Terug naar zoekresultaten

2.11.114 Inventaris van het archief van de Landbouwkundig Adviseur voor Werkverschaffing en Steunverlening van het Ministerie van Landbouw en Visserij, (1928) 1935-1952

Het archief bevat stukken over voorstellen en verzoeken om subsidie voor de uitvoering van cultuurtechnische werken, met name in het kader van werkverschaffing.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.11.114
Inventaris van het archief van de Landbouwkundig Adviseur voor Werkverschaffing en Steunverlening van het Ministerie van Landbouw en Visserij, (1928) 1935-1952

Auteur

I. Heidebrink

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2015 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Landbouwkundig Adviseur voor Werkverschaffing en Steunverlening
LNV / Landbouwkundig Adviseur Werkverschaffing

Periodisering

archiefvorming: 1935-1952
oudste stuk - jongste stuk: 1928-1952

Archiefbloknummer

L25610

Omvang

; 129 inventarisnummer(s) 3,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

ir. F.P. Mesu, Landbouwkundig Adviseur voor Werkverschaffing en Steunverlening

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken over voorstellen en verzoeken om subsidie voor de uitvoering van cultuurtechnische werken, met name in het kader van werkverschaffing.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Ir. Ferdinandus Pieter Mesu (1889-1978) studeerde in 1914 af in Wageningen als landbouwkundige. Hij startte zijn loopbaan in 1917 als cultuurconsulent van de Friesche Maatschappij van Landbouw, ging In 1920 naar Drenthe als landbouwkundig vertegenwoordiger van het Rivierenbureau en werd in 1923 cultuurconsulent in Overijssel. Hij werkte daar nauw samen met besturen van landbouwmaatschappijen, ontginningsmaatschappijen, waterschappen, gemeenten en provincie. In 1930 volgde een aanstelling bij de Directie van de Wieringermeer, waar hij zich bezig hield met het in cultuur brengen van gronden, ontsluiting van wegen en kanalen, ontwatering en verkaveling.
In mei 1935 werd Mesu benoemd tot directeur van de pas opgerichte Cultuurtechnische Dienst in Utrecht. Alle overheidsactiviteiten op het gebied van ontginning, ontwatering en ruilverkaveling waren samengevoegd in deze dienst en in de Centrale Cultuurtechnische Commissie, waarvan Mesu secretaris was. In deze periode ging het Rijk er toe over om werkeloosheid te bestrijden door subsidiëring van werkverschaffingsprojecten. Vanuit zijn functie als hoofd van de Cultuurtechnische Dienst en dankzij zijn uitgebreide ervaring en expertise speelde Mesu hierbij een belangrijke rol als adviseur. In die hoedanigheid was hij lid van verschillende commissies:
  • Interdepartementale Commissie van advies inzake aangelegenheden het Werkfonds (openbare werken) en de werkverschaffing betreffende (1936-1939);
  • Contactcommissie Werkverschaffing Bouwbedrijf, 1936-1939;
  • Commissie van advies voor de Rijksdienst voor de Werkverruiming, 1939-1944;
  • Commissie van advies van de Dienst Uitvoering van Werken 1946-1954;
  • Commissie van Bijstand inzake aankopen van grond in het kader van werkverruiming, 1937-1950.
Ook was hij bestuurslid van diverse stichtingen en verenigingen op het werkterrein, zoals de stichting Landverbetering Zuid-Holland , de commissie inzake waterverontreiniging, en de Nederlandse Turfcentrale.
In 1942 werd besloten de uitvoering van ruilverkavelingen en andere cultuurtechnische werken niet langer alleen te subsidiëren in het kader van werkverruiming. Het departement van Landbouw verstrekte voortaan zelf financiële tegemoetkomingen. Na de Tweede Wereldoorlog werden de ruilverkavelingactiviteiten in Nederland sterk opgevoerd. Bodemonderzoek, in combinatie met mechanisatie en rationalisatie in de landbouw speelden daarbij een grote rol.
In april 1954 ging Mesu als directeur van de Cultuurtechnische Dienst met pensioen, maar ook daarna bleef hij nog lang actief op cultuurtechnisch gebied. Hij heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van deze discipline en daarmee op de ontwikkeling van het Nederlands landschap.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van ir. Mesu als landbouwkundig adviseur voor werkverschaffing en steunverlening is in zijn geheel bewaard, omdat de archieven van de afdelingen Werkverschaffing en Steunverlening van het ministerie van Sociale Zaken en van de Rijksdienst voor de Werkverruiming grotendeels verloren zijn gegaan bij het bombardement van het Bezuidenhout op 3 maart 1945.
Een deel van het archief van Mesu - met name de series, agenda’s met bijlagen en notulen van vergaderingen van de adviescommissies inzake werkverruiming waarin Mesu zitting had – werd ter opvulling van de hiaten toegevoegd aan de archieven van het ministerie van Sociale Zaken. Zie toegang, 2.15.28.
Het hier beschreven archief van Mesu heeft een omvang van 3,4 m’ en bevat dossiers voorzien van het opschrift “WS” (Werkverschaffing en Steunverlening) en nummers 1-t/m 35, waarbij de nummers 3, 34, 96-100, 104, 111-115, 123 en 131-134 ontbreken.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat correspondentie met bijlagen over door ir. Mesu ingewonnen informatie en uitgebrachte adviezen over voorstellen en verzoeken om subsidie voor de uitvoering van werken, met name in het kader van werkverschaffing. Dankzij deze werken, zoals ontginning van woeste gronden, inpoldering, grondverbetering en bebossing, is het Nederlandse landschap in een periode van twintig jaar ingrijpend veranderd. De meeste projecten werden uitgevoerd in Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant.
Verantwoording van de bewerking
De WS dossiers zaten door elkaar verpakt in archiefdozen. In het archief zijn de dossiers geplaatst in volgorde van de WS nummers, dat bij elke beschrijving is aangegeven. De beschrijvingen in de archiefinventaris zijn zoveel mogelijk provinciegewijs geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Landbouwkundig Adviseur voor Werkverschaffing en Steunverlening, nummer toegang 2.11.114, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, LNV / Landbouwkundig Adviseur Werkverschaffing, 2.11.114, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Nationaal Archief:
  • Rijksdienst Uitvoering Werken, 1937-1955 (toegang 2.15.28);
  • Ministerie van Sociale Zaken, Afdeling Werkverschaffing en Steunverlening, 1931-1939 e.v. (toegang 2.15.28);
  • Commissie inzake Waterverontreiniging, 1934-1944 (toegang 2.16.19.42).
Drents Archief:
  • NV Ontginningsmaatschappij Het Lantschap Drenthe te Assen, NV De Vereenigde Groninger Gemeenten te Ter Apel, NV Ontginningsmaatschappij De Drie Provinciën.
Historisch Centrum Overijssel:
  • NV Ontginningsmaatschappij Land van Vollenhoven, NV Ontginningsmaatschappij Overijssel.
Brabants Historisch Informatiecentrum:
  • Stichting Werkverschaffing en Ontginning Noord-Brabant
Publicaties
  • Lemma ir. F.P. Mesu, zie: http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn6/mesu;
  • 'Veertig jaren cultuurtechniek", in Tijdschrift der Nederlandsche Heidemaatschappij , 65 (1954) 6 (juni) 158-176;
  • samen met J. van Veen, Waterhuishouding in Nederland , (Meppel 1957);
  • 'Ontmoeting in Drenthe', in Dr.ir. Johan van Veen. De som van een leven , onder red. van H.J. Stuvel ('s- Gravenhage 1972) 27-30;
  • Mesu, het leven van een pionier. Herinneringen uit en over zijn leven , bewerkt door M.A. Geuze (Middelburg 1979);
  • Jan Groeneveld, Veranderend Nederland. Een halve eeuw ontwikkeling op het platteland , (Maastricht [etc.] 1985);
  • G.A. Coert, lemma in Drentse biografieën. Levensbeschrijvingen van bekende en onbekende Drenten I , (Meppel [etc.] 1989) 136-138;
  • Gerrie Andela, Kneedbaar landschap, kneedbaar volk. De heroïsche jaren van de ruilverkavelingen in Nederland , (Bussum 2000);
  • Willem van der Ham, Meester van de zee. Johan van Veen (1893-1959), waterstaatsingenieur , (Amsterdam 2003).