Terug naar zoekresultaten

2.16.78.04 Inventaris van het archief van L. Neher als Directeur-Generaal der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, (1935) 1945-1954

Het archief bevat gegevens over de bemoeienis van de Duitse bezetter met het telefoonbedrijf in de periode 1940-1943, stukken betreffende het herstel van het telefoonnet na de oorlog, de zuivering van het personeel, contacten tussen de PTT en het Bureau Nationale Veiligheid (BNV).
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.78.04
Inventaris van het archief van L. Neher als Directeur-Generaal der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, (1935) 1945-1954

Auteur

L. Gjaltema

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1994 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Staatsbedrijf der PTT: Archief van L. Neher als Directeur-Generaal der PTT
PTT / Neher

Periodisering

archiefvorming: 1945-1954
oudste stuk - jongste stuk: 1935-1954

Archiefbloknummer

W20247

Omvang

; 118 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Neher, Lambertus
, (1889-1967)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat gegevens over de bemoeienis van de Duitse bezetter met het telefoonbedrijf in de periode 1940-1943, stukken betreffende het herstel van het telefoonnet na de oorlog, de zuivering van het personeel, contacten tussen de PTT en het Bureau Nationale Veiligheid (BNV).

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
L. Neher (1889-1967) werd in 1935 Directeur van de Haagse Gemeentelijke Telefoon-dienst. Deze functie behield hij toen in september 1940 de telefoondienst bij Duitse verordening door de PTT werd overgenomen.
Na zijn ontslag in 1943 door de bezetter ging hij actief deelnemen aan het verzet en werd hij van regeringswege in Londen benoemd tot lid van het College van Vertrouwensmannen.
Op 14 mei 1945 werd hij toegevoegd aan de toenmalige Directeur-Generaal M.H. Damme, die na de bevrijding door de leiding van de PTT gevraagd was om orde op zaken te stellen.
Op 1 augustus 1945 werd Neher de opvolger van Damme als Directeur-Generaal.
Van 1 maart 1947 tot 1 maart 1948 was Neher Minister van Wederopbouw en Volks-huisvesting.
Op 1 maart 1948 vertrok Neher naar Nederlands-Indië waar hij als gedelegeerde van het Opperbestuur over Indonesië. Een functie die hem door de regering was opgedragen.
Tijdens zijn ministerschap en zijn verblijf in Indonesië werd hij waargenomen door
T. van Houwelingen, voordien Hoofddirecteur der Posterijen.
Na zijn terugkomst hervatte hij op 1 februari 1949 zijn taak als Directeur-Generaal. Deze functie bleef hij vervullen tot zijn eervol ontslag per 1 oktober 1954.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het persoonlijk archief van L. Neher is als G 27 opgenomen in de zgn. "G-code"-archieven van het Hoofdbestuur der PTT. Deze code is geen code in de eigenlijke zin van het woord maar meer een rubricering van de archieven, die min of meer vertrouwelijk van aard waren. Deze rubricering is rond 1940 ontstaan.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het persoonlijk archief van L. Neher behoort tot de categorie "nalatenschappen" van hogere PTT-functionarissen en is als zodanig meer als een collectie te beschouwen dan als een archief. Het betreft nl. een verzameling losse stukken, door Neher bijeengebracht als Directeur van de Haagse Gemeentelijke Telefoondienst, als hoofdambtenaar in algemene dient, als Directeur-Generaal der PTT en als Minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting.
Tijdens zijn verblijf in Londen in 1943 heeft Neher stukken ontvangen uit hoofde van zijn gewezen functie als Directeur van de Haagse Gemeentelijke Telefoondienst en zijn toekomstige functie als hoofdambtenaar in algemene dienst/plaatsvervangend Directeur-Generaal.
Als bijlage is een lijst toegevoegd van trefwoorden die bij de inventarisatie zijn gebruikt. Achter de trefwoorden staat een verwijzing naar de inventarisnummer(s).
Selectie en vernietiging
Uit het archief zijn geen stukken vernietigd.
Verantwoording van de bewerking
De omvang van het archief bedraagt 0,2 m.
Ordening van het archief
Bij de inventarisatie is een hoofdindeling gebruikt naar functies, nl. de verschillende functies die Neher in zijn loopbaan heeft gehad.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Staatsbedrijf der PTT: Archief van L. Neher als Directeur-Generaal der PTT, nummer toegang 2.16.78.04, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, PTT / Neher, 2.16.78.04, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
De gedeponeerde archieven van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie zijn die archieven, die geen deel uitmaken van de serie-archieven van het Hoofdbestuur der PTT. Naast de archieven van de Hoofdbestuursafdelingen (hoofdzakelijk gevormd als een serie verbalen en later als gecodeerd archief) en de Directieraadsarchieven zijn er nl. nog diverse kleinere zelfstandige archieven gevormd binnen de Hoofdbestuursorganisatie. Deze archieven dragen allen de kenmerken van zelfstandige archiefvorming en zijn dus ook apart geïnventariseerd. De persoonlijke archieven van een aantal hoge PTT-functionarissen zijn beschreven in de toegangen met de nummers 2.16.78.01 t/m 2.16.78.09.
Voor verder onderzoek komen in eerste instantie de volgende archieven in aanmerking:
  • Hoofdbestuur der Posterijen en Telegrafie 1893-1926, toegang nummer 2.16.21.
  • Bureau Radio-omroep en Radiodistributie, Cultureel gedeelte, Derde afdeling van het Hoofdbestuur der PTT 1919-1940, toegang nummer 2.16.25
  • Stukken betreffende de PTT en de Rijkspostspaarbank behorende tot verschillende afdelingen van de ministeries van Waterstaat en Binnenlandse Zaken 1906-1940, toegang nummer 2.16.29.