Terug naar zoekresultaten

2.21.281.14 Inventaris van het archief van Th.H. Bot [levensjaren 1911-1984], 1941-1984

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.281.14
Inventaris van het archief van Th.H. Bot [levensjaren 1911-1984], 1941-1984

Auteur

J.A.A. Bervoets

Versie

30-11-2017

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1992 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 565 Th.H. Bot
Bot

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1941-1984

Archiefbloknummer

C26187

Omvang

; 55 inventarisnummer(s) 1,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in talen als heten het
Nederlands
Engels

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bot, Th.H.
, 1911-1984

Samenvatting van de inhoud van het archief

Th.H. Bot (1911-1984) was na de Tweede Wereldoorlog als hoofdambtenaar nauw betrokken bij de onderhandelingen voorafgaand aan de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië. Ook later bekleedde hij diverse hoge ambtelijke functies. Het archief bevat stukken betreffende de Rondetafelconferentie, stukken betreffende de kwestie Nieuw-Guinea zoals concepten van memoranda inzake het Nederlandse standpunt, een concept nota over het beleid van het kabinet-De Quay en stukken betreffende lezingen van organisaties tegen de onderdrukking van de Papua-bevolking in Irian Barat.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Inleiding
Hendrikus Theodorus Bot werd op 20 juli 1911 geboren in Dordrecht. Hij studeerde indologie en Indisch recht aan de rijksuniversiteit in Utrecht en trad in 1935 in Nederlandsch-Indische dienst als aspirant controleur BB. Daar werd hij voornamelijk tewerk gesteld bij de dienst der Oost-Aziatische Zaken in Batavia, waar hij onder leiding van A.H.J. Lovink onderzoek verrichtte naar de Japanse expansie. De Japanse bezettingsjaren 1942-1945 bracht hij in krijgsgevangenkampen in Burma en Siam door.
Na de bevrijding werd hij belast met de politieke voorlichting aan burgergeïnterneerden in krijgsgevangenkampen in Oost- Azië. Vanaf 22 februari 1946 was zijn loopbaan echter verbonden aan het Nederlands regeringsbeleid ten aanzien van de onafhankelijkheid van Nederlandsch-Indië en de West. Hij was benoemd tot hoofdambtenaar bij het Kabinet van de Luitenant-Gouverneur-Generaal van Nederlandsch-Indië met tegelijktijdige terbeschikkingstelling aan het Ministerie van Overzeese Gebiedsdelen. Op 1 april 1946 werd hij bij dit ministerie gedetacheerd om secretariaten waar te nemen bij de conferenties die zouden moeten leiden tot grotere zelfstandigheid van de koloniën. Ook hield hij verschillende lezingen over het Nederlandse beleid ten aanzien van Indonesië.
Van 1948 tot 1949 was hij waarnemend hoofd Politieke Zaken bij de Algemene Secretarie in Jakarta, daarna politiek adviseur van de Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon. Hij was dus nauw betrokken bij de onderhandelingen die aan de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië voorafgingen en bij de oprichting van de Nederlands-Indonesische Unie. Na de soevereiniteitsoverdracht notuleerde hij de bijeenkomsten van de ministersconferenties van deze unie als raadadviseur van het Ministerie van Uniezaken en Overzeese Rijksdelen.
Vanaf 1954 was hij verbonden aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij als topambtenaar belast was met de samenwerking tussen Nederland en de Westerse bondgenoten in de NAVO en de West-Europese Unie. Onder het kabinet-De Quay was hij staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, speciaal belast met de aangelegenheden betreffende Nieuw-Guinea. Tijdens dit kabinet bereikte het conflict tussen Nederland en Indonesië inzake dit gebiedsdeel een hoogtepunt: in 1962 werd Nieuw-Guinea aan de Verenigde Naties overgedragen.
Bot was in het kabinet-Marijnen minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen (1963-1965) en in de kabinetten Cals en Zijlstra minister zonder portefeuille, belast met ontwikkelingshulp (1965-1967). Daarna was hij ambassadeur in Canada en Oostenrijk. Op 24 september 1984 overleed hij.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Dit archiefgedeelte werd door in 1992 bemiddeling van dr. R.A. Gase te Zwaag door mevrouw E.W. Bot-van Hall te Den Haag aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief geschonken.
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Aanvullingen
Het archief is nog niet volledig overgedragen; het archief wordt te zijner tijd aangevuld.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief kent geen materiële beperkingen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 565 Th.H. Bot, nummer toegang 2.21.281.14, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Bot, 2.21.281.14, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar