Terug naar zoekresultaten

2.16.81.20 Inventaris van de archieven van het Hoofdbestuur van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie: Tijdelijk Hoofdbestuur, 1944-1945

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.81.20
Inventaris van de archieven van het Hoofdbestuur van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie: Tijdelijk Hoofdbestuur, 1944-1945

Auteur

KPN Research ITS

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1996 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Tijdelijk Hoofdbestuur [PTT]
PTT / Tijdelijk Hoofdbestuur

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1944-1945

Archiefbloknummer

W21018

Omvang

; 33 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Tijdelijk hoofdbestuur (PTT), 1944-1945

Samenvatting van de inhoud van het archief

Op 4 oktober 1944 werd in Maastricht een tijdelijk hoofdbestuur van de PTT geïnstalleerd om het postverkeer en de telefoondiensten in het bevrijde deel van Nederland weer op de been te zetten. Dhr. Fokkinga werd plaatsvervangend directeur-generaal en zijn standplaats werd Eindhoven.
Het archief bevat informatie over het functioneren van de PTT in het bevrijde zuiden in 1944-1945. Bijzondere aandacht is er voor oorlogsgerelateerde problemen, zoals het contact met de Nederlandse krijgsgevangen, postverkeer na evacuaties van burgers uit oorlogsgebieden, Rode Kruis-berichten, het post- en telefoonverkeer van de geallieerde militairen, de zuivering van PTT-personeel, de repatriëring van PTT-personeel en de hulpverlening aan de PTT'ers in het westen van Nederland.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Op 4 oktober 1944 werd door het Militair Gezag (MG) in Maastricht een Tijdelijk Hoofdbestuur opgezet teneinde de PTT-diensten, die door de oorlog totaal ontwricht waren, zo spoedig mogelijk weer op gang te brengen. De heer A. Korff, directeur telefoondistrict, werd benoemd als plaatsvervangend Directeur-Generaal der PTT.
Door de voortdurende oorlogshandelingen in Noord- en Midden-Limburg was er geen contact mogelijk tussen het Tijdelijk Hoofdbestuur in Maastricht en het gebied van de "Corridor" (de weg Valkenswaard-Nijmegen). Het MG heeft daarom op 9 oktober 1944 de heer Fokkinga aangewezen als plaatsvervangend Directeur-Generaal der PTT met als standplaats Nijmegen.
Toen steeds duidelijker bleek dat Nijmegen als centraal punt voor de PTT onthoudbaar werd, nam de heer Fokkinga het besluit zijn organisatie naar het veiliger en centraal gelegen Eindhoven over te brengen. Het Tijdelijk Hoofdbestuur behield deze standplaats tot 28 juli 1945.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van het Tijdelijk Hoofdbestuur is een zgn. gedeponeerd archief. De gedeponeerde archieven bestaan uit de volgende categorieën, te weten:
  1. commissiearchieven
  2. nalatenschappen
  3. niet binnen afdelingsverband ondergebrachte diensten.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bestaat uit stukken betreffende de oprichting van het Tijdelijk Hoofdbestuur, de uitvoering van de PTT-diensten in oorlogstijd.
Ordening van het archief
Het archief is chronologisch geordend en op onderwerp ontsloten.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Tijdelijk Hoofdbestuur [PTT], nummer toegang 2.16.81.20, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, PTT / Tijdelijk Hoofdbestuur, 2.16.81.20, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar