Terug naar zoekresultaten

2.05.305 Inventaris van de archieven van het Nederlandse Consulaat Candia en Consulaat Irakleion op Kreta (Griekenland), 1912-1952

Het archief bevat een agendaboek met ingekomen en uitgaande stukken (1912-1938); de organisatie van het gezantschap; de behartiging van Nederlandse belangen en die van haar onderdanen; ingekomen stukken van diverse overheden, consulaten, particulieren en bedrijven en uitgegane stukken over diverse consulaire kwesties.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.305
Inventaris van de archieven van het Nederlandse Consulaat Candia en Consulaat Irakleion op Kreta (Griekenland), 1912-1952

Auteur

G.J.M. de Graaf

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1984 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Consulatem Candia en Irakleion op Kreta (Griekenland)
Consulaten Kreta

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1912-1952

Archiefbloknummer

Z226

Omvang

; 26 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Consulaat Candia en Consulaat Irakleion [Kreta], , 1912-1952

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat een agendaboek met ingekomen en uitgaande stukken (1912-1938); de organisatie van het gezantschap; de behartiging van Nederlandse belangen en die van haar onderdanen; ingekomen stukken van diverse overheden, consulaten, particulieren en bedrijven en uitgegane stukken over diverse consulaire kwesties.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Hoofdstuk 1.
Het eiland Kreta is eeuwenlang betwist gebied geweest. In de middeleeuwen streden de Venetiërs en de Turken er om. In 1669 werd het pleit definitief beslecht en kwam Kreta onder Turkse soevereiniteit. Nominaal zou dit zo blijven tot 1913. De praktijk was evenwel anders. Van 1824 tot 1840 werd het eiland geregeerd door de Egyptenaren, en na een reeks van Grieks-nationalistische opstanden werden de Turkse garnizoenen in 1898 teruggetrokken. Vanaf 1898 tot 1906 genoot Kreta een grote mate van zelfbestuur onder Prins George, de tweede zoon van de Griekse koning, als Hoge Commissaris.
De op Kreta geboren politicus Eleutherios Venizelos, die van 1895 tot 1905 deel had uitgemaakt van de anti-Turkse beweging, kondigde in maart 1905, als voorzitter van de Kretenzische Assemblee, de eenwording van het eiland met Griekenland af. Dit voldongen feit werd pas in 1913 officieel erkend.
Nadat Griekenland was gevallen werd Kreta in juni 1941 bezet door de Duitsers, na felle gevechten met Grieken, Britten, Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Tot aan de bevrijding in 1945 voerde het Kretenzisch verzet vanuit de bergen een intensieve guerilla-oorlog tegen de bezetters.
Met dit roerige eiland heeft Nederland al sinds 1624 consulaire betrekkingen onderhouden. In 1765 werd een post te Kanea gesticht, die in verband met de grote onrust op het eiland in 1868 werd gesloten. Pas in 1903 stichtte Nederland wederom een post op Kreta, nu in Candia (Kandia/Irakleion), bij K.B. 55, 4 mei 1903. Als consul werd Paul P. Zaphirion benoemd. Deze kreeg in 1909 eervol ontslag. Bij K.B. 31, 6 februari 1914, werd Jean Doréadis tot opvolger benoemd; hij nam het consulaat al vanaf 1911 waar. In 1919 werd hem wegens vertrek naar elders eervol ontslag verleend. Het consulaat werd nu waargenomen door Michael Nicolas Elliadi, geboren op 23 april 1875 te Smyrna, van Britse nationaliteit. De Nederlandse gezant te Athene was zeer tevreden over Elliadi, noemde hem "stellig een onzer beste abtenaren in Griekenland", en drong aan op officiële benoeming. Dit geschiedde bij K.B. 42, 4 augustus 1923.
Elliadi was van beroep agent van de K.N.S.M. Hij was tevens vice-consul van Groot Britannië. Zijn belangstelling voor Nederland was hem met de paplepel ingegoten: zijn vader was één der eerste Grieken, die een Nederlandse onderscheiding ontvingen. Elliadi zelf werd eveneens gedecoreerd, namelijk tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau op 15 december 1934. Tot op hoge leeftijd zou Elliadi zijn functie vervullen, met een onderbreking van 3 jaar en 3 maanden (toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog geïnterneerd was in een Duits gevangenenkamp) namelijk tot 1952; hij was toen 77 jaar. Hij droeg zijn medewerker S.S. Primikiris voor als opvolger, en deze werd daadwerkelijk benoemd.
Het archief van het consulaat werd in 1971 naar Nederland verscheept. Het beslaat de jaren 1912 tot 1952, met onderbreking van de jaren 1940-1945 in verband met de Tweede Wereldoorlog. Ik trof het archief, ongeveer 10 strekkende centimeter, aan, bestaande uit 1 agendaboek en 9 dossiers. Het agendaboek, waarin zijn opgetekend in chronologische volgorde de ingekomen stukken en de uitgaande antwoorden hierop, beslaat de periode van 11 januari 1912 tot 31 december 1938. De hierin opgetekende stukken uit de periode 1912 tot 1932 zijn geheel afwezig. In drie van de negen dossiers bevonden zich de ingekomen stukken van het Nederlands gezantschap te Athene, in drie de ingekomen stukken van anderen, en in drie de uitgegane stukken; dit alles in chronologische volgorde.
De oorspronkelijke ordening van ingekomen en uitgegane stukken is door mij gehandhaafd. Ik heb het archief nader toegankelijk gemaakt door het verder te ordenen naar correspondenten en naar onderwerpen. Het archief is verder toegankelijk gemaakt door middel van een index. Hierin zijn opgenomen de namen van personen, bedrijven, schepen en de onderwerpen, die in de stukken worden behandeld. In de index wordt verwezen naar inventarisnummers.
Ongeveer vier centimeter van het archief is door mij vernietigd (zie de bijgevoegde vernietigingsverklaring). Ofschoon op grond van de ministeriële vernietigingsbeschikking van 1960 méér stukken voor vernietiging in aanmerking kwamen, zijn deze door mij bewaard. De reden hiervoor is, dat ik dit noodzakelijk acht wil men zich een volledig beeld van het handelen van het consulaat kunnen vormen. Dit geldt des te meet gezien de geringe omvang van het archief. Van de stukken die in het Grieks zijn gesteld was een aantal niet nader te beschrijven; uit oogmerk van voorzichtigheid heb ik deze stukken bewaard.
GERAADPLEEGDE BRONNEN EN LITERATUUR
Archieven van Buitenlandse Zaken
  • B archief hieruit : B 132 Griekenland
  • Archiefcode 1 hieruit: 153.0 Athene, deel III (1969-1971)
  • Register van de onbezoldigde consulaire ambtenaren, deel 4
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Consulatem Candia en Irakleion op Kreta (Griekenland), nummer toegang 2.05.305, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaten Kreta, 2.05.305, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN Verklaring van vernietiging. De hieronder vermelde stukken kunnen worden vernietigd volgens de vernietigingsbeschikking van 1960. Stukken betreffende: Honorair consulaat te Candia/Irakleion (Kreta) 1912-1952 Opdracht gegeven door: G.J.M. de Graaf APA/ST Ter vernietiging gezonden aan ABL op datum: 23 - 2 - 1984 totaal 4 centimeter Uit het archief van het consulaat te Candia/Irakleion (Kreta) zijn de volgende stukken vernietigd:
  • copieën
  • zendbrieven
  • ontvangstbevestigingen
  • verzoeken om economische inlichtingen
  • verschaffingen van economische inlichtingen
  • kostenverantwoordingen
  • kennisgevingen van benoemingen
  • kennisgevingen van tijdelijke afwezigheid
  • kennisgevingen van nationale feestdagen
  • affiches
  • brochures
  • circulaires
  • gelukwensen
  • uitnodigingen
  • offertes
  • blanco formulieren

Bijlagen