Terug naar zoekresultaten

2.05.324 Inventaris van het archief van de Decoratiecommissie uit de Raad van Ministers, 1946-1995 (1996)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.324
Inventaris van het archief van de Decoratiecommissie uit de Raad van Ministers, 1946-1995 (1996)

Auteur

CAS 1258

Versie

30-08-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Decoratiecommissie uit de Raad van Ministers
BuZa / Decoratiecommissie

Periodisering

archiefvorming: 1946-1995
oudste stuk - jongste stuk: 1946-1996

Archiefbloknummer

Z243

Omvang

1597 inventarisnummer(s); 44,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Decoratiecommissie uit de Raad van Ministers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (1964 - 1995)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende regels en procedures rondom het decoreren, en de behandeling van decoraties, zoals voordracht en verlening van onderscheidingen aan personen, de lintjesregen, en voorstellen voor het verlenen van tussentijdse decoraties aan groepen personen ter gelegenheid van speciale gebeurtenissen, en aan personen vanwege bijzondere verdiensten. Daarnaast stukken betreffende de verantwoording van decoratierantsoenen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In november 1946 werd de Decoratiecommissie ingesteld. Deze commissie, bestaande uit de ministers van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Marine (deze laatste werd later opgevolgd door de Minister van Defensie), bracht adviezen uit aan de ministerraad inzake de verlening van koninklijke onderscheidingen in de beide orden van verdienste. In de praktijk werden de taken van deze 'ministeriële Decoratiecommissie' gedelegeerd aan de zogenoemde 'ambtelijke Decoratiecommissie', bestaande uit de directeuren kabinet en protocol van de genoemde ministeries met hun ondersteunend apparaat.
De commissie verkreeg in november 1947 een zelfstandige rol van betekenis: elk decoratievoorstel vanaf de eremedaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau tot en met de graad van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw werd door dit orgaan afgehandeld. Toekenning van de graden van Commandeur en hoger in beide orden behoefde de goedkeuring van de ministerraad. De eremedailles verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau in zilver en brons werden zelfstandig afgehandeld door de ministeries. ( RIO Adelsbeleid, adelsrecht en het decoratiestelsel. Een institutioneel onderzoek naar het adelsbeleid, adelsrecht en het decoratiestelsel na 1945. )
Bij de advisering worden de volgende stukken betrokken: het advies en de motivering van de burgemeester van de woonplaats van de betrokkene, het advies en de motivering van de Commissaris van de Koningin, een ingevuld exemplaar van het formulier voor het doen van een voorstel tot het verlenen van een onderscheiding, de verkregen inlichtingen uit het politieregister, het uittreksel uit het Justitieel Documentatieregister. Het betreft hier inlichtingen uit het Strafregister en het Algemeen Documentatieregister. De inlichtingen verkregen uit de Gemeentelijke Basisadministratie en indien deze zijn ingestuurd aanbevelingsbrieven.
Eind 1985 werd een voorstel van Rijkswet aanhangig gemaakt tot wijziging van de Wet op de Orde van de Nederlandse Leeuw van 1815 en de Wet op de Orde van Oranje-Nassau (1892). Uiteindelijk werd dit wetsvoorstel in 1994 aanvaard met als gevolg dat:
  • de eremedailles verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau en de Broedersmedaille verbonden aan de Orde van de Nederlandse Leeuw worden niet meer uitgereikt;
  • instelling van een nieuwe ridderlijke (zesde) graad van Lid in de Orde van Oranje-Nassau;
  • een Kapittel voor de Civiele Orden wordt ingesteld als centraal adviescollege voor voorstellen voor benoeming in de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau;
  • een Ordereglement wordt vastgesteld geldend voor beide orden houdende de nadere uitwerking van de wettelijke toekenningscriteria, de onderscheidingstekens en de procedure leidend tot benoeming.
Deze ingrijpende wijziging betekende het einde voor de Decoratiecommissie. Per 9 december 1994 werd het Kapittel voor de Civiele Orden ingesteld, de leden werden benoemd per 23 januari 1995. Dit kapittel geeft sindsdien uitvoering aan de decoratieverlening.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archieven zijn door de archiefvormer in bewaring gegeven bij de Centrale Afdeling Post- en Archiefzaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Sedert begin 2008 stonden de archieven in opslag bij de Centrale Archief Selectiedienst te Winschoten.
De archieven zijn in 2009 krachtens wettelijk voorschrift door het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Nationaal Archief overgedragen.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
De archiefbescheiden komen op grond van handeling 58 van de selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Adelsbeleid, adelsrecht en decoratiestelsel over de periode vanaf 1945 (1 november 2007/nr. C/S&A/07/2722), gepubliceerd in de Staatscourant van 5 december 2007, nr. 236. voor blijvende bewaring in aanmerking.
Aanvullingen
Het archief van de Decoratiecommissie uit de Raad van Ministers kan als afgesloten worden beschouwd, daar de ingrijpende wijzigingen in het decoratiestelsel in 1994 - 1995 ervoor zorgden dat de commissie als zodanig ophield te bestaan.
Verantwoording van de bewerking
Het archief van de Decoratiecommissie uit de Raad van Ministers maakt deel uit van de door de Centrale Archief Selectiedienst bewerkte archieven van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het kader van het Project Wegwerken Achterstand Archieven (PWAA). Ten behoeve van de bewerking werd een plan van aanpak samengesteld, welke de basis vormt voor de bewerking.
In het plan, welke werd goedgekeurd door het Nationaal Archief, zijn de afspraken met betrekking tot de selectie, ontsluiting, materiële verzorging en de overbrenging geregeld. Voor specifieke informatie wordt verwezen naar de afzonderlijke hoofdstukken in deze inventaris.
Ordening van het archief
De toegang is primair onder te verdelen in drie hoofdrubrieken, namelijk:
  • Regels en procedures
  • Behandeling van decoraties
  • Verantwoording van decoratierantsoenen
De rubriek Behandeling van decoraties is voor het archief tot 1974 onderverdeeld in decoratievoorstellen ter gelegenheid van algemene aangelegenheid en de tussentijdse decoratievoorstellen. De decoratievoorstellen ter gelegenheid van algemene aangelegenheid worden op Koninginnedag uitgereikt. Na 1974 heeft de archiefvormer beide soorten decoraties niet meer gescheiden. Deze stukken zijn dan ook terug te vinden in de rubriek Algemeen.
In het archief bevinden zich een aantal reeksen met het verlenen van onderscheidingen, deze reeksen zijn toegankelijk middels een trefwoordenlijst met persoonsnamen en indexen op persoonsnamen. De trefwoordenlijst, genaamd index op persoonsnamen, is als bijlage opgenomen. De indexen op persoonsnamen staan onder rubriek 2.1. Bij het opstellen van de trefwoordenlijst is de oude toegang als uitgangspunt genomen, de namen die in de oude toegang zijn uitgeschreven zijn opgenomen in de trefwoordenlijst. De archiefvormer heeft echter in de oude toegang niet alle persoonsnamen opgenomen en hierdoor is de trefwoordenlijst niet compleet. In de gevallen dat het archief niet toegankelijk is middels de trefwoordenlijst of de index zijn er twee mogelijkheden. Of het archief bevat geen persoonsnamen of het archief is toegankelijk op een andere manier, bijvoorbeeld op jaar en op de beginletters van de achternaam.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A), deels niet openbaar. Niet openbaar betreft de inv. nrs. 60-70. Deze worden in de jaren 2011 t/m 2025 beperkt openbaar (A). Inv.nr. 68 in 2022, inv.nr. 69 in 2024 en inv.n 70 in 2025
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Buitenlandse Zaken: Decoratiecommissie uit de Raad van Ministers, nummer toegang 2.05.324, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BuZa / Decoratiecommissie, 2.05.324, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Archiefbestanddelen