Visserijen van het 1e district te 's-Gravenhage, nummer toegang 2.11.69, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, LNV: Inspectie Visserijen 's-Gravenhage, 2.11.69, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Er is geen archiefmateriaal afgescheiden
Verwante archieven
​Zie voor het archief van de Directie Visserijen waaronder de inspectie voor Visserij resorteerde, de inventaris van het archief van de Directie Visserijen en de Stichting Ontwikkeling en Saneringsfondsvoor de Visserij van het Ministerie van Landbouw en Visserij toegang 2.11.58.

Archiefbestanddelen