Terug naar zoekresultaten

2.10.36.15 Inventaris van het archief van het Ministerie van Koloniën: Indisch Archief, 1945-1953

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.10.36.15
Inventaris van het archief van het Ministerie van Koloniën: Indisch Archief, 1945-1953

Auteur

D.J. Kortlang

Versie

07-10-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2002 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Koloniën: Indisch Archief, Serie V
Koloniën / Indisch Archief

Periodisering

archiefvorming: 1945-1953
oudste stuk - jongste stuk: 1940-1953

Archiefbloknummer

K23060

Omvang

; 92 inventarisnummer(s) 9,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een deel is gesteld in heten in het.
Nederlands
Engels
Maleis

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Commissie-Generaal voor Nederlands-Indië Ministerie van Koloniën Ministerie van Overzeese Gebiedsdelen Ministerie voor Uniezaken en Overzeese Rijksdelen 1e Ministersconferentie Nederlands-Indonesische Unie Djakarta
Bot, Th.H.
Jonkman, J.A.
Logemann, J.H.A.
Maarseveen, J.H. van
Mook, H.J. van
Sassen, E.M.J.A.
Valk, F.E.J. van der.
, , 1950

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het Indisch Archief is in feite een na 1953 bijeengebrachte verzameling bureauarchieven van Ministers en hoge ambtenaren van het Ministerie van Koloniën. Het zijn dus over het algemeen archiefbestanddelen die geen plaats gevonden hebben in het eigen archief van het Ministerie. De verzameling heeft betrekking op de politieke en militaire gebeurtenissen in Indonesië, en eindigt bij het opzeggen van het Unieverdrag door Indonesië in 1953. Het bevat rapporten en verslagen van diverse militaire en civiele instanties in Indonesië, documentatiemateriaal, berichten en situatieschetsen van inlichtingendiensten en de door deze diensten opgestelde “signalementen” van personen, groeperingen en organisaties. Veel gegevens over het communisme, de RMS, Japans bestuur in Indonesië, ontwikkeling van de situatie in Nieuw-Guinea, en over de hoofdrolspelers in het conflict, Soekarno, Hatta, Rum, Tan Malakka, Muso, Nasroen, Sjahrir en hun tegenspelers Van Mook, Beel, Jonkman, Spoor, Logemann en Van Roijen. Voorts gegevens over de gevoerde onderhandelingen en de gesloten overeenkomsten, Renville, RTC en Unie.
Wat betreft de oorlogsperiode is er onder andere informatie over het ondergronds werk van adjudant onderofficier J.B. Vermeulen, stukken over repatriëring, Nederlands-Indië onder Japans bestuur (o.a. rapporten van NEFIS kolonel J.H. Spoor), oorlogsschade en een verzameling chronologisch opgeborgen stukken voor de minister of het hoofd Commissariaat Indische Zaken, J. Bannier (mei 1945 - december 1949).

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
De in deze toegang beschreven archiefstukken zijn in 1953 bij het Ministerie van Overzeese Rijksdelen aangetroffen als losse stukken of mappen, grotendeels ongeregistreerd, afkomstig uit diverse afdelings- of persoonlijk gevormde archieven van ministers en hoge ambtenaren.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De dossiers bevatten stukken die in de periode 1945-1953 hoge actualiteitswaarde hadden. De stukken hebben betrekking op de ontwikkeling van de situatie in Indonesië vanaf de Japanse capitulatie in 1945 (soms ook van daarvoor), de souvereiniteitsoverdracht in 1949, tot en met de periode van de Nederlands-Indonesische Unie.
Verantwoording van de bewerking De stukken zijn beschreven in een z.g. "Opbergverbaal' [Archief Koloniën Geheim Verbaal, 31 december 1953 Kabinet/ Geheim letter F 61]. Deze toegang is een bewerkte en digitale versie van de handgeschreven plaatsinglijst uit dit verbaal ( In juli 2005 aangetroffen in depot 702 een getypte inventaris van dit bestand met veel specifiekere beschrijvingen. Gevoegd bij 2.04.53.20, inv.nr. 6 [DK] ) .
Bij bewerking van het dossierarchief Ministerie van Koloniën [2.10.54], zijn een aantal mappen al dan niet gedeeltelijk "opgelost". De stukken zijn overgebracht naar dat dossier-archief. Als in deze plaatsingslijst verwezen wordt naar een oud dossiernummer [bijv. G 22334], kan in toegang 2.10.54 via de concordans worden nagegaan worden in welk inventarisnummer de stukken uiteindelijk zijn opgenomen.
Later zijn aan deze verzameling toegevoegd de "mappen" genummerd 91 t/m 102 behelzende een aantal stukken, merendeels op Nieuw-Guinea betrekking hebbend, welke destijds door de op het ministerie bij de afdeling Documentatie in de jaren 1952/1954 werkzaam zijnde ambtenaar de hr. J. Heemstra werden achtergelaten en die te voren door hem waren gelicht uit één of meer in het kelderarchief van het ministerie bewaarde uit Indonesië afkomstige archieven.
[Gedeeltelijk overgenomen uit tekst van opbergverbaal, DJK 21-08-2002]
Ordening van het archief
Uit dit bestand Archief Koloniën Geheim Verbaal, 31 december 1953 Kabinet/ Geheim letter F 61 zijn volgens het verbaal weer een aantal stukken uit de dossiernummers 1 t/m 17 opgeborgen in de verbaal-archieven van het ministerie. Dit is aangetekend in een kaartklapper [toegevoegd als inv.nr. 86] met de aantekening "gelezen". De kaartklapper bestaat uit twee dozen met alfabetisch geordende kaartjes [A t/m M en N t/m Z] waarvan de trefwoorden verwijzen naar specifieke stukken aanwezig in de mappen. Deze kaartenbakken fungeren zodoende nu als een soort nadere toegang. Daarnaast is er 1 doos met kaarten, waarop datumsgewijs de openbare exhibita, mailrapporten en verbalen zijn vermeld, die in diverse mappen van het bovengenoemde "opbergverbaal" zijn opgeborgen. Zodoende is dus een chronologische opgave ontstaan van alle openbare archiefstukken die in deze toegang voorkomen of voorkwamen. Behalve de chronologische was er ook nog een mapsgewijze dito [smal boekje met bruine omslag], zodat van elke map dadelijk kan worden nagegaan of daarin ook openbare stukken zijn opgeborgen [toegevoegd als inv.nr. 87] [DK].

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
2.10.54
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Koloniën: Indisch Archief, Serie V, nummer toegang 2.10.36.15, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Koloniën / Indisch Archief, 2.10.36.15, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar