Terug naar zoekresultaten

2.06.123 Inventaris van het archief van de Raad voor Economische Aangelegenheden van het Ministerie van Economische Zaken, 1946-1961 (1974)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.06.123
Inventaris van het archief van de Raad voor Economische Aangelegenheden van het Ministerie van Economische Zaken, 1946-1961 (1974)

Auteur

Doc-Direkt Winschoten

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2014 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Raad voor de Economische Aangelegenheden
Raad Economische Aangelegenheden

Periodisering

archiefvorming: 1946-1961
oudste stuk - jongste stuk: 1946-1974

Archiefbloknummer

E16

Omvang

; 229 inventarisnummer(s) 10,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Raad voor Economische Aangelegenheden, , 1945 - 2008

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de archiefbescheiden gevormd door de adjunct-secretaris van de Raad voor Economische Aangelegenheden. Deze Raad is een van de vaste colleges van de ministerraad en vergadert onder voorzitterschap van de minister-president. De archiefbescheiden bevatten vergaderstukken en adviezen van verschillende organisaties betreffende economische onderwerpen die in de Raad behandeld worden.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De ministerraad beraadslaagt en besluit over het algemene regeringsbeleid en bevordert de eenheid van dat beleid. Niet alleen alle wetsvoorstellen, verdragen met buitenlandse mogendheden en benoemingen van hoge functionarissen worden besproken in de ministerraad, maar ook tal van actuele zaken. De ministerraad kan uit zijn midden onderraden vormen waar meer specifieke onderwerpen besproken worden die bepaalde delen van het algemene beleid betreffen. In deze raden wordt dan de besluitvorming voor de ministerraad voorbereid.
De Raad voor Economische Aangelegenheden is een van deze vaste colleges van de ministerraad, net zoals de Algemene Verdedigingsraad, de Raad voor de Rijksdienst, de Raad voor de Ruimtelijke Ordening, de Raad voor Europese Zaken, de Welzijnsraad en de Raad voor het Wetenschapsbeleid. De Raad voor Economische Aangelegenheden was ingesteld in de ministerraad van 26 juni 1945 en bestond tot 1 januari 2008.
De Raad voor Economische Aangelegenheden vergadert onder voorzitterschap van de minister-president. De minister van Economische Zaken is de coördinerend bewindspersoon; dat betekent dat hij verantwoordelijk is voor de ambtelijke coördinatie voorafgaande aan de behandeling van zaken in de onderraad. Verdere vaste leden zijn de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Financiën, de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de minister van Verkeer en Waterstaat, de minister van Landbouw en Visserij, de minister van Sociale Zaken en eventueel de minister zonder portefeuille Andere deelnemers zijn de staatssecretarissen van Financiën, Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken en Sociale Zaken en Volksgezondheid, de chef van de directie voor Economische Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de thesaurier-generaal, de president van de Nederlandsche Bank, de secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken en de directeur van het Centraal Planbureau.
De president van de Nederlandsche Bank wordt bij de besluitvorming in de Raad voor Economische Aangelegenheden betrokken omdat de Bank samen met de minister van Financiën verantwoordelijk is voor de interne en externe monetaire politiek. Het Centraal Planbureau houdt zich primair bezig met het opstellen van ramingen over de economische ontwikkelingen in de toekomst en is daarom van belang voor de besprekingen in de Raad voor Economische Aangelegenheden. De Raad voor Economische Aangelegenheden wordt op zijn beurt geadviseerd door de Centrale Economische Commissie, waarin ambtelijke vertegenwoordigers van de bij de Raad voor Economische Aangelegenheden betrokken ministers zitting hebben, evenals de directeur van het Centraal Planbureau en een directielid van de Nederlandsche Bank
Het secretariaat wordt gevoerd door een vertegenwoordiger van het Ministerie van Algemene Zaken, maar de adjunct-secretaris is afkomstig van het Ministerie van Economische Zaken.
De president van de Nederlandsche Bank wordt bij de besluitvorming in de Raad voor Economische Aangelegenheden betrokken omdat de Bank samen met de minister van Financiën verantwoordelijk is voor de interne en externe monetaire politiek. Het Centraal Planbureau houdt zich primair bezig met het opstellen van ramingen over de economische ontwikkelingen in de toekomst en is daarom van belang voor de besprekingen in de Raad voor Economische Aangelegenheden. De Raad voor Economische Aangelegenheden wordt op zijn beurt geadviseerd door de Centrale Economische Commissie, waarin ambtelijke vertegenwoordigers van de bij de Raad voor Economische Aangelegenheden betrokken ministers zitting hebben, evenals de directeur van het Centraal Planbureau en een directielid van de Nederlandsche Bank
Het secretariaat wordt gevoerd door een vertegenwoordiger van het Ministerie van Algemene Zaken, maar de adjunct-secretaris is afkomstig van het Ministerie van Economische Zaken.
  1. J.N. Breunesse en L.J. Roborh ed., Ministeries van algemeen bestuur (Leiden 1989) 16-17.
  2. Staatsalmanak voor het Koninkrijk der Nederlanden 1976 (’s-Gravenhage 1976) B1.
  3. Benamingen van ministeries zoals gehanteerd in 1975, de eindcesuur van dit archief.
  4. J.E. Andriessen e.a., De sociaal-economische besturing van Nederland (10e druk; Groningen 1981) 120-121.
  5. Ibidem
Geschiedenis van het archiefbeheer
Dit archief is niet het archief van de Raad zelf, maar het werkarchief van de adjunct- secretaris. Aan het werkarchief is geen (eenduidige) ordening toegekend. Tien dozen van het archief bevatten dossiers die geordend waren op basis van onderwerp. De overige dossiers bevatten vergaderstukken van de Raad voor Economische Aangelegenheden die chronologisch geordend waren. Een meer complete serie agenda’s en notulen dan in dit archief zijn te vinden in het archief van de Ministerraad (2.02.05.02).
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Het archief is bewerkt op basis van de selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Economische Zaken op het beleidsterrein Coördinatie Algemeen Regeringsbeleid over de periode van 1945 (vastgesteld bij de beschikking Staatscourant 2009-53). De volledige 8,5 meter archief kwam in aanmerking voor bewaring en overbrenging. De stukken die geordend waren op basis van onderwerp zijn via een NB verbonden aan de REA-dossiers.
Verantwoording van de bewerking
1 januari 2014 overgebracht kunnen worden naar het Nationaal Archief. Het Ministerie van Economische Zaken heeft aan de Centrale Archief Selectiedienst opdracht gegeven om het archief in goede, geordende en toegankelijke staat te brengen opdat dit archief overgebracht kan worden naar het Nationaal Archief. Het archief beslaat de periode 1946 – 1974. Het archief is bewerkt in het kader van het Project Wegwerken Archiefachterstanden (PWAA). Het PWAA heeft als doelstelling alle archieven van vóór 1976 prioriteit in de bewerking te geven opdat deze bestanden voor1 januari 2014 overgebracht kunnen worden naar het Nationaal Archief. De materiële verzorging van het te bewaren archief is verricht conform de vigerende richtlijnen. Tekeningen die zijn aangetroffen zijn ingepakt in fourflaps, evenals photostats. Indien tekeningen zijn aangetroffen, is dit vermeld in de inventaris.
Ordening van het archief
De beschrijvingen in deze inventaris zijn geordend volgens het Archiefplan voor het Ministerie van Economische Zaken. Deze code is toegespitst op de taken en onderwerpen waar het Ministerie van Economische Zaken zich mee bezig houdt. Aangezien het werkarchief niet geordend was op basis van het Archiefplan, is gekeken naar de taken die de Raad uitvoerde in de desbetreffende documenten. Vervolgens zijn de dossiers geordend onder de in het Archiefplan genoemde rubrieken. De dossiers die niet geordend waren op onderwerp en chronologisch geordende vergaderstukken bevatten, zijn uit praktische overwegingen in de inventaris opgenomen met alleen de datering als beschrijving.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Voor zover bekend zijn er geen beperkingen krachtens het auteursrecht
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Raad voor de Economische Aangelegenheden, nummer toegang 2.06.123, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Raad Economische Aangelegenheden, 2.06.123, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen