Terug naar zoekresultaten

2.21.283 Inventaris van het archief van dr. A.J. Piekaar [1910-1990] over de jaren 1933-1990

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.283
Inventaris van het archief van dr. A.J. Piekaar [1910-1990] over de jaren 1933-1990

Auteur

M. Baertl, J.A.W.M. Juffermans

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1995 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 540 Dr. A.J. Piekaar
Piekaar

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1933-1990

Archiefbloknummer

C22171

Omvang

; 182 inventarisnummer(s) 3,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere documenten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Piekaar, A.J.
, 1910-1990

Samenvatting van de inhoud van het archief

A.J. Piekaar (1910-1990) was van 1934 tot 1949 ambtenaar in de Indische bestuursdienst; vervolgens van 1949 tot 1953 ambtenaar aan het Hoge Commissariaat te Djakarta; vanaf 1953 ambtenaar aan het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen; was directeur-generaal Wetenschapsbeleid ministerie van Onderwijs en Wetenschappen tot 29 februari 1975 en was van 18 april 1977 tot 1 maart 1980 lid van de Raad van State in buitengewone dienst. De inventaris bevat stukken betreffende zijn bemoeienis met Nederlands-Indië/Indonesië, zowel voor als na zijn terugkeer naar Nederland in 1953; en stukken betreffende zijn bemoeienis met onderwijs en wetenschappen als directeur-generaal van het ministerie. Daarnaast zijn er stukken m.b.t. zijn diverse bestuursfuncties.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Arie Johannes Piekaar werd op 28 februari 1910 te Rotterdam geboren. Na zijn middelbare schoolopleiding studeerde hij Indologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1933 promoveerde hij aldaar tot doctor in de Rechtsgeleerdheid op zijn dissertatie "Moederland en Overzeesche Financiën, studie van vergelijkend staatsrecht".
Tussen 1934 en 1949 was hij werkzaam als Indisch bestuursambtenaar, aanvankelijk in de Residentie Atjeh en Onderhorigheden, na zijn internering gedurende de Japanse bezetting (1942-1945) bij het Algemeen Regeringscommissariaat Borneo en de Grote Oost. Vanaf 1948 was hij tot de soevereiniteitsoverdracht secretaris van de Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon waarna hij tot 1953 werkzaam was bij het Nederlandse Hoge Commissariaat te Djakarta.
In 1953 repatrieerde hij naar Nederland waar hij in dienst trad bij het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, eerst als administrateur van de afdeling Voorbereidend en Middelbaar Onderwijs, daarna als chef van de afdeling Hoger Onderwijs en Wetenschappen. Vanaf 1960 was hij tot zijn pensionering directeur-generaal voor de Wetenschappen c.q. het Wetenschapsbeleid.
In 1975 werd hij buitengewoon lid van de Raad van State. Bovendien bekleedde hij bestuursfuncties in diverse organisaties, o.a. het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, het Interuniversitair Cardiologisch Instituut en de Begeleidingscommissie Structuuronderzoek.
Hij overleed op 4 april 1990 te Wassenaar.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Een klein gedeelte van het archief (inv. nrs. 32, 34 en 35) is in 1989 door Piekaar aan het Algemeen Rijksarchief geschonken. Na zijn overlijden verwierf het Algemeen Rijksarchief de overige stukken van zijn weduwe, mevrouw A.M. Piekaar-van der Aa.
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Ordening van het archief
In de door A.J. Piekaar nagelaten archivalia is weinig oude orde aangetroffen. Een uitzondering hierop vormt een door hem samengestelde serie correspondentie (inv.nrs. 47-57) die intact gehouden is. De overige stukken waren onderwerpsgewijs in mappen verzameld.
Een indeling naar functie was niet mogelijk omdat de stukken niet geplaatst konden worden in elkaar onderling uitsluitende rubrieken, met name geldt dit voor de stukken betreffende Nederlands-Indië/Indonesië. Daarom is gekozen voor een indeling naar bemoeienis, waarbinnen de stukken zo veel mogelijk naar functie zijn geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 540 Dr. A.J. Piekaar, nummer toegang 2.21.283, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Piekaar, 2.21.283, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen