Terug naar zoekresultaten

3.18.08 Inventaris van het archief van het klooster der Heilige Maria op den Berg Sion, 1440-1584

Het archief van het klooster bevat oorkonden betreffende renteopbrengsten.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.18.08
Inventaris van het archief van het klooster der Heilige Maria op den Berg Sion, 1440-1584

Auteur

S.W.A. Drossaers

Versie

15-06-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1916 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Delftse Statenkloosters H. Maria op de Berg Sion
Delftse Statenkloosters / H. Maria

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1440-1584

Archiefbloknummer

36008

Omvang

; 11 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. De Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief. De Duitse stukken zijn grotendeels in het Kurrentenschrift geschreven.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Klooster der Heilige Maria op den Berg Sion

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het klooster bevat oorkonden betreffende renteopbrengsten.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Zoals reeds in de inleiding van het fraterhuis St. Hieronymus' dal is besproken, is het jaar der stichting van dit klooster niet nauwkeurig bekend doch moet het gezocht worden tussen de jaren 1431 en 1436, waarbij er, door het vermelde proces over de bibliotheek, meer voor te zeggen valt het in de nabijheid van het laatste, dan in die van het eerste te zoeken. De vijf charters, die het Algemeen Rijksarchief van dit klooster bezit, verspreiden over de verdere geschiedenis er van al even weinig licht.
Dat het klooster zich zeer snel ontwikkeld moet hebben, (waarbij niet vergeten moet worden, dat de stichting eigenlijk slechts een verhuizing was) blijkt uit de voorname plaats, die het in het zoogenaamde kapittel van Sion innam ( Zie over dit kapittel vooral Römer a. w. I pag. 363 sqq. en J. G. R. Acquoy, Het klooster te Windesheim II pag. 33 sqq. ) . Uit het feit alleen, dat dit in het klooster Sion gesticht werd, ontleent het zijn naam niet, daar het dien, blijkens desbetreffende stukken, eerst op den langen duur kreeg. Het klooster, dat in den stichtingsbrief van 1444 zoowel als in een privilegebrief van 1541 ( Deze beide brieven bevinden zich onder de stukken van het klooster St. Michiel in den Hem in het archief der Oud-Bisschoppelijke Klerezy te Utrecht. Ook is daar bijgevoegd een afschrift op perkament van een brief van paus Sixtus VI, waarin deze het klooster Sion onder de bescherming stelt van de abten van St. Martinus te Keulen en van St. Laurentius te Oostbroek. ) boven aan een rij van oudere kloosters stond, heeft zich dus op den duur op die plaats gehandhaafd ( De bewering van J. de La Torre, aangehaald door Van Heussen a. w. p. 415, dat het kapittel onder de priors van Sion stond, wordt door het uittreksel, dat Römer t.a.p. uit een regelboekje van het klooster in Stein geeft, niet bevestigd; er werd nl. jaarlijks een prior superior gekozen en de keuze schijnt dikwijls op den prior van Sion gevallen te zijn. Wel is daar sprake van het "hoofdgesticht" en wordt in de Constitutiones van het kapittel, welke in 1462 werden goedgekeurd, het klooster Sion aldus genoemd. ) . Weinig hielp het dit klooster, dat het door zijn ligging buiten Delft gespaard bleef voor den brand van 1536: in 1544 werd het moedwillig in brand gestoken, waarbij de verdenking op een der priesters viel. Bij die gelegenheid verbrandden "de voorkerk met de altaren, het gehele pand met alle de cellen, het ziekenhuis, de gastkamers, de boeken, de reventer, en het vrouwenhuis" ( Van Bleyswijck a. w. pag. 361. ) . Er waren dus ook nonnen op den berg Sion en daarmee is tevens een charter opgehelderd, dat zich in het archief van het klooster St. Anna bevindt (reg. no. 226) en waarin van een vrouwenklooster Sion sprake is. Een eigen hoofd had het niet, prior en capitularen van het mannenklooster treden daar op voor de nonnen.
In 1572 deelde dit klooster met dat van Koningsveld en dat der Carthuizers hetzelfde lot en werd het bij de nadering der Spanjaarden gesloopt.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Delftse Statenkloosters H. Maria op de Berg Sion, nummer toegang 3.18.08, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Delftse Statenkloosters / H. Maria, 3.18.08, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar