Terug naar zoekresultaten

2.09.78 Inventaris van het archief van het Scheidsgerecht voor het Productschappersoneel (en taakvoorgangers), 1945-1997

Het archief bevat procesdossiers, uitspraken en processen-verbaal ter terechtzitting.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.09.78
Inventaris van het archief van het Scheidsgerecht voor het Productschappersoneel (en taakvoorgangers), 1945-1997

Auteur

CAS 1114

Versie

24-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2007 cc0
( Geanonimiseerde versie. )

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Scheidsgerecht voor het Productschapspersoneel
Scheidsgerecht Productschapspersoneel

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1997

Archiefbloknummer

J19

Omvang

; 15 inventarisnummer(s) 1,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Commissie van Scheidslieden als bedoeld in artikel 90, 3e lid der Land- en Tuinbouwongevallenwet Scheidsgerecht van de Federatie van Bedrijfsverenigingen voor Ziekengeldverzekering Scheidsgerecht voor de Ziektewet Scheidsgerecht Personeel (Hoofd) Bedrijfsschappen Voedselvoorziening Scheidsgerecht Productschapspersoneel, , 1922

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat procesdossiers, uitspraken en processen-verbaal ter terechtzitting.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Commissie van Scheidslieden Land- en Tuinbouwongevallenwet 1922
Het verschijnsel scheidsgerecht is al ouder en kwam onder meer voor bij werklieden die in dienst waren van lagere overheden (gasfabrieken, drinkwaterleidingbedrijven etc.). De Land- en Tuinbouwongevallenwet van 1922 droeg de uitvoering van de ongevallenverzekering op aan de Rijksverzekeringsbank en de Raden van Arbeid of aan bedrijfsverenigingen. In de praktijk werd bijna de gehele wet door bedrijfsverenigingen uitgevoerd. Bij geschillen konden partijen - de bedrijfsvereniging, de verzekerde of de werkgever - de zaak voorleggen aan een Commissie van Scheidslieden, die bestond uit een voorzitter, een lid-werkgever, een lid-werknemer en een secretaris. Voorzitter en secretaris waren vaak wel juristen, de twee andere leden doorgaans niet. De commissies hielden ook buiten de standplaats zitting. Van hun uitspraken kon men in beroep gaan bij de Centrale Raad van Beroep. In 1923 werden commissies ingesteld in: Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Groningen en Tilburg. De Haagse commissie had als ressort de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Opmerkelijk is dat men hier te doen heeft met een vorm van geprivatiseerde rechtspraak, waarover de overheid maar weinig zeggenschap had. Na 1930 ontstonden er ook scheidsgerechten voor de Ziektewet. De Organisatiewet Sociale Verzekeringen van 1952 droeg deze bevoegdheid over aan de Raden van Beroep.
Taken en activiteiten
Zij beslissen bij conflicten over uitvoering van de Land- en Tuinbouwongevallenwet. Het besluit van 1923 regelde tot in bijzonderheden de samenstelling, werkwijze en procedure van de commissies. Een geding ving steeds aan met een klaagschrift dat door de secretaris van de commissie aan de andere partij werd gezonden, die daar weer met een contra-memorie kon reageren. Het was mogelijk om getuigen en deskundigen te horen en om een nader onderzoek in te stellen, bijv. naar de hoogte van het loon. In de dossiers is ook sprake van de POC, maar de wet- en regelgeving geeft geen uitsluitsel over wat dit nu is, mogelijk een Plaatselijke Onderzoeks Commissie. Voor verdere bijzonderheden wordt verwezen naar het besluit van 1923. Het archief van de Commissie van Scheidslieden Land- en Tuinbouwongevallenwet 1922 is voor de overgrote deel overgedragen aan het Nationaal Archief ( Zie voor meer informatie de inventaris 2.15.03, Commissie van Scheidslieden, bedoeld in artikel 90 van de Land- en Tuinbouwongevallenwet 1922 te 's Gravenhage, 1923-1944. ) . De taken zijn na opheffing van de commissie overgedragen aan de Raden van Beroep.
Scheidsgerecht van de Federatie van Bedrijfsverenigingen voor Ziekengeldverzekering
De taken en activiteiten van het Scheidsgerecht voor de Ziektewet zijn niet te vinden en derhalve niet beschreven.
Scheidsgerecht voor de Ziektewet
De taken en activiteiten van het Scheidsgerecht voor de Ziektewet zijn niet te vinden en derhalve niet beschreven.
Scheidsgerecht Personeel (Hoofd) Bedrijfsschappen Voedselvoorziening
De taken en activiteiten van het Scheidsgerecht Personeel (Hoofd) Bedrijfsschappen Voedselvoorziening zijn niet te vinden en derhalve niet beschreven.
Scheidsgerecht Productschapspersoneel
( Informatie afkomstig van A. van Baar, College van Beroep voor het Bedrijfsleven. )
De productschappen moesten voor hun personeel een scheidsgerecht opzetten voor hun arbeidspositievoorwaarden. Omdat de productschappen een rechter als voorzitter moesten hebben (verder bestond het uit leken [bedrijfsleven en bonden]) en zij dikwijls als verweerder in zaken bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven voorkwamen hadden zij de president van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven gevraagd of hij niet voorzitter van het Scheidsgerecht wilde worden en de rechtszaal van het College ter beschikking kon stellen.
Derhalve trad de president van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven op als voorzitter voor het Scheidsgerecht en om deze reden wilde hij dan ook dat de administratie vanuit het College van Beroep voor het Bedrijfsleven werd verzorgd.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Wat na bewerking overbleef waren de procesdossiers, de uitspraken en de processen-verbaal ter terechtzitting. De omvang van de over te dragen archiefbestanddelen is 1 meter.
Verantwoording van de bewerking
Algemene toelichting
Op basis van een projectconvenant tussen het Ministerie van Justitie, Directie Rechtspleging en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) is in de periode 2006 - 2007 het archief bewerkt van het Scheidgerecht Productschapspersoneel met taakvoorganger Scheidgerecht Personeel Bedrijfsschappen Voedselvoorziening. Het archief beslaat voornamelijk de periode 1945 - 1997.
Inventaris
In deze inventaris zijn de voor bewaring aangewezen dossiers op numerieke volgorde opgenomen. Bij het gedeelte van het archief van het Scheidsgerecht Personeel (Hoofd) Bedrijfsschappen Voedselvoorziening is de aangetroffen toegang ook opgenomen in deze inventaris. Bij de resterende scheidsgerechten zijn geen eigentijdse toegangen aangetroffen. Daarom zijn de procesdossiers van het Scheidsgerecht Productschapspersoneel in een afzonderlijke bijlage toegankelijk gemaakt. Bij de bewerking van deze blokken zijn nog een drietal scheidsgerechten aangetroffen en als zodanig beschreven en opgenomen in deze inventaris. De herkomst van deze bestanden valt niet te achterhalen.
Het archief van de Commissie van Scheidslieden Land- en Tuinbouwongevallenwet 1922 is aangetroffen in het gedeelte wat betrekking had op de Scheidgerechten. De keuze om deze op te nemen in deze inventaris is de benaming 'Scheidslieden'.
Toegang op procesdossiers
Op de procesdossiers bestaat een alfabetische klapper als (neven)ingangsysteem alsmede een bijlage waarin staat vermeld het inventarisnummer, het SPB (later SP) nummer, naam van de eiser en de naam van het productschap.
Materiële verzorging
Tijdens het vooronderzoek zijn geen afwijkingen m.b.t. de materiële staat geconstateerd. Voor binnenkomst van het archief bij de CAS zijn de archiefbescheiden materieel getoetst en goedgekeurd. Voor de materiële staat van het archief is de bewerking van het te bewaren gedeelte uitgevoerd conform artikel 11 van het Archiefbesluit en de Regeling Duurzaamheid Archiefbescheiden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Scheidsgerecht voor het Productschapspersoneel, nummer toegang 2.09.78, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Scheidsgerecht Productschapspersoneel, 2.09.78, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Zie ook: 2.15.03 - Inventaris van het archief van de Commissie van Scheidslieden, bedoeld in artikel 90 van de Land- en Tuinbouwongevallenwet 1922 te 's-Gravenhage, 1923-1944

Bijlagen

Bijlage 1: Specificatie [zie niet openbare toegang 2.09.78.01]
Bijlage 2: Specificatie [zie niet openbare toegang 2.09.78.01]