Terug naar zoekresultaten

2.06.042 Inventaris van het archief van de Nederlandse Militaire Missie: Afdeling Technisch Onderzoek, 1945-1950

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.06.042
Inventaris van het archief van de Nederlandse Militaire Missie: Afdeling Technisch Onderzoek, 1945-1950

Auteur

CAB-EZ

Versie

06-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1965 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Bestuursraad in Duitsland; Afdeling Technisch Onderzoek
NMM Duitsland - Technisch Onderzoek

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1950

Archiefbloknummer

E20235

Omvang

; 88 inventarisnummer(s) 10,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Dienst Technisch Onderzoek Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Bestuursraad in Duitsland Stichting Technisch Documentencentrum

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Tweede Wereldoorlog had Nederland opgezadeld met een achterstand qua research. Om kennis te nemen van de stand van de Duitse techniek en wetenschap werd in juli 1945 de Afdeling Technisch Onderzoek (ATO) opgericht bij de Nederlandse Militaire Missie in Berlijn. De gegevens werden doorgespeeld naar Nederlandse bedrijven en instellingen.
Het archief van de Afdeling Technisch Onderzoek bevat onder andere correspondentie, (reis-)rapporten, verslagen, notities, stukken betreffende personeelszaken en financiële stukken.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De bezetting zorgde voor een achterstand van research in Nederland. Onderzoeksfaciliteiten hadden stilgelegen of waren geplunderd. Op de Conferentie van Potsdam was bepaald dat geallieerde landen de mogelijkheid moesten krijgen om kennis te nemen van de stand van de Duitse techniek en wetenschap. In juli 1945 was op instigatie van Luitenant-Generaal A.Q.H. Dijxhoorn Afdeling Technisch Onderzoek (ATO) opgericht bij de Nederlandse Militaire Missie in Berlijn die onderzoek deed naar Duitse militaire technologie. Besloten werd de activiteiten te verbreden tot civiele techniek, waarbij werd samengewerkt met het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse industrie. Er kwamen kantoren in Amsterdam, Berlijn en de westelijke bezettingszones en, omdat de geallieerde bezettingsmachten materiaal en documenten vanuit Duitsland verplaatsten naar hun eigen landen, werd de organisatie uitgebreid met bureaus in Londen (1 januari 1946) en Washington (1 januari 1947). In juli 1947 werden de activiteiten in Duitsland afgesloten en in 1950 de activiteiten in Engeland en de Verenigde Staten. In de loop van haar bestaan had de ATO duizenden onderzoeksrapporten geschreven of laten schrijven. De gegevens werden doorgespeeld naar Nederlandse bedrijven en instellingen zoals het Nationaal Luchtvaartlaboratorium, Fokker, Hoogovens, Organon, AKU, Philips, de Staatsmijnen en Stork. Er werd voor vele miljoenen guldens aan materiaal naar Nederland gehaald (o.m. voor de laboratoria van universiteiten en technische hogescholen). Er werden, op kosten van de ATO, honderden Nederlandse onderzoekers naar Duitsland gestuurd om onderzoek te doen. Daaronder medewerkers van Nederlandse industrieën en wetenschappers zoals de Amsterdamse hoogleraar en natuurkundige A. Michels. Tenslotte werden prominente Duitse wetenschappers ondervraagd, zoals de natuurkundige A. Esau, directeur van het Kaiser Wilhelm Insitut, en de scheikundige O. Bayer.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Bestuursraad in Duitsland; Afdeling Technisch Onderzoek, nummer toegang 2.06.042, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, NMM Duitsland - Technisch Onderzoek, 2.06.042, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen