Terug naar zoekresultaten

2.05.110 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal te Antwerpen (België), 1842-1956

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.110
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal te Antwerpen (België), 1842-1956

Auteur

G.P. de Vries

Versie

04-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1989 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Consulaat-Generaal te Antwerpen (België)
Consulaat-Generaal Antwerpen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1842-1956

Archiefbloknummer

Z29

Omvang

; 220 inventarisnummer(s) 9,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Consulaat-Generaal te Antwerpen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief weerspiegelt de werkzaamheden van het consulaat-generaal die vooral lagen op het gebied van handel en scheepvaart. Om die reden hadden veel Nederlandse rederijen en handelshuizen hun vertegenwoordigers in de haven van Antwerpen. In verband met de nabijheid van Nederland hebben in de loop van de tijd veel Nederlanders zich in Antwerpen gevestigd. Het consulaat-generaal verleende consulaire bijstand aan deze Nederlanders, zoals het uitreiken van paspoorten en hulp aan werklozen, alsmede bemoeiingen met het verstrekken van arbeidsvergunningen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden de Nederlandse belangen behartigd door het Zweedse consulaat-generaal te Antwerpen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Antwerpen
De vereniging van Noord -en Zuid Nederland in 1814, schiep voor Antwerpen ideale voorwaarden tot ontplooiing. De haven werd een ernstige concurrent voor zowel Amsterdam als Rotterdam. Toen de stad zich in 1830 bij de Belgische revolutie aansloot, werd de Schelde opnieuw gesloten en kende Antwerpen weer een periode van economische teruggang. De vrede van 1839 maakte hier een einde aan, maar de scheepvaart bleef bezwaard door een Scheldetol. Deze tol werd in 1863 afgekocht en vanaf dat moment kon het moderne Antwerpen tot bloei komen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel Antwerpen op 17 mei 1940 in Duitse handen. Op 4 september 1944 werd het door Britse pantsertroepen bevrijd. De haven was onbeschadigd. Zij vervulde in de laatste maanden van de oorlog een belangrijke functie als aan- en afvoercentrum voor de geallieerden. Hiertoe moest eerst de Schelde worden vrijgemaakt, hetgeen geschiedde door de verovering van Zeeuws-Vlaanderen, Zuidbeveland en Walcheren. Van september 1944 tot maart 1945 had de stad zwaar te lijden onder de bombardementen van Duitse raketten.
Na de Tweede Wereldoorlog is Antwerpen vooral bekend geworden als markthaven, waar producten van nationale industrieën grotendeels werden aangevoerd voor uitvoer, terwijl omgekeerd voor deze nationale industrieën de grondstoffen en halfproducten worden aangevoerd. Daarnaast is er een belangrijk transitoverkeer naar het achterland (West-Duitsland, Luxemburg, Noord-Frankrijk en het Saargebied).
Consulaat-Generaal
De volgende consulaire vertegenwoordigers waren belast met de waarneming van het consulaat-generaal te Antwerpen:
  • 1844-1854 hr. Cenie
  • 1854-1888 H.C. Cankrien
  • 1888-1900 J. de Kuyper
  • 1900-1922 J.A. van den Bergh
  • 1922-1948 A. Ruys
  • 1948-1954 D.G.E. Middelburg
  • 1954-1955 H. Hagenaar
  • 1955-1958 M.J. Schreven.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden de Nederlandse belangen behartigd door het Zweedse consulaat-generaal te Antwerpen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de consulaire vertegenwoordiging te Antwerpen over de jaren 1842-1956 werd in gedeelten overgebracht naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1952 werden de stukken uit 1842-1945 overgebracht en in 1963 de stukken uit de periode 1946-1956.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Het archief over de jaren 1842-1956 had een omvang van 76 dozen (8,4 meter). Tijdens de inventarisatie zijn 60 dozen (6,6 meter) vernietigd volgens de vernietigingslijst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (1960).
Verantwoording van de bewerking
De stukken over de periode 1842-1938 waren oorspronkelijk op datum van ontvangst opgeborgen. Doch bij een eerdere inventarisatie zijn de stukken per periode en in rubrieken ingedeeld. Het was helaas niet mogelijk de oude orde van deze archiefstukken te herstellen; de stukken zijn vervolgens ingedeeld bij de lettercode, die na 1945 werd toepast op de consulaire post. Elke rubriek had een letter, waarop de stukken werden ingedeeld.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Buitenlandse Zaken: Consulaat-Generaal te Antwerpen (België), nummer toegang 2.05.110, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat-Generaal Antwerpen, 2.05.110, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen