Terug naar zoekresultaten

2.06.076.10 Inventaris van het archief van het Rijksbureau voor Oude Materialen en Afvalstoffen, 1940-1946

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.06.076.10
Inventaris van het archief van het Rijksbureau voor Oude Materialen en Afvalstoffen, 1940-1946

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Versie

06-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1996 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Rijksbureau voor Oude Materialen en Afvalstoffen (ROMEA)
Rijksbureau Oude Materialen en Afvalstoffen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1940-1946

Archiefbloknummer

E20126

Omvang

; 41 inventarisnummer(s) 0,75 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Rijksbureau voor Oude Materialen en Afvalstoffen Tijdelijk Rijksbureau voor Oude Materialen en Afvalstoffen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Ondanks de neutraliteit had de Eerste wereldoorlog in Nederland tot schaarste en distributieproblemen geleid. Hernieuwde oorlogsdreiging en de mogelijkheid van een terugkerende schaarste waren aanleiding voor de Distributiewet van 1939. Een (niet met name genoemd) gevolg van de wet was de oprichting van diverse Kernbureaus voor handel en nijverheid. Zonder een uitgebreid ambtelijk apparaat moesten zij voorbereidingen treffen om zonodig de schaarste binnen de sector zo doeltreffend mogelijk het hoofd te kunnen bieden. Bij het uitbreken van de Tweede wereldoorlog in september 1939, werden de Kernbureaus omgezet in, uiteindelijk twintig, Rijksbureaus met een doorlopend sterk groeiend ambtelijk apparaat.
Aan het hoofd van de Rijksbureaus stond vaak een topfiguur van een vooraanstaand bedrijf uit de industrietak, ondersteund door ambtenaren en vertegenwoordigers van de vakcentrales. Na inventarisatie van de importmogelijkheden, voorraden en behoeften, trachtte men met behulp van prijsvorming, fabricagevoorschriften en distributiebeschikkingen te komen tot een zo doeltreffend en rechtvaardig mogelijke verdeling en verspreiding van goederen onder (detail)handel en het publiek en van grondstoffen, productiemiddelen en verdere faciliteiten onder de fabrikanten en verwerkende industrieën. Het was de bedoeling dat hierbij geen enkel bedrijf boven andere bevoordeeld zou worden: de onderlinge concurrentiestrijd moest voor de duur der schaarste opgeschort worden. De vele regelingen werden meestal niet kenbaar gemaakt via de reguliere weg van publicatie in de staatscourant, maar door middel van circulaires.
In het zuiden van Nederland bestond in de periode september 1944 - mei 1945 vaak een Tijdelijk Rijksbureau voor de bevrijde gebieden, onder leiding van het College van Algemene Commissarissen voor Landbouw, Handel en Nijverheid.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In augustus 1940 werd het Rijksbureau voor Oude Materialen en Afvalstoffen (ROMEA) opgericht ( Beschikking Inzameling Oude Materialen en Afvalstoffen 1040, Beschikking van de Secretaris Generaal van 19 augustus 1940, no. 40237 N. (Stcrt 165) m.i.v. 26 augustus 1940. Opgeheven bij Ministeriële Beschikking op 15 juni 1946, no. 39791 HV/PD (Stcrt 113). ) . De volgende goederen hoorden tot de competentie van dit Rijksbureau ( Ingekorte versie van artikel 1 van de Oude Materialen- en Afvalstoffenbesluit 1940, Verordeningen Blad 32 van 19 oktober 1940, nr 180. ) :
  1. alle geheel of ten dele uit metaal, papier, karton, linnen katoen, jute wol, zijde, kunstzijde of andere vezelstoffen, huiden, vellen, leer, glas, rubber van elke soort, minerale oliën, celluloid, hoorn, been, kurk, dierlijk haar, borstels of veren bestaande stoffen of voorwerpen, welke niet meer overeenkomstig hun oorspronkelijke bestemming worden gebruikt;
  2. andere door de Secretaris Generaal aan te wijzen stoffen of voorwerpen, welke niet meer overeenkomstig hun oorspronkelijke bestemming worden gebruikt.
De volgende dispensaties en nadere beschikkingen zijn uitgevaardigd:
  • Oude materialen- en afvalstoffenbesluit 1940 nr 1
  • Oude materialen- en afvalstoffenbeschikking nr 2/1940
  • Oude materialen- en afvalstoffenbeschikking nr 3/1940
  • Oude materialen- en afvalstoffenbeschikking nr 4/1940
  • Oude materialen- en afvalstoffenbeschikking nr 5/1941
  • Oude materialen- en afvalstoffenbeschikking nr 6/1942
  • Oude materialen- en afvalstoffenbeschikking nr 7/1944
In juni 1946 werd het rijksbureau opgeheven bij Ministeriële Beschikking ( Opheffing ROMEA, Beschikking van de Minister van Economische Zaken van 15 juni 1946, no. 40237 N.(Stcrt 113). ) .
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Rijksbureau voor Oude Materialen en Afvalstoffen (ROMEA), nummer toegang 2.06.076.10, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Rijksbureau Oude Materialen en Afvalstoffen, 2.06.076.10, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar