Terug naar zoekresultaten

2.21.147 Inventaris van het archief van prof. mr. P. Sanders [geboren 1912], 1946-1947 (2007)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.147
Inventaris van het archief van prof. mr. P. Sanders [geboren 1912], 1946-1947 (2007)

Auteur

F.J.M. Otten

Versie

16-04-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1976 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 250 P. Sanders
Sanders

Periodisering

archiefvorming: 1946-1947
oudste stuk - jongste stuk: 1946-2007

Archiefbloknummer

C25117

Omvang

; 16 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

De stukken zijn in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukt documenten, geen bijzondere bijzondere handschriften. Bevat ook kaarten en foto's.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

P. Sanders

Samenvatting van de inhoud van het archief

Prof. mr. P. Sanders was van 1946 tot en met 1947 secretaris-generaal van de Commissie-Generaal voor Nederlands-Indië. In deze functie was hij nauw betrokken bij de politieke ontwikkelingen in Indonesië, met name het ontslag van Van Mook en de overeenkomst van Linggaddjati. Naast een briefwisseling met o.a. J.H.A. Logemann, S.L. Mansholt, H.M. van Randwijk en S.L. Mansholt, bevat het archief ook een dagboek over deze periode, foto's en tekeningen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Prof. mr. P. Sanders is op 21 september 1912 te Schiedam geboren. Na zijn studie in de rechten en promotie ging hij in de advocatuur. In juli 1945 trok Schermerhorn hem aan als secretaris-generaal voor het ministerie van Algemene Oorlovoering, welke functie hij tot juli 1946 bekleedde. In september 1946 vroeg Schermerhorn hem weer als secretaris-generaal, doch nu voor de Commissie-Genera ( Test voetnoot ) al voor Nederlands-Indië. Eind juli 1947 trok hij zich terug uit deze functie.
Hierna keerde hij terug in de advocatuur, doch de opbouw van een cliëntenkring was voor hem als "medeplichtige van Schermerhorn" inzake de Indonesische kwestie niet gemakkelijk.
In 1959 werd hij benoemd tot hoogleraar Burgerlijk Recht aan de Nederlandse Economische hogeschool te Rotterdam met de opdracht de Juridische Faculteit voor te bereiden, hetgeen in 1963 als onderdeel van de Erasmus Universiteit is gelukt. Sanders werd tot opbouwdecaan van deze faculteit benoemd.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1973 heeft prof. Sanders het eerste gedeelte [inv.nrs. 1-7] deze collectie aan het Algemeen Rijksarchief geschonken. Dit gedeelte is beschreven door F. Otten. In 2009 schonk hij het tweede gedeelte [inv.nrs. 8-15], deze stukken zijn afkomstig van hem en mw. H. Lenderink, secretaresse van de Commissie-Generaal. Deze aanvulling is geschreven door Karen Zwart
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het belangrijkste document in deze verzameling is het dagboek, formeel in briefvorm en gericht aan zijn vrouw, in Nederland, doch feitelijk een verslaglegging voor eigen gebruik en voor enkele intimi. Evenals het dagboek van Schermerhorn is dit dagboek gedicteerd aan zijn secretaresse, die het uittypte.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 250 P. Sanders, nummer toegang 2.21.147, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Sanders, 2.21.147, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen