Terug naar zoekresultaten

2.21.237 Inventaris van het archief van C.A. Kluyver [levensjaren 1884-1974], 1909-1967

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.237
Inventaris van het archief van C.A. Kluyver [levensjaren 1884-1974], 1909-1967

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1986 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 455 Kluyver-De Jong van Beek en Donk
Kluyver

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1909-1967

Archiefbloknummer

C22194

Omvang

; 28 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale, geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Clasina Albertina Kluyver (1884-1974)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Clasina Albertina Kluyver (1884-1974) was actief in de vredes- en vrouwenbeweging. Vervolgens was ze werkzaam voor de afdeling Volkenbondzaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en later plaatsvervangend gedelegeerde bij de Volkenbond. Ook al had zij geen juridische opleiding, zij ontwikkelde zich tot een vooraanstaand deskundige op het gebied van internationale staatkunde. Het archief bevat o.a. briefwisselingen, en stukken betreffende haar activiteiten voor het vrouwenkiesrecht, de vrede en de Volkenbond en in Nederlandse politieke partijen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Clasina Albertina Kluyver werd op 23 september 1884 in Breda geboren. In 1902 schreef zij zich in aan de Rijksuniversiteit in Leiden om medicijnen te studeren, wellicht gestimuleerd door haar moeder Maria Honig, die werkzaam was in de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. In 1907 huwde zij met mr. Benjamin de Jong van Beek en Donk, een der bestuursleden van het comité "Vrede door Recht". Zij werd zelf actief in de vredes- en vrouwenbeweging betrokken. Na naam gemaakt te hebben met een lezing voor de Vereeniging van Vrouwelijke Studenten te Leiden over vredesvraagstukken (1909) was zij van 1910-1914 secretaris van de Nationale Vrouwenraad voor Nederland en aldus betrokken bij de internationale vrouwenconferenties van 1913. Ook was zij nauw betrokken bij de Nederlandsche Anti Oorlog Raad die op 8 oktober 1914, kort na het uitbreken van de wereldoorlog, door haar man werd opgericht. Zij correspondeerde met haar man over de Ford conferentie in Stockholm van 1916 en ijverde voor de oprichting van de Volkenbond.
In 1920 werd haar huwelijk met Benjamin de Jong van Beek en Donk ontbonden. Zij kreeg nu een aanstelling als commies bij de pas opgerichte afdeling Volkenbondzaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken en was tevens secretaris van de jaarlijkse Nederlandse delegatie bij de Volkenbond. In 1929 werd zij plaatsvervangend gedelegeerde in dit lichaam. Ook al had zij geen juridische opleiding, zij ontwikkelde zich tot een vooraanstaand deskundige op het gebied van internationale staatkunde.
De aanhang van de Nederlandsche Anti Oorlog Raad bestond vooral uit de vooruitstrevende liberalen en de vrijzinnige democraten. Clasina Kluyver had derhalve als deskundige voor de buitenlandse politiek invloed op het partijprogram. Zij gaf echter aan haar ambtelijke functie bij het ministerie de voorrang boven een kandidatuur op een verkiezingslijst. Eerst in 1946 stelde zij zich verkiesbaar voor de Tweede Kamer op een der lijsten van de Partij van de Arbeid. Zij was toen hoofd van de Afdeling Verenigde Naties van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tot aan haar dood behield zij de functie van Algemeen Adviseur-Honorair bij het ministerie. Op 7 oktober 1974 overleed zij in Den Haag.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Blijkens eigen mededelingen is een groot deel van haar archief in 1940 verloren gegaan ( Mededeling van C.A. Kluyver in inventarisnummer 5 ) .
Het archief werd in 1985 door mevrouw C.A. Binnerts-Kluyver aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief geschonken. ( Correspondentie Tweede Afdeling 1985 D 9.297, 1986 D 140 )
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 455 Kluyver-De Jong van Beek en Donk, nummer toegang 2.21.237, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Kluyver, 2.21.237, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar